Niet de serie met Tom Waes, maar de non-stop playlist van Greet Van ‘t veld. Tagline: “De gevoeligste tracks uit de filmwereld, sensuele ballads uit oude en nieuwe jazzclubs, en frisse geluiden uit neo-klassieke hoek”. Een heerlijk rustige, maar evengoed avontuurlijke avondafsluiter. Op Klara en dat hoeft niet te verbazen. “Waar anders hoor je nog Aphex Twin?”, vroeg Chantal Pattyn zich ooit retorisch af. Fantastisch toch, die ruimte voor experiment naast de obligate Bach, Beethoven of Britten.
Al is er niks mis met een stevige maat Brahms – toch de componist waarop een volgelopen Brugse Markt danste tijdens de tiende editie van Iedereen Klassiek. 15.000 bezoekers! Verbreding, iemand? Onze buren van Musiq3 keken met grote ogen naar die volkstoeloop. Al verwent VRT ook meer geroutineerde melomanen met live muziek. De voorbije weken nog, met het druk bezochte Klarafestival in Bozar en Flagey, het grootste festival trouwens voor klassieke muziek in België.
In mei organiseren VRT en RTBF samen de EBU Classical Days. Tachtig knappe koppen van Europese klassieke muziekzenders komen langs. Ongetwijfeld op de agenda: hoe spring je met je ietwat keurige, meer traditionele aanbod toch op de digitale sneltrein en bereik je toch in godsnaam de nieuwe generatie? Nou, daar kan Klara de internationale conculega’s wel het een en ander over vertellen.
Zo bespelen Sander De Keere en Clara-van-Klara met de podcast Eerste hulp bij klassiek een nieuw register. De Standaard schreef: “Klara heeft veel ervaring aan de top van de podcasthitlijsten (De Bourgondiërs, De Zonnekoning), maar nooit mikte de zender zo nadrukkelijk op jonge luisteraars.” Op het nagelnieuwe, frisse Klarakanaal op VRT MAX vind je naast gevestigde waarden dan ook veel werk van jong talent. Zo zet De twintigers, tien weken lang tien aankomende topmuzikanten centraal, met indrukwekkende interviews en concerten.
Jonge klasbakken vind je trouwens ook achter de schermen. Net nog twintiger Isa Tubbax maakte in de slipstream van het VRT Canvas-programma Maestro Degand, de heerlijke korte videoreeks Achter de Maestro met luchtige getuigenissen achter de schermen van onze grootste orkesten. Te bekijken op VRT MAX dus. En podcastliefhebbers verlangen al naar eind april. Dan lanceert twintiger Johannes Wirix-Speetjens in aanloop naar de Belgian Pride zijn podcast Classical Queers. Een persoonlijk verhaal, verweven met anekdotes over uiteenlopende persoonlijkheden als Oscar Wilde, Freddy Mercury, Tracy Chapman of Peter Tjaikovski. Of hoe ook onze aanstormende mediamakers, teruggrijpen naar hun klassiekers.
Jan Sulmont
Coördinator Cultuur, Literatuur en Taal