maandag 11 april 2022
11 april 2022

Jean Kluger ontvangt de Sector Lifetime Achievement Award van de MIA's

11 april 2022 - Componist, uitgever en producer Jean Kluger kreeg op 10 april de Sector Lifetime Achievement Award van de MIA's (Music Industry Awards) uitgereikt. 

Bart Peeters en Jean Kluger

Met deze award brengen de VRT en VI.BE - aanspreekpunt van artiest en muzieksector in Vlaanderen en Brussel - met de steun van Proximus hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

Jean Kluger werd op 10 april met de award verrast tijdens het concert van Bart Peeters. Eerder werd de Sector Lifetime Achievement Award al uitgereikt aan Herman Schueremans, Ancienne Belgique, [PIAS] en Ultratop.

Biografie Jean Kluger

Jean Kluger (°1937) speelde achter de schermen van de muziekwereld als componist, uitgever en producer een onmisbare rol in de voorbije decennia, zowel in België als daarbuiten (onder andere in Frankrijk).

Jean Kluger kreeg de liefde voor muziek met de paplepel binnen, want vader Jacques had een passie voor muziek. Jean kan aan de slag gaan in het bedrijf van zijn vader en in het begin van de jaren 60 boekt hij zijn eerste successen: hij schrijft en producet verschillende hits (onder andere 'Hutje op de heide' voor Bobbejaan Schoepen, 'Kili Watch' van The Cousins en 'Eenzaam zonder jou' van Will Tura) en richt zijn eigen uitgeverij op, zowel in België als in Frankrijk. In België producet Jean talloze albums en werkt hij met verschillende grote namen samen: Will Tura, Johan Verminnen, Marva, Paul Severs, John Terra, Dana Winner en vele anderen.

De creativiteit van Jean uit zich op nog meer vlakken dan enkel studiowerk. Zo producet hij de musical 'Eenzaam zonder jou', is hij organisator van de ‘Tura in Symfonie’ concerten in Vorst Nationaal, produceert hij de film ‘Hoop doet leven’ (2018) en coproduceert hij 'Adela & Helena’, het theaterstuk rond zijn moeder en die van collega Hans Kusters. In 2016 wordt Jean voorzitter van het Fondation Bell’Arte, een internationale stichting ter bevordering van jonge, talentvolle pianisten. Lees meer over de uitgebreide carrière van Jean Kluger in onderstaand document.

Zeven MIA-winnaars ken je binnenkort al: nieuwe aanpak Sectorawards

Het is aftellen naar zaterdag 30 april voor de dubbeleditie van de MIA's 2020/2021. Dat aftellen gebeurt dit jaar met de bekendmaking van de MIA-winnaars in de sectorcategorieën, bepaald door de muzieksector: 'Artwork', ‘Auteur/componist', 'Live act', 'Muzikant', ‘Producer’ en 'Videoclip'.

Deze awards werden de voorbije jaren samen met de Sector Lifetime Achievement Award net voor de tv-show van de MIA's uitgereikt. Speciaal voor dubbeleditie van de MIA's wordt de bekendmaking van de winnaars in deze categorieën in een nieuw jasje gestoken. Hiervoor slaan de VRT en VI.BE de handen in elkaar met Proximus. De winnaars in deze sector-categorieën zullen in de weken voor de MIA-show bekend gemaakt worden op de kanalen van Pickx, Eén, de MIA's en VI.BE.

De eerste award die bekend wordt gemaakt, is de Sector Lifetime Achievement Award voor Jean Kluger. Ontdek hier hoe Bart Peeters Jean Kluger verraste met deze prijs. Van 18 tot en met 28 april ontdek je wie de winnaars zijn van de andere sectorprijzen.

Belpop van Radio 1 en Canvas

Op donderdag 31 maart blies Jean Kluger 85 kaarsjes uit. Daarom wijdde Radio 1 een Belpopspecial aan zijn werk. Verschillende artiesten, onder wie Daan, Noémie Wolfs en Jasper Steverlinck, brengen hun versies van de liedjes die Jean Kluger aan de wereld schonk, onder begeleiding van de band The Great Belgian Songbook. Daarnaast delen verschillende gasten hun verhalen over Jean, zoals Jean Blaute en Jo 'met de Banjo' De Clercq, natuurlijk in het bijzijn van Jean Kluger zelf. Herbekijk deze Belpopspecial hier via VRT NU.

Canvas maakte enkele jaren geleden al een Belpop-documentaire rond Jean Kluger: Belpop: de familie Kluger.  Daarin staat de grootste muziekdynastie van ons land centraal: vader Jacques en zonen Jean en Roland. Samen produceerden of schreven ze mee aan zowat elke wereldhit die ons land ooit voortbracht. Deze docu is vanaf 30 april - de dag van de MIA's - te bekijken via VRT NU en op 1 mei op Canvas.

Belpop met Jean Kluger

De MIA's

Wie deze feestelijke dubbeleditie van de MIA's wil bijwonen op zaterdag 30 april in Paleis 12 (Brussel), kan tickets kopen via mias.be of paleis12.com. De MIA's zijn op zaterdagavond 30 april live te volgen op Eén.

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel