dinsdag 15 september 2020
15 september 2020

Hoe geeft de VRT kansen aan jong radiotalent?

8 september 2020 — De VRT is altijd al een kweekvijver geweest voor jonge radiomakers. Enerzijds door actief op zoek te gaan naar nieuw talent en anderzijds door beloftevolle jongeren verder door te laten groeien in hun vakgebied. 

Kersverse MNM-dj's  Robin Keyaert, Anke Goergen, Esther Nwanu, en Timo Piredda.

De openbare omroep wil jongeren een extra duwtje in de rug geven, zodat ze hun talent ten volle tot zijn recht kunnen laten komen. Dat blijkt ook dit najaar weer: niet minder dan zes jonge radiomakers maken hun debuut bij Studio Brussel en MNM.

Jongeren hebben een speciale plaats in het hart van de openbare omroep. Met al hun creativiteit en talent willen zij gehoord worden. Ik ben dan ook ontzettend fier dat onze radiozenders kansen bieden aan nieuw en jong talent.”

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder VRT

Jaarlijks krijgen heel wat jongeren de kans om een eerste ervaring op te doen bij onze radiozenders. Zo ontdekken we heel wat talent, niet enkel nieuwe stemmen, ook straffe redacteurs of digitale toppers."

Els Van De Sijpe, radiomanager VRT

Al sinds mijn elfde ben ik verliefd op de radio. Ik speelde altijd ‘radio-dj’ op mijn kamer. Mijn ouders werden daar gek van dus ben ik snel verhuisd naar de lokale radio, waar ik ondertussen al meer dan vijf jaar wekelijks presenteer. Het was altijd al een droom om ook te kunnen presenteren op een grote zender als MNM. Marco Borsato maakte er ooit een nummer over: ‘De meeste dromen zijn bedrog’, maar toch niet alle dromen zo te zien!”

Timo Piredda, kersvers MNM-dj
MNM-dj Timo Piredda

MNM zet in op jong talent

MNM lanceert dit najaar maar liefst vier nieuwe radiostemmen: Anke Goergen (20), Esther Nwanu (22), Robin Keyaert  (26) en Timo Piredda (19). Robin neemt sinds zondag 30 augustus BFF - Best Friends Forever voor zijn rekening. Timo, Esther en Anke presenteren sinds maandag 31 augustus samen met MNM-dj Alexandra Gadzina afwisselend MNM Late Night.

Al dat jonge geweld komt er niet toevallig want MNM zet al jaren in op de zoektocht naar straffe jonge radiomakers, zowel voor als achter de schermen. Door jong talent een kans te geven om zich te ontplooien, bevestigt MNM zijn rol als radiozender voor en door jongeren. 

Denk maar aan talentenzoektochten als MNM Rising Star, UrbaNice Battle of Talents en MNM Start to DJ.

Maar MNM gaat ook langs andere wegen op zoek naar nieuw presentatietalent, onder meer in samenwerking met het onderwijs. Zo is er jaarlijks MNM Student Late Night, een studentenproject waarbij jongeren van zes hogescholen onder begeleiding van ervaren MNM-dj's radio leren maken.

Daarnaast zijn er ook de MNM Talentendagen, waarbij MNM letterlijk de deuren opengooit en jongeren mogen komen bewijzen wat ze in hun mars hebben. Vaste waarden zoals MNM-dj's Laura Govaerts, Evelyn De Backer, Anushka Melkonian en Yoren Linsen werden daar ontdekt. Ook de vier nieuwe MNM-stemmen werden trouwens tijdens de MNM Talentendagen opgemerkt. 

Studio Brussel geeft jonge radiomakers een boost

Dit najaar geeft Studio Brussel op zaterdagochtend de microfoon aan de jonge radiomakers Hannelore Van Besouw (25) en Margaux Amant (20). Hannelore presenteert voortaan De Tijdloze, van 7.00 tot 10.00 uur. Margaux neemt aansluitend over voor De Afrekening, van 10.00 tot 12.00 uur. Voor Hannelore zijn het haar eerste stappen bij Studio Brussel. Margaux trok eerder al als reporter op pad.

Ook deze jonge radiotalenten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het zit in het DNA van Studio Brussel om jongeren kansen te bieden. Door de jaren heen ontbolsterden er al heel wat jonge radiomakers. Presentatoren als Tomas De Soete, Peter Van de Veire en Siska Schoeters startten hun succesvolle carrière bij Studio Brussel.

Studio Brussel organiseert geregeld acties om jong talent te ontdekken. Zo ging de zender de voorbije jaren met Festival Force op zoek naar jonge mediamakers om het team van Studio Brussel tijdens de drukke festivalzomer te versterken. De geselecteerde jongeren kregen de kans om hun kunnen te tonen op drukbezochte evenementen. Op die manier betrekt en bereikt de VRT jongeren rechtstreeks op belangrijke momenten in hun eigen leefwereld.

Daarnaast gaf Studio Brussel heel wat jonge radiomakers de kans om hun eigen show te presenteren in de opeenvolgende edities van het talententraject Studio Dada. Zo is Fien Germijns, die in 2015 heeft deelgenomen aan Studio Dada, intussen doorgegroeid tot sterkhouder van Studio Brussel.

Fien Germijns, Presentatrice bij Studio Brussel
Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen