maandag 29 januari 2024
29 januari 2024

Down The Road, Boris en Fien Germijns zijn dé Kastaars! van 2023

En ook Elisabeth Lucie Baeten, Knokke Off, Sven & Anke, Nerdland, Godvergeten, Aaron Blommaert en Koen Wauters gaan met een beeldje naar huis

Zaterdag 27 januari 2024 - Ja, het was weer wa, in de Vlaamse media. 2023 was weer een jaar vol straffe Vlaamse content en talentvolle mediapersoonlijkheden, stuk voor stuk kastaars!

JOKKO

 Op zaterdagavond 27 januari werden daarom voor de tweede keer de Vlaamse media awards uitgereikt. VRT, DPG Media, Play Media en Streamz sloegen net als vorig jaar de handen in elkaar om de strafste Vlaamse mediagezichten en -makers van 2023 in de schijnwerpers te zetten.

Het Vlaamse publiek kon vooraf in 7 categorieën stemmen: Mediapersoonlijkheid, Televisieprogramma, Fictiereeks, Nieuwkomer, Radioprogramma, Podcast en Online Persoonlijkheid. De spanning was te snijden, want tijdens de liveshow konden kijkers en luisteraars nog meestemmen in twee categorieën: Mediapersoonlijkheid van 2023 en Televisieprogramma van 2023. De Vlaming stemde massaal. Met meer dan 50% meer stemmen dan vorig jaar komt het totaal op maar liefst 365.318. De volledige stemming stond onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Ronnie De Ceuster.

Daarnaast koos de jury ook nog de winnaars in 3 andere categorieën: Doorbraakprijs, Carrièreprijs, en de gloednieuwe Impactprijs die eerder al bekendgemaakt werd.

Wat een Kastaar! winnen extra bijzonder maakt, is dat de prijs per categorie maar één keer kan worden gewonnen. Winnaars van deze editie kunnen voor de volgende edities niet meer deelnemen in de categorie(ën) waarvoor ze al een Kastaar! in de wacht sleepten.

De winnaars van de 7 publieksprijzen

Kastaar! voor Mediapersoonlijkheid van 2023 – Fien Germijns

JOKKO

De 12 populairste mediapersoonlijkheden van 2023 in Vlaanderen (online, radio of televisie) die dit jaar kans maakten op een Kastaar! waren Bart Appeltans, Dina Tersago, Erik Van Looy, Fien Germijns, Gert Verhulst, Jeroom, Kamal Kharmach, Laura Tesoro, Pommelien Thijs, Soundos El Ahmadi, Staf Coppens en Tom Waes.

Kastaar! voor Televisieprogramma van 2023 – Down The Road

JOKKO

Shortlist:

 • Down The Road
 • De Verhulstjes
 • De Verraders
 • Vrede Op Aarde

Kastaar! voor Fictiereeks van 2023 – Knokke Off

Shortlist:

 • Assisen
 • Familie
 • Knokke Off
 • 1985

Kastaar! voor de Nieuwkomer van 2023 - Boris

Shortlist:

 • Bestemming X
 • Boris
 • Het Verhaal Van Vlaanderen
 • Special Forces

Kastaar! voor Radioprogramma van 2023 - Sven & Anke (JOE)

JOKKO

Shortlist:

 • De Zoete Inval (Radio2)
 • Team Ochtend (Play Nostalgie)
 • Sven & Anke (JOE)
 • Vincent Live (Qmusic)

Kastaar! voor Podcast van 2023 - Nerdland Maandoverzicht

JOKKO

Shortlist:

 • De Slimste Mens: The Morning After
 • De Volksjury
 • Nerdland maandoverzicht
 • 22 Minuten Stomme Vragen

Kastaar! voor Online persoonlijkheid van 2023 - Elisabeth Lucie Baeten

JOKKO

Shortlist:

 • Acid
 • Elisabeth Lucie Baeten
 • Elodie Gabias
 • Lorentia Veppi

De winnaars van de 3 juryprijzen

JOKKO

De Kastaar! voor Doorbraak van het jaar ging deze editie naar Aaron Blommaert die zo Gloria Monserez opvolgt. Al ging dat niet zonder slag of stoot, letterlijk. Gloria zag het immers niet zitten om haar prijs zomaar door te geven en ging daarbij wel heel erg ver. Ze ontvoerde zelfs Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding …

JOKKO

Koen Wauters mocht dit jaar de carrièreprijs ontvangen en kreeg een gepaste Idool-huldiging.

