dinsdag 20 september 2022
20 september 2022

Flo Windey maakt drugs bespreekbaar in nieuwe 'faqda'

Nieuw seizoen op VRT MAX

Maandag 19 september 2022 – Drugs is een onderwerp waar we niet genoeg over praten. Tijd om iets te veranderen. StuBru-presentatrice Flo Windey doorbreekt het taboe in de nieuwste reeks van faqdaop VRT MAX. Want waarom praten we niet over drugs? Gebruiken we ze verkeerd? En kunnen we iets veranderen aan het drugsbeleid in ons land? 

In het nieuwe seizoen van faqda gaat Flo Windey in haar eigen stijl op zoek naar antwoorden op vragen die zij en haar generatiegenoten zich stellen. Daarbij staat ze stil bij enkele relevante thema's. Dit najaar dropt VRT MAX vier reeksen van faqda met telkens één specifiek onderwerp. Eerst op de agenda: drugs. Flo gaat onder meer langs bij Emma Wortelboer (Spuiten & Slikken), de spoedafdeling van AZ Sint-Lucas in Gent en bij onze eigen parlementsleden om het over paddo's, slechte trips en the war on drugs te hebben.

Flo Windey met jongeren op Pukkelpop

Aflevering 1: Waarom praten we niet over drugs?

Over drugs wordt in dit land niet gesproken. Toch zien we dat het drugsgebruik bij jongeren meer en meer toeneemt, wat het taboe rond drugs des te gevaarlijker maakt. Want onze kennis van drugs blijft heel beperkt. Flo Windey trekt naar Pukkelpop om onze drugskennis te testen en gaat praten met Emma Wortelboer van het programma Spuiten & Slikken, een Nederlandse reeks waarin Emma allerlei drugs uitprobeert om jongeren te informeren. Samen ontdekken ze waarom drugs nog steeds zo onbespreekbaar zijn en wat je best wel en niet doet als je drugs neemt.

Flo Windey op Pukkelpop

Aflevering 2: Gebruiken we drugs verkeerd?

Flo Windey loopt een avond mee op de spoedafdeling van AZ Sint-Lucas in Gent en ontdekt de gevaren van ongeïnformeerd drugsgebruik. Ze gaat in gesprek met een anonieme getuige over waar het precies kan misgaan als je drugs gebruikt. Want ja, ook van een slechte cannabistrip kan je blijvende gevolgen hebben. Op de spoedafdeling leert Flo ook wat designerdrugs zijn, een nieuwe soort drugs die aan een enorme opmars bezig zijn. Maar wat maakt die designerdrugs zo bijzonder?

Anonieme getuige

Aflevering 3: Time for change! Of niet?

Hoe zit het nu eigenlijk met ons beleid? Flo Windey trekt naar Amsterdam, een plek waar veel meer mag, of lijkt dat maar zo? Ze gaat in dialoog met Joris Hetterscheid, voorzitter van de Jonge Democraten, die graag soft én hard drugs wil legaliseren. Maar hoe denken onze parlementsleden daarover? En hoe zit het met hun kennis over drugs?

Flo Windey en Conner Rousseau

faqda is een reeks van Studio Brussel voor VRT MAX.

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen