vrijdag 10 juli 2020
10 juli 2020

Klara fietst langs hedendaagse kunst en architectuur

10 juni 2020 - Heel wat Vlamingen zullen deze zomervakantie doorbrengen in eigen land. Dat biedt de unieke gelegenheid om de eigen streek te verkennen. Klara lanceert daarom samen met Vlaanderen Vakantieland en Vlaanderen Fietsland Kunst op de Kaart: zomerse fietstochten langs hedendaagse kunst en architectuur.

Kunst op de kaart

Per provincie wordt een fietsroute uitgestippeld langs kunstwerken die in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, provincies, steden en architecten werden gemaakt voor een specifieke locatie. Ondertussen zet Klara ook een aantal opmerkelijke gebouwen op de kaart.

Kunst en architectuur in de openbare ruimte

Vlaanderen is rijk aan kunstwerken en architectuur in de openbare ruimte van getalenteerde hedendaagse makers. In de dagelijkse rush beseffen we niet altijd dat die werken zich zo nabij bevinden. Klara brengt daar deze zomer met Kunst op de Kaart verandering in.

Al fietsend gidst Klara je langs soms onontdekte parels. Je maakt kennis met de werken van grote kunstenaars als Gijs Van Vaerenbergh (Reading between the Lines) en Thierry Decordier (Kapel van het Niets). De kunstwerken van Kunst op de Kaart zijn vaak sitespecifiek. Ze zijn speciaal ontworpen voor en verankerd in een bepaalde omgeving. Ze zijn verweerd en vergroeid met het dagelijks leven en vormen daardoor een belangrijke bijdrage aan het grotere narratief van die locaties.

Kunst op de Kaart biedt uitleg en duiding bij de te bezichtigen kunst en architectuur. Zo kan iedereen cultuur uit de eigen streek (her)ontdekken of nieuwe regio’s verkennen. Al fietsend dringt de vraag zich op: Welke plaats krijgen kunst en architectuur in ons volgebouwde landschap? Kunst op de Kaart biedt geen sluitend antwoord, maar daagt de fietser uit om na te denken over onze relatie met de publieke ruimte en de invulling daarvan. En dit alles coronaproof, gezond en op eigen tempo.

Videoreeks met de kunstenaars

Kunst op de Kaart gaat verder dan enkel fietsroutes: kunstminnende fietsers kunnen genieten van een vijfdelige videoreeks waarin Klara-nethoofd en Pompidou-presentator Chantal Pattyn per provincie stilstaat bij 1 werk en 1 kunstenaar. Zo komen onder andere Els Vanden Meersch in Duffel en Thomas Lerooy in Knokke aan bod. Klara biedt daarnaast de hele zomer een instagramreeks aan met sterke beelden en informatie over de geselecteerde kunstwerken.

De routes kunnen worden geraadpleegd en gedownload via de site en app van Vlaanderen Fietsland vanaf 10 juli. Voor meer info kan je terecht op klara.be.

Meer over Cultuur

Mustii met 'Before the party's over': ontdek de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival

Wereldradiodag: bedankt aan alle VRT-radiotoppers!

VRT valt in de prijzen op De Ensors 2024: raak voor onder andere '1985' en 'Godvergeten' 

Over bezwete knuffels en stagediven vanop het balkon: internationale bands in de Marconi- en de Tootsstudio

Down The Road, Boris en Fien Germijns zijn dé Kastaars! van 2023

Dit is hoe VRT CRW de MIA’s in goede banen leidt: “elke seconde is van belang”

Welke genomineerden maken nog kans op een Kastaar!?

Pommelien Thijs grote winnaar van MIA's 2023 met 5 awards