JOKKO

En de gloednieuwe impactprijs – de prijs voor moed, durf en lef en een uitzonderlijke prestatie/productie met impact in de Vlaamse media - ging eerder al naar Godvergeten (VRT Canvas). Dit programma heeft heel Vlaanderen beroerd en een mokerslag uitgedeeld. Dankzij Godvergeten is een maatschappelijk debat gestart dat nog altijd nazindert.

Terugblik op de tweede editie van de Kastaars!

Radiozenders Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Play Nostalgie trapten de Kastaars! al in de late namiddag af met een liveuitzending vanuit hun mobiele radiostudio in de foyer van het Studio 100 Pop-Up Theater. De radioshow bereikte luisteraars over heel Vlaanderen.

Hosts Jan Bosman, Maureen Vanherberghen, Ann Reymen, Matthias Vandenbulcke, Robin Keyaert en Felice Dekens volgden alles vanop de eerste rij en zorgden vanaf 17 uur voor heel wat leuke radiomomenten tijdens een geanimeerde radioshow. In hun mobiele radiostudio was het een komen en gaan van bekende genodigden, genomineerden en winnaars.

Jokko

Vanaf 18 uur werd de Gele Loper de speeltuin van Aaron Blommaert, Zita Wauters en Kat Kerkhofs. Zij gaven kijkend Vlaanderen niet alleen een voorsmaakje van de outfits die de strafste Vlaamse mediagezichten en -makers uit hun kast haalden, maar polsten bij bekend Vlaanderen ook naar de winstkansen van de genomineerden tijdens de Kastaars! Gele Loper Show.

Bekend Vlaanderen was goed vertegenwoordigd op de tweede editie van dit unieke media-event. Heel wat bekende gezichten maakten hun opwachting op de Gele Loper om vervolgens samen met de kijker thuis te ontdekken wie dit jaar de felbegeerde Kastaars! in de wacht zou slepen.

Om 20 uur werd de aftrap gegeven van de awardshow, die live te volgen was op VRT 1, VTM, Play4, VRT MAX, VTM GO, GoPlay en Streamz en gepresenteerd werd door Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst. Ook via Qmusic, Joe, Radio2, MNM en Play Nostalgie was de show live te volgen.

Opvallende momenten

92 genomineerden, 10 winnaars en dat allemaal verpakt in een wervelende show met verrassende acts en emotionele momenten. Dat waren de Kastaars! voor het jaar 2023.

 • Camille met een aangepaste Kastaar-versie van haar hit 'Magie'

JOKKO
 • Een rijdende trein die het hele podium van het Studio 100 Pop-Up Theater inpalmde om de winnaars van Radioprogramma van 2023 bekend te maken. En dat op de tonen 'Mooi, 't leven is mooi' van Will Tura
 • Pakkende In Memoriam voor enkele prominente mediafiguren van 2023 op de tonen van Mia van Gorki
 • Idool-sterren Natalia, Wim Soutaer Peter Evrard brachten een ode aan Carrièreprijs-winnaar Koen Wauters. Zita Wauters bracht haar zichtbaar geëmotioneerde vader daarbovenop nog een mooie bos bloemen

​Ook in 2025 zijn de Kastaars! er, want de omroepen willen ook begin 2025 deze nieuwe mediaprijzen uitreiken.

De uitreiking van de Kastaars! is een organisatie van VRT, DPG Media, Play Media en Streamz met de steun van EY, Telenet en de Vlaamse overheid (Minister van Media Benjamin Dalle).

Meer over Cultuur

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival