maandag 27 december 2021
27 december 2021

Generation M: The story of my life: innovatief online programmaformat

 27 december 2021- In de gloednieuwe innovatieve VRT NU Original Generation M: The story of my life komen fictie en talkshow samen. De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van twee jongeren.

De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van twee jongeren, die worstelden met de gevolgen van anorexia en van een ongeval onder invloed van drugs. Stukken uit hun leven zijn samen met hen gereconstrueerd en nagespeeld in straffe jongerenfictie. In de zetel bij Dorianne Aussems vertellen ze verder over wat er net te zien was. Hoe het zo ver kon komen, over de valkuilen van social media of foute vrienden. En bij wie en waar ze moed en hoop vonden en er uiteindelijk uit geraakten.

Naast de hoofdrolspelers nodigt Dorianne vrienden, familie, lotgenoten en experten uit die het verhaal van hun leven helpen omkaderen. Om deze thema’s waar jongeren vandaag mee worstelen bespreekbaar en toegankelijk te maken werken VRT NU en MNM samen met het educatief platform ED TV.

Als je nog maar een minuut naar hen aan het kijken bent, ga je geïnspireerd raken door hun echtheid. En dat kunnen we allemaal wat meer gebruiken in het leven.”

Dorianne Aussems

Dorianne Aussems: “Soms kan één bepaalde gebeurtenis je leven compleet omgooien. Je bent dan ineens niet meer de persoon die je al zo lang gewoon bent. Zowel Samy als Kato zijn twee mensen die allebei serieus door elkaar zijn geschud, maar elk op hun manier erin slaagden om recht te staan en zichzelf terug te vinden, in een wijzere versie dan ooit. Het is ongelooflijk om hen zo open te horen praten over iets dat hen ooit zo verdrietig en pijn heeft gedaan. De dingen die zij daar toen uit leerden, kunnen jou vandaag misschien helpen. Zelfs als je nog maar een minuut naar hen aan het kijken bent, ga je geïnspireerd raken door hun echtheid. En dat kunnen we allemaal wat meer gebruiken in het leven.”

Generation M is een interactieve radiotalkshow, met de focus op jongeren. Jongeren kunnen on air vrij praten over hun gevoelens en ervaringen. Het programma doorprikt taboes, zoomt in op maatschappelijke thema’s, maar gaat vooral op zoek naar jongeren hun stem. 

En nu komt Generation M voor het eerst naar het scherm op VRT NU. Met Generation M: The story of my life breidt VRT NU opnieuw haar aanbod voor jongvolwassenen uit.

Exclusief op VRT NU

Daarnaast zijn tijdens de kerstvakantie ook reeksen als Match, Normal People, We are lady parts, Nudes en Sort of exclusief op VRT NU te vinden. In de paasvakantie lanceren VRT NU en MNM nieuwe afleveringen van Generation M: The story of my life.

Kerst als winters decor voor de eerste twee moedige verhalen

Tijdens de kerstvakantie zien de eerste twee verhalen het levenslicht. Samy en Kato gunnen de jongeren als eersten een blik in hun leven en nemen ook zelf het woord bij Dorianne.

Het verhaal van Kato Marynissen (21)

Van kindsbeen af werd Kato geconfronteerd met kwetsende opmerkingen over haar gewicht. Wanneer ze echter op haar tiende werd getroffen door lymfeklierkanker werd ze aangemoedigd genoeg te eten om voldoende sterk te zijn om de kanker te overwinnen. Het opzet slaagde maar ook het gewicht werd opnieuw mikpunt van spot. Na talloze bemerkingen over haar gewicht in combinatie met een tomeloze honger naar perfectie, besloot Kato zelf de controle in handen te nemen. Ze begon geestdriftig calorieën te tellen en extreem te sporten in de hoop op die manier te kunnen voldoen. Gelukkig had haar omgeving sneller dan zijzelf door wat er aan de hand was en liet ze zich opnemen om te worden behandeld voor anorexia nervosa. Na een lang en hard gevecht zei Kato haar eetstoornis vaarwel.

Het verhaal van Samy Meziani (28)

Acht jaar geleden stapte Samy Meziani (28) na een wild feestje in de wagen bij zijn beste vriendin die goedgemutst maar beschonken het stuur nam. Ze kregen een ernstig verkeersongeval waarbij Samy zijn arm verloor. Na een maandenlange revalidatie gaf Samy zijn leven een nieuwe wending door studies voor leerkracht aan te vatten. Inmiddels haalde hij zijn diploma en combineert hij zijn taak als lesgever met het geven van lezingen over de gevaren van dronken rijden.

Generation M: The story of my life vanaf 25 december op VRT NU. 

Het programma is een samenwerking tussen VRT NU, MNM en ED Tv.

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen