vrijdag 03 mei 2024
03 mei 2024

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Volg het op VRT vanaf 3 mei tot 1 juni 2024

De belangrijkste en zwaarste klassieke muziekwedstrijd ter wereld brengt van 3 mei tot 1 juni weer tientallen toptalenten en enkele van ‘s werelds grootste vioolvirtuozen naar Brussel. De publieke omroep volgt de Koningin Elisabethwedstrijd ook dit jaar weer op de voet, niet alleen via VRT CANVAS en Klara, maar voor het eerst ook via VRT NWS.

© VRT

Het is niet overdreven om de Koningin Elisabethwedstrijd het wereldkampioenschap viool te noemen. Dat is in elk geval hoe de kandidaten ernaar kijken. “It’s the biggest competition in the world. I have always thought that this is the competition that I wanted to participate in” (Minami Yoshida, Japan, 26). Of: “I grew up watching it, dreaming of hopefully one day participating in it” (Joshua Brown, USA, 25).

De wedstrijd is ook zonder enige concurrentie de zwaarste ter wereld: de competitie die het langste duurt, de meest uitgebreide eisen stelt aan de kandidaten, de meeste media-exposure heeft én de enige die hen ook nog eens een week opsluit zonder contact met de buitenwereld om een gloednieuw werk in te studeren. In de woorden van juryvoorzitter Gilles Ledure: “Wie zich niet langdurig en zeer grondig voorbereidt, maakt geen kans”.

Reden te meer voor VRT om alles wat deze wedstrijd zo belangrijk en zwaar maakt extra in de verf te zetten, en dat bovendien op een paar nieuwe kanalen.

De Koningin Elisabethwedstrijd op VRT NWS

Voor het eerst zal VRT NWS de Koningin Elisabethwedstrijd haast dagelijks volgen, vanaf de loting op 3 mei. Talrijke reportages zijn voorzien over alle aspecten van de wedstrijd, van de intense voorbereiding van de kandidaten in hun thuisland tot hun week in isolatie in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Andere reportages tonen de gang van zaken achter de schermen, met bijvoorbeeld de wereldberoemde vioolvedetten die in de jury zetelen, of met 'viooldokter' Jan Strick die de hele wedstrijd stand-by staat voor de kandidaten wanneer één van de dure, kwetsbare maar onmisbare violen plotse mankementen vertoont.

Classic Klaasje op VRT MAX

Klaasje Meijer is natuurlijk wereldberoemd van K3, maar weinig mensen weten dat ze al even intens klassieke muziek beleeft. Ze is fluitiste en nam tweemaal deel aan het Nederlandse Prinses Christinaconcours, dat ze nu ook zelf presenteert. Natuurlijk is Klaasje ook een fan van de Koningin Elisabethwedstrijd.

En daarom organiseert ze elke avond van de finale een watch party: gezellig in de zetel bekijkt en becommentarieert ze de kandidaten, en ze doet dat elke avond samen met een bekende leek, die ook wel eens wil achterhalen wat die Elisabethwedstrijd nu zo speciaal maakt. Verwacht bij Klaasje op de sofa onder andere Bert De Kock, Jacotte Brokken en Elisabeth Lucie Baeten. Classic Klaasje is te zien op VRT MAX.

De halve finale van maandag 13 tot en met zaterdag 18 mei

Maar natuurlijk kan Vlaanderen het wereldkampioenschap viool ook volgen via de klassieke kanalen Klara en VRT CANVAS. Beide zenden van 13 tot en met 18 mei de halve finale rechtstreeks uit vanuit Flagey. VRT CANVAS doet dat op het kanaal van VRT CANVAS in de namiddag, en ’s avonds op dat van Ketnet. Voor omkadering zorgen Katelijne Boon en Nicole Van Opstal met een heel aantal boeiende gasten op Klara die met aandacht en bewondering de 24 jonge violisten volgen, de vele facetten van het vioolspel belichten en ons een kijkje achter de schermen gunnen.

​Otto Derolez, aanvoerder van Brussels Philharmonic opent de week, Wibert Aerts deelt zijn eerste indrukken van de wereldpremière van The Sun and her Flowers van Charlotte Bray, het verplicht werk dat we deze week 24 maal zullen horen. Zij zelf is op dinsdag te gast net als Jolente De Maeyer, ooit zelf halve finaliste. Nicolas Dupont, Shirly Laub, Tony Nys en Erik Sluys volgen en becommentariëren dag na dag, jurylid Isabelle Van Keulen en dirigent Vahan Mardirossian gunnen ons een blik vanuit hun geprivilegieerde positie.

© VRT
© VRT

De finale van maandag 27 mei tot en met zaterdag 1 juni
​Op Klara

Nicole Van Opstal volgt de finale samen met vaste waarde Erik Sluys en het kruim van violisten uit de Lage Landen.

