zondag 17 januari 2021
17 januari 2021

Ken je Anthony Nti, regisseur van De Shaq, al?

6 mei 2022 - Regisseur Antony Nti werd opgenomen in de lijst '30 under 30 Europe Entertainment' van Forbes. Deze lijst verzamelt beloftevolle talenten onder 30 jaar oud. Antony is de enige Vlaming in dit gezelschap. 

Vorig jaar hadden we een interview met hem naar aanleiding van de reeks De Shaq die hij maakte voor Eén.

Na de Ketnet-reeks Hoodie is De Shaq het tweede VRT-project voor de prijzenpakkende filmmaker Anthony Nti met o.a. een Ensor voor belofte van het jaar. De Antwerpenaar met Ghanese roots wil met deze komische misdaadreeks op Eén graag een nieuw publiek bereiken, maar vertelt ook over zijn eigen succes de voorbije jaren.

Anthony, hoe kunnen de mensen jou al kennen?

“Zonder dat ze het weten, zullen ze mij misschien al kennen van videoclips van artiesten als TheColorGrey en Yung Mavu maar bijvoorbeeld ook van De Slimste Mens ter Wereld. In 2019 maakte ik voor de televisiequiz een spectaculaire trailer met een hoog videogamegehalte.”

Je bent de voorbije jaren ook in de prijzen gevallen op verschillende festivals.

“Klopt, in eigen land waren de bekroningen op het kortfilmfestival in Leuven en Film Fest Gent heel mooi. Ik ging zelfs met de prijs lopen op het grootste kortfilmfestival ter wereld in Clermont-Ferrand. Jaarlijks komen daar meer dan 150.000 mensen op af. Ik was er eerder te gast met een film die buiten competitie viel en toen zei ik al: ‘Ik kom ooit terug om een prijs te pakken’. En zo geschiedde, want met mijn kortfilm Da Yie won ik in februari vorig jaar de internationale competitie.”

Waaraan denk je dat je dit succes te danken hebt?

“Ik werk heel hard en verwerk veel van mezelf in mijn projecten. Met mijn eerste kortfilm Kwaku wilde ik een ode brengen aan mijn overleden oma. Zij was een begenadigd storyteller, misschien heb ik mijn talent wel van haar. Een fabel waarover ze me vaak vertelde, heb ik omgezet in een kortfilm. Mijn RITCS-bachelorfilm Boi stond dan weer in het teken van mijn zus. Mogelijk nog persoonlijker is mijn afstudeerfilm Da Yie, omdat het gaat over mijn eigen ervaringen vermengd met fictie.”

Op 25 januari wordt op Eén de eerste aflevering uitgezonden van de minireeks De Shaq. Hoe ben je in dit project gerold?

“Inès Eshun, die bij mij in de klas zat, had een verhaal over een personal coach in haar hoofd. Dat concept hebben we samen met Chingiz Karibekov en Soe Nsuki uitgewerkt. Vanaf juni zijn we beginnen schrijven. Op enkele maanden tijd hebben we vier aflevering van 25 minuten in elkaar gebokst. Het was een heel leerrijke ervaring, al waren er door de coronacrisis uiteraard ook beperkingen. Iets creëren op een beperkt aantal plaatsen en met een beperkt aantal personages, het leek even of ik weer op de filmschool zat. (lacht)”

Met Soe Nsuki en Prince K. Appiah spelen er naast Bart Hollanders twee relatief onervaren acteurs in de serie mee.

“Ik moet zeggen dat die samenwerking heel organisch verliep. Het was onze taak om iedereen zo comfortabel mogelijk te laten voelen, maar het is een komische reeks dus aan de sfeer lag het alvast niet. Prince is pas afgestudeerd aan het conservatorium, het is super dat net hij de hoofdrol vertolkt. Soe is heel goed in dit komische genre, maar ze heeft ook haar serieuze kant laten zien. De cast vulde elkaar perfect aan. Ik ben heel dankbaar dat Inès en VRT mij deze kans hebben gegeven.”

Je werkte al mee aan de Ketnet-reeks Hoodie en vorig jaar was je kortfilm Da Yie te zien op Canvas. Welk publiek hoop je met De Shaq te bereiken?

“We hopen op een zo breed mogelijk publiek, maar denken ook aan kijkers die normaal niet zo makkelijk de weg naar Eén vinden. We willen hen verrassen, De Shaq is er voor iedereen.”

Bekijk het werk van Antony op VRT MAX

Prince in Da Yie

Da Yie

In Ghana ronselt een vreemdeling kinderen voor een risicovolle baan. Hij levert Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, maar begint zijn werk al snel in twijfel te trekken. https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/da-yie/

 ‘Da Yie’ is zijn masterfilm die hij samen schreef met RITCS-kompaan Chingiz Karibekov.

‘Da Yie’, opgenomen in zijn ‘tweede thuis’ Ghana, won de publieksprijs van de Gentse studentenkortfilmcompetitie. Op het Kortfilmfestival Leuven werd de film bekroond als beste film in de Vlaamse competitie. De film won ook de Grand Prix International op het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand in Frankrijk

Voor Jan Sulmont op kortfilm.be is ‘Da Yie een must-see. De fotografie van cameraman Pieter-Jan Claessens is soms fenomenaal. De kikvors-startbeelden van fladderend wegvluchtende kippen bijvoorbeeld, of de vogelperspectief eindbeelden van schitterend zingende locals.’

Hoodie

© VRT

Nog tot zondag kan je de kinderreeks Hoodie, waarvan Antony co-regisseur was,  bingen https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/hoodie/

De zestienjarige Pieter gebruikt, samen met een stel nieuwe vrienden, zijn parkourtalent om de criminaliteit in de Brusselse wijk 'Vrijbeek' te bestrijden.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'