dinsdag 26 maart 2024
26 maart 2024

Dit zijn de winnaars van de Boon 2024

Dinsdag 26 maart 2024 - Het historische epos ‘Alkibiades’ van de Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer wint de Boon 2024; bij de jeugdliteratuur is de prijs voor ‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen en Martijn van der Linden. Pfeijffers 'Alkibiades' haalt ook de publieksprijs binnen. Bij de kinderboeken kozen de lezers voor ‘Kijk dan toch!’ van Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck.

In Turnhout zijn voor de derde keer de Boon literatuurprijzen uitgereikt, de belangrijkste boekenprijzen van Vlaanderen. In de categorie fictie en non-fictie gaat de Boon naar ‘Alkibiades’ van de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer.

Het boek is een turf van bijna 1.000 bladzijden (waarvan een 300-tal met noten en aantekeningen) over een Griekse politicus uit de vijfde eeuw voor onze tijdrekening. Alkibiades heeft echt bestaan en Pfeijffer put ook uit de geschiedenis, maar tegelijk zijn veel aspecten fictief.

'Alkibiades' is een onvergelijkbaar boek

 

De jury van de Boon

Een “onvergelijkbaar boek”, volgens de jury van de Boon, onder leiding van Mustafa Kör. “Een gefictionaliseerde biografie. Een avonturenroman zonder grenzen en een filosofisch en politiek tractaat over onze moeilijke omgang met democratie. Het boek daagt de lezer uit en laat hem geen keuze: het is zwemmen of verzuipen. Wie de overkant haalt, draagt het boek voor altijd met zich mee”. 

“Dit boek is ook een statement. Literatuur is veel meer dan slimme, snelle boeken voor hippe mensen met weinig tijd. Dat Alkibiades vanuit de vijfde eeuw voor Christus tot ons spreekt op een moment dat de wereld siddert voor wat de toekomst ons zal brengen, maakt zijn levensverhaal actueler dan ooit,” zegt de jury. 

Als ik nog in Nederland zou wonen, zou ik naar België emigreren

 

Boon-winnaar Ilja Leonard Pefijffer

Het is de eerste Vlaamse literaire prijs voor de Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer, die in Italië woont. Andere bekende romans van hem zijn ‘La Superba’ en ‘Grand Hotel Europa’. Pfeijffer is naar eigen zeggen buitengewoon dankbaar en ontroerd. "Als ik nog in Nederland zou wonen, zou ik naar België emigreren. Hier is het niveau nog acceptabel". 

Het winnende ‘Alkibiades’ is een veeleisend boek, maar het is tegelijk erg succesvol: er zijn al meer dan 100.000 exemplaren verkocht, meer dan tien drukken. Ook in Vlaanderen was het vorig jaar het op één na best verkochte boek.

Pfeijffer heeft zelf een reeks colleges of lessen opgenomen over en rond dit boek, bijvoorbeeld over hoe je de naam van Alkibiades uitspreekt.

Young-adultroman 'Neem nooit een beste vriend' van Erna Sassen en Martijn van der Linden wint Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

De Boon voor kinder- en jeugdboeken is voor 'Neem nooit een beste vriend' van schrijfster Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden.  “Hoe alles lijkt te kloppen aan dit boek, hoe je het wilt vastpakken voor een volgende leesbeurt, hoe het je raakt en gelukkig maakt in zijn samenspel tussen tekst en illustratie. Zijn zwierige compositie, zijn schijnbare gemak en flair, en de authentiek vertolkte stem van het hoofdpersonage,” luidt de lof van de jury, onder leiding van Wouter Deprez. Die maar liefst 242 inzendingen beoordeelde. “Het was een boerenjaar voor de kinder- en jeugdliteratuur”.

Erna Sassen kruipt in het hoofd van Joshua, een kunstzinnige tiener die door zijn vrienden Rembrandt wordt genoemd. “Hoe is het mogelijk dat een auteur de stem van het personage zo goed kan vertolken”, vroeg een jurylid zich af. Heikele thema’s komen met open vizier en zwier aan bod in ‘Neem nooit een beste vriend’. "Je voelt dat Joshua en zijn vrienden zichzelf slijpen aan moeilijke omstandigheden".

Erna Sassen is een Nederlandse kinder- en jeugdboekenacteur, maar ook actrice, theaterregisseur en voormalig radiopresentatrice. Ze schreef al eerder young-adultromans. Illustrator Martijn van der Linden was twee keer genomineerd voor de Boon; hij verzorgde ook de illustraties bij gedichten van Edward van de Vendel in ‘Gelukkig en blij’.

(Foto: Katrien Vos)

Publieksprijzen voor Ilja Leonard Pfeijffer, Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck

Lezers hadden ook een stem in het kapittel. Voor fictie en non-fictie volgen die het oordeel van de jury:  'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeijffer wint ook de Boon publieksprijs. Uit de kinder- en jeugdboeken kozen de lezers voor het prentenboek 'Kijk dan toch!' van het schrijversduo Elvis Peeters en illustrator Sebastiaan Van Doninck. Zij zijn de enige Vlaamse Boon-winnaars. Voor Van Doninck is het de tweede Boon-publieksprijs op rij; vorig jaar was hij ook de publiekslieveling voor 'Morris' met Bart Moeyaert.

In hun dankwoord legde het duo Elvis Peeters een link naar de toestand in de Gazastrook. "Terwijl wij hier het kinderboek vieren, stierven er de voorbije maanden al duizenden kinderen in het Midden-Oosten. En nog steeds. We zouden de wereld willen vragen 'Kijk dan toch!' (de titel van het bekroonde boek, red.) wat we daar laten gebeuren. Doe iets, leg de wapens neer".

(Foto: Bob Van Mol)

De winnaars van de Boonprijzen krijgen 50.000 euro en een gouden zegelring. Voor de winnaars van de publieksprijzen is 5.000 euro weggelegd. 

Nieuwe juryvoorzitters voor de Boon 2025: Els Dottermans en Elisabeth Lucie Baeten

De jury voor fictie en non-fictie werd dit jaar voorgezeten door dichter Mustafa Kör  en die voor kinder- en jeugdliteratuur door Wouter Deprez. Hun opvolgers voor volgend jaar zijn ook bekendgemaakt. Actrice Els Dottermans wordt juryvoorzitter voor de Boon voor fictie- en non-fictie en Elisabeth Lucie Baeten voor kinder- en jeugdboeken. Zij is scenariste en actrice en raakte bekend als op Instagram met haar typetje ‘Katrien van Politiek PR’.

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel