woensdag 29 mei 2024
29 mei 2024

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Recordaantal inschrijvingen voor De Nationale Expo, editie Ensor

Donderdag 20 juni 2024 -  Bijna 3.000 amateurkunstenaars stuurden een werk in voor De Nationale Expo, editie Ensor, een wedstrijd en tentoonstelling van VRT en museumPASSmusées. De 70 winnaars zijn vandaag bekend. Van 28 juni tot en met 31 juli kan je hun werk gratis bewonderen tijdens de tentoonstelling in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in hartje Brussel. Daarmee treden de kunstenaars letterlijk in de voetsporen van James Ensor, aan wie KBR vlak daarvoor nog een expo heeft gewijd.

In februari ging de derde editie van De Nationale Expo van start, een initiatief van VRT en museumPASSmusées om iedereen met een liefde voor beeldende kunst te verbinden. Amateurkunstenaars konden een werk insturen om een plek te bemachtigen in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België.

Ensor inspireert jong en oud

Net geen 3.000 creatieve talenten waagden hun kans en gingen aan de slag met het thema ‘James Ensor’, in het kader van het Ensorjaar 2024. Die werken verzamelden samen meer dan 200.000 stemmen. De 70 winnaars zijn intussen bekend en zichtbaar op nationaleexpo.be (De Nationale Expo) en ketnet.be (De Nationale Ket-expo). De selectie bestaat uit de 30 werken die het meest geliefd waren bij de stemmers, 30 werken die een professionele jury heeft uitgekozen en 10 werken van De Nationale Ket-Expo van Ketnet.

De deelnemers baseerden hun werk op James Ensor, de schilder uit Oostende die in 2024 exact 75 jaar geleden overleed. Dat leverde heel wat diverse en verrassende resultaten op.

"Wat een traktatie om door zo'n veelheid aan werken te mogen gaan. We zijn heel blij dat er op deze manier een verlengstuk komt aan onze Ensor-tentoonstelling. De variëteit van de werken en hoe de kunstenaars zich lieten inspireren door Ensor is indrukwekkend. Ensor blijft tot op vandaag tot de verbeelding spreken."

Vanessa Braekeveld, curator KBR

Ook bij de jongste generatie was er veel enthousiasme. Via de afgeleide wedstrijd De Nationale Ket-expo riep Ketnet kinderen op om een Ensor-geïnspireerd masker te maken met gerecycleerd materiaal. Daarvoor konden ze als een echte Planeet K-fan afval van thuis gebruiken zoals plastic verpakkingen, karton, papier en lege petflessen. Ruim 290 kinderen deden mee en 10 van hen veroverden een plek in het museum.

"Het was zeker geen makkelijke opdracht dit jaar, maar we zijn opnieuw overdonderd door de creativiteit en inventiviteit van de Ketnetters. Ze hebben het op hun eentje gedaan, met vrienden of in de klas, en hebben afval gebruikt om prachtige Ensoriaanse kunstwerken mee te maken. We zijn heel trots op alle deelnemers en de tien kunstenaars die hun werk zullen tentoonstellen."

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet

(De winnende werken)

Succesvolle editie

Het is al de derde keer dat De Nationale Expo plaatsvindt en de cijfers breken dit jaar alle records. De vorige editie, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, telde zo’n 2.500 inzendingen en 135.000 stemmen.

Alle beeldende kunsten kwamen aan bod en iedereen kon meedoen, ongeacht de ervaring. Dat heeft duidelijk heel wat mensen overtuigd om met hun talent naar buiten te komen. Prachtig om te zien! We merken dat het publiek steeds gemakkelijker zijn weg vindt naar musea en met dit project brengen we de mensen dichter bij de musea dan ooit."

Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées

De verschillende kunstwerken van De Nationale Expo zullen ook geveild worden ten voordele van Kom op tegen Kanker. De online veiling start op donderdag 20 juni om 14.00 uur en loopt tot donderdag 27 juni.

  • De Nationale Expo, editie Ensor, loopt van 28 juni tot en met 31 juli in KBR (gratis toegang).
  • Online kan je de winnaars alvast ontdekken via nationaleexpo.be (De Nationale Expo) en ketnet.be (De Nationale Ket-expo).

Verschillende kunstwerken van De Nationale Expo worden ook geveild ten voordele van Kom op tegen Kanker. De online veiling start op donderdag 20 juni om 14.00 uur en loopt tot donderdag 27 juni. Bieden kan via live.bernaerts.be.

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel