vrijdag 13 december 2019
13 december 2019

Rojin Ferho Vlaamse winnaar Belgodyssee 2019

11 december 2019 — Rojin Ferho en Arnaud Bruckner winnen 15de editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten.

Kandidaten 2019 ©Emmanuel Crooÿ

Rojin Ferho (Erasmushogeschool Brussel) is dit jaar de Vlaamse winnaar van de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe. De deelnemers gingen tijdens deze editie voor hun reportages op zoek naar positieve initiatieven voor het klimaat. De prijzen zijn op 11 december uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Brussel door Z.K.H. Koning Filip.

Over Belgodyssee

Videospeler inladen...

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van de VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L’Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

De wedstrijd, inmiddels welbekend bij de journalistenopleidingen van hogescholen en universiteiten, ontving voor haar vijftiende editie een recordaantal kandidaturen. Veertien uitverkoren kandidaat-journalisten uit de verschillende Gemeenschappen gingen twee weken aan de slag in duo – één Franstalig, één Nederlandstalig – en maakten samen reportages en artikels.

Winnaars

Vlaamse winnares Rojin Ferho bezocht voor haar Radio 1-reportage de Weegbree, een ecologische leefgemeenschap in Sint-Katelijne-Waver. Zij wint een betaalde stage bij de VRT-nieuwsdienst.

Daarnaast werden nog verschillende andere prijzen uitgereikt. Andries Haesevoets (Thomas More Hogeschool Mechelen) schreef in de krant Metro een artikel over Stormkop, een projecthuis in Antwerpen dat samen met kinderen plastiek uit de Schelde haalt en er kunst mee maakt. 

Franstalige winnaar Arnaud Bruckner heeft het in zijn RTBF-bijdrage over de uitdagingen van stadslandbouw in Brussel. 

De Social Media prijs, die voor de tweede maal wordt uitgereikt, gaat naar het duo Kamiel Hammenecker (VUB) en Arnaud Bruckner (IHECS). Zij scoorden met hun originele posts en stories op de socialemediakanalen van Belgodyssee veel likes en interactie en winnen een tweedaagse mediavorming, georganiseerd in samenwerking met Mediarte, het sociaal fonds van de audiovisuele sector.

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen