vrijdag 08 december 2023
08 december 2023

Bart Peeters ontvangt MIA's Lifetime achievement award

Vrijdag 8 december 2023 - Bart Peeters wordt op woensdagavond 24 januari 2024 geëerd met de Lifetime achievement award op de zestiende editie van de MIA's (Music Industry Awards), georganiseerd door VRT en VI.BE. De songschrijver pur sang viert komend jaar zijn 65ste verjaardag en kan terugblikken op een indrukwekkende carrière - die nog lang niet afgelopen is. De immer van energie bruisende zanger startte met optreden als elfjarige, meer dan 50 jaar geleden, en doet er wellicht nog eens 50 jaar bij.

"Had ik vroeger zelf een brief naar De droomfabriek mogen schrijven, dan had daar in gestaan: “Mag ik later aub een Vlaamse singer-songwriter worden?” Die droom is uitgekomen, met nu zelfs de hoogste blijk van waardering tot gevolg. Ik ben de sector, het publiek en al mijn medemuzikanten heel dankbaar."

Bart Peeters

100% songschrijver

1971, Nationaal Skiffle- en Songfestival, Hove. Bart Peeters uit Boechout maakt zijn podiumdebuut. Hij is elf jaar oud en staat op de affiche tussen hippie-iconen als Ferre Grignard en Ed Kooyman. Bart begeleidt zichzelf op kazoo en op de gitaar die hij heeft gekregen van de Sint. Hij is al een paar jaar liedjesmaker en kan putten uit 1.000 eigen nummers in het Nederlands. Zijn gouden regel: niemand naäpen.

In dat eerste publieke optreden van Bart Peeters zit alles vervat wat hij later wil zijn. Het heeft alleen wat tijd gekost om het ook te worden. Het is een verhaal met episodes, obstakels en cliffhangers. Bart is dan ook televisiemaker in bijberoep.

Bart Peeters & De Radio's

Een optreden op de Nederlandse televisie leidt tot Bart Peeters & De Radio’s. Wat achteraf bekeken qua bezetting eigenlijk Bart Peeters & Soulsister was. En wat na toevoeging van Robert en Ronny Mosuse en Dany Lademacher uiteindelijk The Radios wordt. De hits volgen elkaar op, zoals I’m Into Folk en She Goes Nana, waarbij Bart gitaar en zang in het Engels voor zijn rekening neemt. Maar: “Ik geloofde op den duur zelf niet meer dat ik een popster was.

Wat volgt, is een zelden waargenomen voorbeeld van regressie. De tijd draait terug. De popster wordt terug een dienende drummer. Bij Clement Peerens Exposition, met Ronny Mosuse van The Radios en Hugo Matthysen van Beri Beri.

Vervolgens wordt die drummer een zanger die op een gitaar zelfgemaakte liedjes in de taal van Vondel brengt. Op zijn 42ste debuteert hij met ‘Het plaatje van Bart Peeters’ (2002) als Nederlandstalig artiest. De hoes is een foto van zijn eerste optreden in 1971 op het Skifflefestival in Hove. “Toen droomde ik van het leven dat ik nu dus leid.” Na 33 jaar begint zijn muzikale saga pas echt.

Een laatbloeier die nieuw lijkt

Het lijkt bij terugblik een lange omweg. Maar misschien is het zo lang wachten geweest op de juiste omstandigheden. Afhankelijk van het punt waar je begint te kijken, is Bart Peeters een laatbloeier die vroeg is begonnen en nog altijd nieuw lijkt. Of een man die op zijn 65ste ergens in het midden van zijn carrière zit. Of iemand voor wie het krijgen van een Lifetime achievement award dezelfde gevoelswaarde moet hebben als het winnen van de MIA voor Doorbraak.

De laatste woorden zijn voor hem: “Van één ding ben ik helemaal zeker na al die jaren: ik ben 100 % songschrijver.

De MIA's zijn live te beleven in het Sportpaleis of live te volgen op VRT 1 en VRT MAX op woensdag 24 januari. Wie live bij deze feestelijke awardshow wil zijn, op woensdag 24 januari in het Sportpaleis in Antwerpen, kan tickets kopen via mias.be.

Stemmen voor de publieksprijzen van de MIA's kan nog tot en met zondag 10 december via mias.beMeer info over de genomineerden vind je hier.

De MIA’s vallen midden in de Week van de Belgische muziek, die vanaf 22 januari tot en met zondag 28 januari volop te beleven is. VI.BE en VRT slaan voor het vierde jaar op rij de handen in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van hier te vieren. 

Meer over Cultuur

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Melanie de Biasio, Warhaus of Zwangere Guy

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Wordt een VRT-podcast verkozen tot de beste podcast ooit?