dinsdag 09 april 2024
09 april 2024

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

Dinsdag 9 april 2024 - De MER (multikanaals eindregie) zoals het team officieel heet, oftewel de eindregie, is de laatste schakel die ervoor zorgt dat alle tv-content van VRT op het juiste moment op antenne gaat. Alle programma’s passeren via hen en worden in het zendschema ingepland. Het uitzendschema loopt vaak tot heel laat op de avond door of zelfs ‘s nachts. Ook dan moet team eindregie paraat staan. Bert De Prins is één van hen die al jarenlange ervaring heeft met laat op de avond en ‘s nachts werken op VRT. “De drukte bij ons begint wanneer de meeste mensen al in hun zetel liggen te chillen.” 

In de reeks De nachtshift nemen we je mee in de wereld van het avond- en nachtwerk op VRT. Want een mediahuis slaapt nooit, en we willen graag wat licht werpen op onze VRT-collega’s die meestal in het donker werken. 

Veel knopjes, schermen, microfoons en een gigantische desk zijn het eerste wat je overvalt wanneer je de eindregie binnenwandelt. Het lijkt wel de controlekamer om een spaceshuttle richting de maan te sturen. En de realiteit is daarom niet minder cool. Team eindregie op VRT zorgt ervoor dat alle lineaire content juist ingepland wordt en op het juiste moment op antenne gaat. Ze zijn bovendien de laatste schakel in de keten om te checken of alles wat op antenne gaat inhoudelijk klopt. “Onze job is best wel breed en we moeten voorbereid zijn op alles”, vertelt Bert De Prins. Hij werkt al jaren voor eindregie en doet voornamelijk de laatavondshift, of zoals de collega’s het onderling noemen de e-shift. “Onze piek qua drukte ligt bijna nooit overdag, maar eerder ‘s avonds. Veel VRT-programma’s zoals pakweg het VRT NWS journaal, De afspraak, of recent De dag van vandaag worden semi-live of live uitgezonden. Dat wil zeggen dat we die pas heel last minute binnenkrijgen, en we dus snel moeten kunnen schakelen. Wij werken eigenlijk in functie van de programmamakers die overdag werken. Wanneer zij al kunnen chillen in hun zetel, schieten wij in actie.”

Smooth operator

Om dat snelle schakelen vlot te laten verlopen staat Bert via een intercomsysteem 24/7 in verbinding met andere diensten, interne studio’s en externe productiehuizen die voor VRT programma’s maken. “Ik kan hen via een van de knopjes heel snel oproepen, een beetje zoals bij een walkietalkie. Wanneer het tijdens primetime op tv druk is bij ons, is dat zeker geen overbodige luxe. Stel nu we zenden een voetbalwedstrijd uit van de Rode Duivels en er komen verlengingen. Dan moeten we het originele uitzendschema uiteraard helemaal omgooien en alle nodige partijen kunnen contacteren om overleg te plegen. De essentie van onze job is om er in zo’n situatie voor te zorgen dat wat de kijker op tv ziet, klopt. Dat alles smooth verloopt. Als dat goed zit, hebben wij ons werk goed gedaan.”

Door de drukte en de snelheid waarmee alles moet gebeuren, kan het soms wel eens fout gaan. “In een ver verleden heb ik ooit een Disney-film live op antenne teruggespoeld. Dat was toen nog met echte cassettetapes. Dat soort dingen kunnen nu niet meer misgaan, maar de paniek was toen wel even aanwezig. Dan was het een kwestie van snel even over te gaan naar een noodpancarte met ‘een ogenblik geduld’ om daarna het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Los daarvan kunnen er ook vandaag de dag nog heel wat dingen mislopen. We hebben op VRT verschillende studio’s en regies waar programma’s opgenomen worden. We krijgen bijgevolg signalen binnen van meerdere studio’s die soms nog eens in een andere regie zitten. Dat kan voor verwarring zorgen. Of wanneer we last minute een programma aangeleverd krijgen waar nog een fout in zit, is het aan ons om een oplossing te bedenken. Gelukkig hebben we allemaal voldoende ervaring om hiermee om te gaan.”

Tot laat op de avond of zelfs ‘s nachts druk bezig zijn is voor Bert en de rest van team eindregie dagelijkse kost. “Ik denk dat de meesten hier wel echt avond- of nachtmensen zijn. Dat moet ook als je in zulke shiften werkt. Je zou denken dat zo laat aanwezig zijn op VRT wel wat eenzaam kan zijn, maar je mag niet onderschatten hoeveel programma’s en diensten ‘s avonds en ‘s nachts gewoon doorwerken. Er heerst hier op die momenten wel een bijzonder sfeertje en we zijn dan productiefst.”

Binnen een aantal maanden komen het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Parijs eraan. “Dat zijn een hoop live-uitzendingen die kort op elkaar volgen, zeker tijdens de Olympische Spelen. Dan is het bij ons alle hens aan dek, maar we hebben zo’n ervaren en getalenteerd team dat alles er op tv ongetwijfeld super smooth zal uitzien.”, besluit Bert. 

Meer over Cultuur

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!