maandag 26 februari 2024
26 februari 2024

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Editie Ensor stelt nieuw talent tentoon in KBR

26 februari 2024 - museumPASSmusées en VRT lanceren de derde editie van De Nationale Expo, een wedstrijd en tentoonstelling met werk van verborgen kunsttalent. Amateurkunstenaars kunnen zich dit jaar laten inspireren door James Ensor. De 70 kunstwerken die door jury en publiek worden uitverkoren zijn in de zomer van 2024 gratis te zien in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in hartje Brussel. 

Na een succesvolle editie anderhalf jaar geleden in het KMSKA met meer dan 2500 inzendingen, opent De Nationale Expo in 2024 opnieuw de deuren. Tijdens dit Ensorjaar vormt het oeuvre van James Ensor de ideale inspiratie voor al wie droomt van een plek in het museum. Kunstwerken insturen kan tot 19 mei.

“Veel kunstenaars die deelnamen aan De Nationale Expo in 2022 vertelden me dat hun droom in vervulling ging. We zijn dan ook ontzettend blij dat we dit jaar een nieuwe editie kunnen lanceren. Afgaande op het vorige aantal inzendingen is er nog heel veel onontdekt talent in ons land.”

Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées

De formule blijft dezelfde: iedereen die bezig is met beeldende kunst mag een werk insturen. De helft van de winnaars wordt gekozen door het publiek, de andere helft door een vakjury. Na 19 mei worden de stemmen geteld. De 70 kunstenaars die de eindmeet halen, schitteren van 28 juni tot en met 31 juli in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België.

Een editie ter ere van James Ensor

De derde editie van De Nationale Expo staat helemaal in het teken van James Ensor, de schilder uit Oostende die in 2024 exact 75 jaar geleden overleed. Verschillende steden vieren dit feestjaar en zetten de grootmeester in de kijker met tijdelijke tentoonstellingen, stadsfestivals en tv-programma’s. Daarom trekt ook De Nationale Expo een Ensor-jasje aan. Vlak na de expo James Ensor. Inspired by Brussels in KBR, maakt het museum plaats voor De Nationale Expo. Zo treden de winnaars letterlijk in de voetsporen van de bekende Belgische schilder.

Je werk moet geïnspireerd zijn door Ensor. Dat is de enige vereiste om je kandidaat te stellen. Verder zijn alle vormen van beeldende kunst welkom. Naast tekeningen, schilderijen, foto’s en grafiek mogen deelnemers ook beeldhouwwerken, keramiek, textielkunst of zelfs werken met AI inzenden. Wie zijn kans wil wagen, kan een foto van zijn strafste creatie delen via het online platform NationaleExpo.be.

Nationale Ket-expo geeft ook kinderen een podium

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen een werk insturen. Met De Nationale Ket-expo roept Ketnet kinderen op om een masker te maken met gerecycleerd materiaal. Onder de noemer Planeet K werkt Ketnet een heel schooljaar lang rond het thema duurzaamheid. Met deze beweging laat Ketnet zien dat je ook met kleine acties het verschil kunt maken. Net als de winnende ‘volwassen’ werken, worden ook de mooiste maskers van Ketnetters in de zomer van 2024 tentoongesteld in KBR in Brussel. Van de 70 winnaars die naar KBR mogen, komen er 10 van De Nationale Ket-expo. De maskers kunnen ingestuurd worden via de inschrijfpagina op Ketnet.be.

"Er staat geen maat op de fantasie en creativiteit van kinderen. Met Ketnet willen we dat stimuleren en in de kijker zetten. Bij de eerste editie van De Nationale Ket-expo werden we al omvergeblazen door het talent en het enthousiasme van de Ketnetters. Het kleurenpalet en de maskers van Ensor zullen hen enkel nog meer inspireren."

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet

Veiling ten voordele van Kom op tegen Kanker

Wie een plek op De Nationale Expo bemachtigt, kan het winnende werk ook laten veilen voor het goede doel. Het befaamde veilinghuis Bernaerts laat iedereen bieden op hun favoriete werk. De opbrengst gaat naar het goede doel Kom op tegen Kanker.

"Kunst werkt helend en is op moeilijke momenten vaak een troost en steun voor veel patiënten en hun omgeving. Om op een dag kanker te verslaan, verbindt Kom op tegen Kanker mensen op vele manieren. Ook cultuur kan heel verbindend werken. Daarom zetten we in 2024 als Kom op tegen Kanker mee onze schouders onder enkele cultuuracties in het kader van het Ensorjaar. We zijn dan ook trots en dankbaar naar onze partners om het goede doel te zijn van de Nationale Ensor Expo. We roepen alle amateurkunstenaars massaal op om zich van hun meest creatieve en solidaire kant te laten zien!”

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker

"In 2024 richt VRT het vizier niet alleen op de grote sporttornooien en verkiezingsmarathons in binnen-en buitenland. We zetten ook cultuur centraal, zoals het Ensorjaar. Op VRT MAX vind je een gloednieuwe Ensor-documentaire, enthousiaste radio-uitzendingen vanuit het hele land en schitterend archiefmateriaal. En bovendien zetten we Vlaanderen in beweging. De Nationale Expo biedt een platform aan de artistieke talenten van jong én oud. Dat we zo samen Kom op tegen Kanker kunnen steunen, maakt het project helemaal mooi. Iedereen is welkom op de gratis tentoonstelling deze zomer!”  

Karen Donders, directeur publieke opdracht, talent & organisatie VRT

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel