maandag 11 mei 2020
11 mei 2020

MNM en VRT Start-up lanceren nieuwe online reeks Awkward Talk

11 mei 2020 - Jongeren en hun (groot)ouders praten open over seks, drugs en andere taboes.

Awkward Talk

MNM lanceert in samenwerking met VRT Start-up een nieuwe online reeks: Awkward Talk. In Awkward Talk gaat een vast panel, bestaande uit duo's van jongeren met een (groot)ouder, in gesprek over allerlei onderwerpen waarover nog taboes bestaan. De jongeren duiken letterlijk tussen de lakens met hun (groot)ouders en spreken open over zaken zoals porno, sexting en softdrugs. En dat durft al eens 'awkward' te zijn.

Awkward Talk vloeit voort uit een onderzoekstraject van VRT Start-up waarin werd gezocht naar een meer waardevolle invulling van saaie momenten (zoals het wachten op een bus), ter vervanging van het eindeloos scrollen op sociale media met de smartphone. Het resultaat is een online reeks met snackable content, aangepast aan de leefwereld en het mediagebruik van jongeren.

Awkward Talk: niets is te 'awkward'

Hoe open is Vlaanderen op het gebied van seks, drugs en andere taboes? In Awkward Talk staat elke aflevering in het teken van onderwerpen waarover jongeren niet gemakkelijk praten met hun (groot)ouders of waarover nog taboes bestaan: seks, drugs, masturbatie, monogamie, geaardheid... Jongeren duiken daarvoor letterlijk het bed in met een van hun (groot)ouders en vormen zo een duo van het vaste Awkward Talk-panel. Samen praten ze in alle openheid over hun persoonlijke ervaringen en kijk op het onderwerp. En dat voelt de ene keer al iets meer 'awkward' aan dan de andere keer:

Videospeler inladen...

Lotte Vanwezemael, Seksuolotte bij MNM: "Praten over seks en je intieme leven is niet gemakkelijk, en al helemaal niet als je gesprekspartner je (groot)ouder is. Toch is het ontzettend belangrijk dat jongeren met hun ouders over seksualiteit praten. Jongeren maken een hele seksuele ontwikkeling door waarin ouders hen moeten begeleiden, zoals ze hun kinderen ook hebben leren eten, stappen en omgaan met anderen. Zwijgen over seks maakt het onderwerp taboe. Open communiceren leidt ertoe dat jongeren bewuste keuzes maken en minder risicoseks hebben. Ik moedig open gesprekken zoals in Awkward Talk dus zeker aan!

Open communiceren leidt ertoe dat jongeren bewuste keuzes maken en minder risicoseks hebben.

Lotte Vanwezemael, Seksuolotte bij MNM

Samenwerking met VRT Start-up

De online reeks Awkward Talk is ontstaan uit een onderzoekstraject van VRT Start-up. Daarin werd onderzocht hoe er een waardevolle invulling kan worden gegeven aan doodse momenten waarop we onze smartphone bovenhalen en verveeld scrollen op sociale media. Welke beleving zou het eindeloos scrollen op sociale media kunnen vervangen? 

Uit onderzoek en gesprekken met meer dan 100 jongeren tussen 14 en 25 jaar blijkt dat jongeren op zoek zijn naar high quality content om in 'tussendoor-momenten' te consumeren. Ze geven aan dat hun eindeloos scrollgedrag hen niet altijd een goed gevoel geeft. Korte, goed gemaakte videocontent over thema’s uit hun leefwereld kan de oplossing zijn.

Lies Theuwissen, hoofd van VRT Start-up

Uit dat traject kwamen een aantal mogelijke oplossingen uit de bus die allemaal draaiden rond high quality shortform video's. Vooral jongeren onder de 24 jaar bleken daarin interesse te hebben. VRT Start-up zocht vervolgens uit welke content dat jonge publiek zou willen bekijken op de smartphone. Het resultaat daarvan is Awkward Talk.

Wat is VRT Start-up?

VRT Start-up is een klein innovatieteam dat zoekt naar wat mediagebruikers nu, binnenkort en later nodig hebben. Daarbij hebben we vooral aandacht voor digitale oplossingen. Er komen altijd maar meer toestellen en kanalen om media te beleven en te maken, dus er is werk aan de winkel. We proberen de VRT (merken) te inspireren en in nauwer contact te brengen met elke gebruiker.

Awkward Talk: vanaf maandag 11 mei om 18.00 uur, vier weken lang op het YouTube-kanaal van MNM. Elke week worden drie afleveringen online geplaatst. Meer info op MNM.be

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen