maandag 28 december 2020
28 december 2020

2020 het jaar van... Nieuw talent

28 december 2020 - Zelfs in dit onwaarschijnlijke jaar 2020 bleef de VRT inzetten op nieuw talent. Allicht gaan we de komende jaren nog véél van deze namen horen.

RAPHA

RAPHA: winnaar MNM Rising Star

RAPHA is de artiestennaam van Rapha Kuabe Atekaze. Ze is 18 jaar, komt uit Hove en op 22 oktober werd ze uitgeroepen tot de winnaar van MNM Rising Star 2020. Het was een vriendin die haar voor de wedstrijd had ingeschreven. Als tiener volgde Rapha een musicalopleiding, maar ze stond nog nooit alleen op de planken. Dankzij Rising Star stond ze voor haar eerste publieke optreden meteen op het podium van het Sportpaleis.

Hannelore Van Besouw en Margaux Amant: jonge radiomakers bij StuBru

Sinds najaar geeft Studio Brussel op zaterdagochtend de microfoon aan de jonge radiomakers Hannelore Van Besouw (25) en Margaux Amant (20). Hannelore presenteert er De Tijdloze, van 7.00 tot 10.00 uur. 

Margaux neemt aansluitend over voor De Afrekening, van 10.00 tot 12.00 uur. Voor Hannelore zijn het haar eerste stappen bij de zender. Margaux trok eerder al als reporter op pad.

Robin, Anke, Esther en Timo: nieuwe MNM radiostemmen

Robin, Anke, Esther en Timo

MNM lanceerde dit najaar vier nieuwe radiostemmen: Anke Goergen (20), Esther Nwanu (22), Robin Keyaert (26) en Timo Piredda (19). Robin neemt sinds zondag 30 augustus BFF – Best Friends Forever voor zijn rekening. 

Timo, Esther en Anke presenteren sinds maandag 31 augustus samen met MNM-dj Alexandra Gadzina afwisselend MNM Late Night.

Amber Janssens: Karrewietanker

Amber Janssens is 25 jaar en komt uit Brussel. Ze volgde een theateropleiding aan het Lemmensinstituut en behaalde een master in de journalistiek aan UGent. Die journalistieke ervaring kon ze in de praktijk omzetten tijdens haar werk voor VRT NWS. Sinds maart 2020 draait ze mee op de Karrewiet-redactie, waar ze het reilen en zeilen achter de schermen volgt en de kneepjes van het vak leert. Sinds 1 september presenteert Amber er het jeugdjournaal van Ketnet, samen met Mariam en Jelle.

Voltage: winnaar MNM Start To DJ

Voltage is de winnaar van de tiende editie van MNM Start To DJ. Voor het tiende jaar op rij ging MNM zo op zoek naar de strafste jonge dj van het moment. Getalenteerde jongeren vanaf 16 jaar die met enkele platen een feest in lichterlaaie kunnen zetten, konden zich inschrijven via de website van de zender. Uit de 150 inschrijvingen werden vijf finalisten geselecteerd: Voltage, Karakals, TRSTN, VolTrack en Simon Says. Tibeau Reynaerts ofte Voltage heeft niet enkel een fantastische ervaring beleefd, maar wordt ook een van de huis-dj’s van MNM.

Aida Macpherson: winnaar Belgodyssee

Aida Macpherson (KU Leuven) is de Vlaamse winnaar van Belgodyssee 2020. Ze maakte voor Radio 1 een reportage over hoe het coronavirus ook het leven in de gevangenissen heeft veranderd en bezocht daarvoor de gevangenis van Hasselt. Aida behaalde al een diploma rechten en studeert dit jaar af als master in de journalistiek. Ze wint een betaalde stage van 6 maanden bij VRT NWS.

Diana Ayada en Ilias: The Rise

In de YouTube-reeks The Rise volgt MNM twee beloftevolle en getalenteerde jongeren met een passie voor muziek: Dina Ayada en Ilias. Zij banen zich een weg naar de top in de muziekwereld, en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.

Crooked Steps, Sunday Rose en The Radar Station: De Nieuwe Lichting

Crooked Steps, Sunday Rose en The Radar Station zijn De Nieuwe Lichting 2020 van Studio Brussel. Iedereen kon de ontknoping volgen via een Facebook Live op de Facebook-pagina van Studio Brussel. Na een lange zoektocht naar nieuw muzikaal talent van eigen bodem waarvoor 999 jonge, beloftevolle bands zich inschreven, kregen deze drie artiesten de meeste stemmen van de luisteraars. Ze treden in de voetsporen van Sons, Tamino, Portland, Brihang, Equal Idiots en vele anderen. 

Crooked Steps
Sunday Rose
The Radar Station

De Nomaden: Vranckx

affiche De nomaden

De Nomaden zijn een wisselende groep van jonge freelance reporters onder de vleugels van Rudi Vranckx en zijn redactie. Ze verblijven in het buitenland of reizen er speciaal naartoe en plaatsen berichten, foto’s of video’s over de situatie ter plaatse op de Nomaden-Facebookpagina. Daarnaast maken sommigen van hen ook volwaardige reportages voor Vranckx op zaterdag. Dat doen ze ondertussen al vijf jaar en het leverde in totaal al meer dan vijftig reportages op.

 

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen