Zoek mee naar ‘De Rechtvaardige Rechters’

1 mei 2021 - OpenVRT & Studio Jas presenteren in samenwerking met Canvas, Stad Gent, SABAM For Culture en het Vlaams Audiovisueel Fonds een gloednieuwe Instagram Whodunit: Lam Gods Gezocht.

De reeks is gebaseerd op het waargebeurde mysterie rond het paneel van de Rechtvaardige Rechters, dat in 1934 gestolen werd. Lander Severins zet deze maand de zoektocht naar het verdwenen paneel in beweging met één enkele missie: het raadsel achter de grootste kunstroof van België onthullen.

Samenwerking met OpenVRT en Canvas

Joni Van Swalm van Studio Jas contacteerde OpenVRT met een idee voor een entertainende documentaire via Instagram Stories rond het verdwenen paneel van het Lam Gods. 

Joni: “Het uitgangspunt voor dit project was ‘Hoe kunnen we een documentaire maken op Instagram die niet kan uitgezonden worden via traditionele kanalen?’ Ik wou echt iets maken dat anders was dan we al kenden. Je kan het mysterie van het gestolen paneel op zoveel verschillende manieren vertellen, maar een onderzoeksdossier ter grootte van een volledige kamer vertalen naar video’s van 15 seconden… dat is een uitdaging.”

Volgers krijgen dagelijks nieuwe updates over de zoektocht via de stories van de Instagram-pagina @lamgodsgezocht. Studio Jas neemt je mee in het verhaal via de camera van Landers smartphone en andere veelgebruikte smartphone apps. Animaties ondersteunen de context van historische gebeurtenissen. Aan de hand van polls krijg je vragen voorgeschoteld, waardoor volgers actief kunnen meedenken en zoeken.

Camille Pollie (hoofd OpenVRT):  “Met OpenVRT zetten we graag jong talent en nieuwe manieren van storytelling in de kijker. Lam Gods Gezocht was op beide vlakken voor ons een schot in de roos. Canvas leek ons voor dit verhaal de ideale partner doordat het onderwerp nauw aansloot bij de thema’s en documentaires die Canvas nu al in haar aanbod heeft. Al is dit wel een volledig nieuwe wijze om het verhaal te benaderen.”

De enige vraag die nu nog rest, is of het mysterie rond De Rechtvaardige Rechters uiteindelijk opgelost kan worden.

Benieuwd? Volg dan zeker @lamgodsgezocht op Instagram.

Dossier: Cultuur
vrijdag 14 mei 2021
14 mei 2021

Meer over Cultuur

Ketnet met de K van kunst

Zo helder klinkt de winnaar van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd

VRT geeft inspiratie voor een zomer vol leesgenot

Volg de finale van het concours bij VRT

De halve finale op Klara en Canvas

De KEW online en DeZes

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

Waarom is de VRT de grootste cultuursponsor van Vlaanderen?