vrijdag 14 mei 2021
14 mei 2021

Zoek mee naar ‘De Rechtvaardige Rechters’

1 mei 2021 - OpenVRT & Studio Jas presenteren in samenwerking met Canvas, Stad Gent, SABAM For Culture en het Vlaams Audiovisueel Fonds een gloednieuwe Instagram Whodunit: Lam Gods Gezocht.

De reeks is gebaseerd op het waargebeurde mysterie rond het paneel van de Rechtvaardige Rechters, dat in 1934 gestolen werd. Lander Severins zet deze maand de zoektocht naar het verdwenen paneel in beweging met één enkele missie: het raadsel achter de grootste kunstroof van België onthullen.

Samenwerking met OpenVRT en Canvas

Joni Van Swalm van Studio Jas contacteerde OpenVRT met een idee voor een entertainende documentaire via Instagram Stories rond het verdwenen paneel van het Lam Gods. 

Joni: “Het uitgangspunt voor dit project was ‘Hoe kunnen we een documentaire maken op Instagram die niet kan uitgezonden worden via traditionele kanalen?’ Ik wou echt iets maken dat anders was dan we al kenden. Je kan het mysterie van het gestolen paneel op zoveel verschillende manieren vertellen, maar een onderzoeksdossier ter grootte van een volledige kamer vertalen naar video’s van 15 seconden… dat is een uitdaging.”

Volgers krijgen dagelijks nieuwe updates over de zoektocht via de stories van de Instagram-pagina @lamgodsgezocht. Studio Jas neemt je mee in het verhaal via de camera van Landers smartphone en andere veelgebruikte smartphone apps. Animaties ondersteunen de context van historische gebeurtenissen. Aan de hand van polls krijg je vragen voorgeschoteld, waardoor volgers actief kunnen meedenken en zoeken.

Camille Pollie (hoofd OpenVRT):  “Met OpenVRT zetten we graag jong talent en nieuwe manieren van storytelling in de kijker. Lam Gods Gezocht was op beide vlakken voor ons een schot in de roos. Canvas leek ons voor dit verhaal de ideale partner doordat het onderwerp nauw aansloot bij de thema’s en documentaires die Canvas nu al in haar aanbod heeft. Al is dit wel een volledig nieuwe wijze om het verhaal te benaderen.”

De enige vraag die nu nog rest, is of het mysterie rond De Rechtvaardige Rechters uiteindelijk opgelost kan worden.

Benieuwd? Volg dan zeker @lamgodsgezocht op Instagram.

Meer over Cultuur

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details