Ken je Anthony Nti, regisseur van De Shaq, al?

18 januari 2021 - Na de Ketnet-reeks Hoodie, is De Shaq het tweede VRT-project voor de prijzenpakkende filmmaker Anthony Nti met o.a. een Ensor voor belofte van het jaar. De Antwerpenaar met Ghanese roots wil met deze komische misdaadreeks op Eén graag een nieuw publiek bereiken, maar vertelt ook over zijn eigen succes de voorbije jaren.

Anthony, hoe kunnen de mensen jou al kennen?

“Zonder dat ze het weten, zullen ze mij misschien al kennen van videoclips van artiesten als TheColorGrey en Yung Mavu maar bijvoorbeeld ook van De Slimste Mens ter Wereld. In 2019 maakte ik voor de televisiequiz een spectaculaire trailer met een hoog videogamegehalte.”

Je bent de voorbije jaren ook in de prijzen gevallen op verschillende festivals.

“Klopt, in eigen land waren de bekroningen op het kortfilmfestival in Leuven en Film Fest Gent heel mooi. Ik ging zelfs met de prijs lopen op het grootste kortfilmfestival ter wereld in Clermont-Ferrand. Jaarlijks komen daar meer dan 150.000 mensen op af. Ik was er eerder te gast met een film die buiten competitie viel en toen zei ik al: ‘Ik kom ooit terug om een prijs te pakken’. En zo geschiedde, want met mijn kortfilm Da Yie won ik in februari vorig jaar de internationale competitie.”

Waaraan denk je dat je dit succes te danken hebt?

“Ik werk heel hard en verwerk veel van mezelf in mijn projecten. Met mijn eerste kortfilm Kwaku wilde ik een ode brengen aan mijn overleden oma. Zij was een begenadigd storyteller, misschien heb ik mijn talent wel van haar. Een fabel waarover ze me vaak vertelde, heb ik omgezet in een kortfilm. Mijn RITCS-bachelorfilm Boi stond dan weer in het teken van mijn zus. Mogelijk nog persoonlijker is mijn afstudeerfilm Da Yie, omdat het gaat over mijn eigen ervaringen vermengd met fictie.”

Op 25 januari wordt op Eén de eerste aflevering uitgezonden van de minireeks De Shaq. Hoe ben je in dit project gerold?

“Inès Eshun, die bij mij in de klas zat, had een verhaal over een personal coach in haar hoofd. Dat concept hebben we samen met Chingiz Karibekov en Soe Nsuki uitgewerkt. Vanaf juni zijn we beginnen schrijven. Op enkele maanden tijd hebben we vier aflevering van 25 minuten in elkaar gebokst. Het was een heel leerrijke ervaring, al waren er door de coronacrisis uiteraard ook beperkingen. Iets creëren op een beperkt aantal plaatsen en met een beperkt aantal personages, het leek even of ik weer op de filmschool zat. (lacht)”

Met Soe Nsuki en Prince K. Appiah spelen er naast Bart Hollanders twee relatief onervaren acteurs in de serie mee.

“Ik moet zeggen dat die samenwerking heel organisch verliep. Het was onze taak om iedereen zo comfortabel mogelijk te laten voelen, maar het is een komische reeks dus aan de sfeer lag het alvast niet. Prince is pas afgestudeerd aan het conservatorium, het is super dat net hij de hoofdrol vertolkt. Soe is heel goed in dit komische genre, maar ze heeft ook haar serieuze kant laten zien. De cast vulde elkaar perfect aan. Ik ben heel dankbaar dat Inès en de VRT mij deze kans hebben gegeven.”

Je werkte al mee aan de Ketnet-reeks Hoodie en vorig jaar was je kortfilm Da Yie te zien op Canvas. Welk publiek hoop je met De Shaq te bereiken?

“We hopen op een zo breed mogelijk publiek, maar denken ook aan kijkers die normaal niet zo makkelijk de weg naar Eén vinden. We willen hen verrassen, De Shaq is er voor iedereen.”

De Shaq: vanaf maandag 25 januari om 21.25 uur op Eén.

Dossier: fictie
zondag 17 januari 2021
17 januari 2021

Meer over fictie

Ketnet-reeks Nachtwacht krijgt derde bioscoopfilm

Eén en Netflix werken aan nieuwe reeks Diamonds

'Dankzij onze successen mogen we meespelen met de grote jongens'

Ken je Anthony Nti, regisseur van De Shaq, al?

Zet 2021 goed in met deze tien om te zien

De Kinderfictie van Ketnet: met de ‘K’ van ‘kwaliteit’

Is ‘Vlaamse fictie’ een kwaliteitslabel in het buitenland?

Hoe komen Vlaamse fictiereeksen tot op jouw scherm?