​Op maandag 27 mei is dat de Nederlands-Russische vioolvirtuoze Liza Ferschtman. Pieter Jansen, op en top thuis in de hedendaagse muziek, geeft inzicht in de nieuwe partituur van Thierry Escaich die de twaalf finalisten zich in een week eigen moeten maken, dé uitdaging die deze wedstrijd zo berucht en beroemd maakt. Op dinsdag 28 mei horen we de componist in gesprek met Nicole Van Opstal en is Lisa Jacobs te gast. Woensdag 29 neemt Nicolas Dupont het van haar over en samen met Shirly Laub, Jolente De Maeyer en Otto Derolez leven we naar de finale avond toe met om middernacht de rechtstreekse uitzending van de proclamatie van de winnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2024. In afwachting van deze apotheose en terwijl de jury de punten telt, komen dirigent van het Belgian National Orchestra Antony Hermus en althoboïst van het orkest Bram Nolf over de bijzondere uitdagingen van zo’n intense week vertellen.

Op VRT CANVAS

Na een uitzonderlijke zware week in de Kapel Koningin Elisabeth worden de finalisten twee aan twee losgelaten om in Bozar hun kleuren te verdedigen met hun keuzeconcerto én het gloednieuwe concerto speciaal voor de wedstrijd gecomponeerd door Thierry Escaich. Op zaterdag 1 juni, ergens rond middernacht, zullen we weten wie met de begeerde Grote Prijs Koningin Mathilde hun carrière een nieuwe wending zal geven. Op VRT CANVAS zijn, zoals steeds, Katelijne Boon en Clara De Decker uw gastvrouwen. Met een plejade aan gasten en een hele reeks onthullende reportages becommentariëren en begeleiden ze de competitie.

© VRT

De gasten, dat zijn topviolisten, muzikanten, en bekende Vlamingen met een passie voor klassieke muziek.

  • Maandag 27 mei: Lisanne Soeterbroek, concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra, Pascalle Van Os, dirigente en steun en toeverlaat van maestro Degand, én Stefaan Degand hemzelf.
  • Dinsdag 28 mei: vioolvirtuoos Liza Ferschtmann, de Syrisch-Belgische violist, componist en muzikale duizendpoot Shalan Alhamwy, en filosofe Tinneke Beeckman
  • Woensdag 29 mei: de bekendste klassieke muziekfreak onder de VRT-gezichten, Thomas Vanderveken, de gevierde soliste en docent Lisa Jacobs, en vioolbouwer Thomas Meeuwissen
  • Donderdag 30 mei: het fenomeen Floris Willem, die zowel de klassieke zalen bespeelt met zijn Guarneri-viool, als de feestzalen met het roodharige viertal Floris and the Flames, dirigent Yves Segers van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, en zijn journaliste Bo Van Spillbeek
  • Vrijdag 31 mei: het beruchtste jurylid uit de Lage Landen, Marcel Vanthilt, de veelgevraagde docente Shirly Laub, en Veerle Simoens, programmator van het Festival van Vlaanderen
  • Zaterdag 1 juni: winnaar van de Ultima voor muziek 2023 met haar ensemble Bryggen, onze beroemdste klassieke violiste Jolente De Maeyer, filmcomponist en dirigent Dirk Brossé, en actrice Clara Cleymans.

Reporter Clara De Decker duikt achter de coulissen van de Wedstrijd, met onder andere jurylid en oud-laureaat Lorenzo Gatto en juryvoorzitter Gilles Ledure. En Clara gaat vooral ook op reportage. Zo kon ze maar liefst twee winnaars én een Tweede Prijswinnaar verzamelen voor een exclusief trio-interview! In andere reportages onthullen de juryleden waar ze vooral op letten bij hun beoordeling, en demonstreren topviolisten Lisa Jacobs, Yossif Ivanov en Ray Chen de valkuilen in de concerto's die in de finale gespeeld worden.

De VRT CANVAS-Klaraprijs

Voor het eerst kunnen de kijkers, luisteraars en online bezoekers van VRT CANVAS en Klara zelf elke avond de kandidaten rangschikken. Op de laatste finale-avond krijgt die rangschikking extra veel gewicht, want dan bepalen zij wie de VRT CANVAS-Klaraprijs wint, een bekroning ter waarde van 2500 euro. Stemmen kan via VRT MAX.

Alles van de Wedstrijd? Welkom op VRT MAX

Alle uitzendingen van de halve finale, de finale en het slotconcert zijn ook te bekijken via VRT MAX. De hoogtepunten en een blik achter de schermen van de Koningin Elisabethwedstrijd krijg je via de social media van VRT CANVAS en Klara.

Compilatie en slotconcert

Naast de rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijd brengen VRT CANVAS en Klara nog een aantal extra’s, zoals een compilatie van de hoogtepunten. De compilatie is te zien op zaterdag 8 juni om 18 uur op VRT CANVAS, en op zondag 16 juni rond 10 uur VRT 1. Het slotconcert van woensdag 12 juni met de drie eerste laureaten wordt live uitgezonden op het kanaal van Ketnet om 20 uur. ​

Meer over Cultuur

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Melanie de Biasio, Warhaus of Zwangere Guy