donderdag 10 juni 2021
10 juni 2021

2 miljoen Vlamingen deden aan cultuur met Podium 19

9 juni 2021 - Meer dan 200 voorstellingen vanuit 100 verschillende zalen en gezelschappen waren begin dit jaar te zien op Podium 19. Daarvoor sloegen zeven Vlaamse kunstinstellingen de handen in elkaar, samen met publiq, VRT en telecompartners Proximus, Telenet en Orange. 

In drie maanden tijd bereikte Podium 19 bijna 2 miljoen Vlamingen, samen verslonden zij 820.000 uur cultuur.

Videospeler inladen...

Podium 19 was van eind januari tot eind april 2021 een virtueel podium op tv en online waarop, zolang de zalen door de coronamaatregelen gesloten waren, nieuwe producties uit de vele Vlaamse productiehuizen aan het publiek getoond werden.

De unieke samenwerking, opgestart door de zeven Vlaamse kunstinstellingen (Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, De Singel, Kunstencentrum Vooruit en Opera Ballet Vlaanderen) bereikte in totaal 1.818.000 Vlamingen. Samen verslonden zij 820.000 uur cultuur. Ook op VRT.NU, het digitale mediaplatform van VRT, was Podium 19 een groot succes: 142.880 unieke bezoekers, zo’n 2000 per dag, vonden er hun gading in het gevarieerde aanbod.

“Niets gaat boven de live ervaring,” aldus Gunther Broucke (Brussels Philharmonic) “maar Podium 19 was in de lockdownmaanden een goed alternatief. De intense samenwerking tussen de huizen was uniek en iets om vast te houden. Bovendien bereikten we dankzij Podium 19 een heleboel mensen die nog nooit eerder live naar bijvoorbeeld een literatuur- of operavoorstelling waren komen kijken. Hopelijk vinden zij de weg naar de Vlaamse zalen nu de cultuursector opnieuw open is.”

Brede smaak

Op Podium 19 werd een brede waaier aan cultuur voorgesteld: pop/rock, klassiek, opera, (jeugd)theater, dans, literatuur ... Tussen 21 januari en 30 april werden 224 voorstellingen uitgezonden op de cultuurzender, afkomstig van een brede waaier aan cultuurmakers. In totaal bereikten immers 100 Vlaamse culturele organisaties dankzij Podium 19 een online publiek.

Het diverse aanbod van de cultuurzender werd bijzonder gesmaakt door de Vlaming: bij een online bevraging geeft meer dan 70% van de kijkers de zender een score van 7 op 10 of hoger. Bovendien gaven cultuurliefhebbers aan dat ze op het platform ook op ontdekkingstocht gingen. 30% van de bezoekers leerde op Podium 19 nieuwe artiesten of gezelschappen kennen. Het leverde ook enkele interessante kruisbestuivingen op. Zo bleken fans van de Belgische metalband Briqueville ook geïnteresseerd in het klassieke aanbod van Podium 19.

Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge): “Podium 19 was in veel opzichten een aangename kennismaking voor heel wat kijkers. Voor wie nog geen actieve cultuurparticipant was, is het hopelijk een opstapje om binnenkort een van onze huizen binnen te stappen. En voor door de wol geverfde liefhebbers was het een kans om artiesten en disciplines te leren kennen, een ontdekkingsplatform dus!”

Top 10 meest bekeken uitzendingen op VRT NU

  1. Arno (Ancienne Belgique)
  2. Ultima Thule: Bam!
  3. Het Nieuwstedelijk: Geel hesje
  4. Rosas: Mitten
  5. Nordmann presenteert: In Velvet (Handelsbeurs)
  6. Uitgelezen (Vooruit)
  7. Feestconcert (Brussels Philharmonic)
  8. Benjamin Millepied: Bach Studies (Opera Ballet Vlaanderen)
  9. Nieuwjaar met Elim Chan (Antwerp Symphony Orchestra)
  10. De Singel presenteert: Vox Luminis

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel