donderdag 22 december 2022
22 december 2022

Vier VRT-reeksen in première op Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende maakte onlangs haar programma voor haar vijftiende editie bekend, en maar liefst vier fictiereeksen van VRT beleven hun première op het festival: Arcadia (Eén), De club (Eén), Zonder afspraak (Canvas) en De Studio’s (VRT MAX).

Arcadia © VRT

Zo bouwt VRT verder op haar traditie met sterke fictie van eigen bodem. De vier reeksen zijn dit voorjaar bij VRT te zien, maar binnenkort al in preview te ontdekken op het Filmfestival.

Het Filmfestival Oostende loopt dit jaar van 27 januari tot en met 4 februari 2023. Nooit voorheen stond er zoveel talent van eigen bodem geprogrammeerd. Ontdek hieronder alles over de vier VRT-reeksen die vertoond worden.

De Studio’s: hoe ver gaan ze voor erkenning in de muziek?

De Studio's draait rond zes vrienden die hun droom najagen: de wereld veroveren met hun muziek en hun stem. Allemaal zijn ze op zoek naar erkenning die ze thuis niet krijgen. Hun eerste doel is: meedoen aan een muziekbattle en zo tonen wat ze waard zijn. Hoe ver gaan ze voor hun erkenning in de muziek? Zullen ze hun grenzen overschrijden om de top te bereiken? En blazen ze hun vriendschap hiervoor op?

De reeks werd geschreven door Sarah Kasmi. Zij regisseerde de zes afleveringen en verzorgde de casting. Sarah koos bewust niet voor jonge bekende acteurs, maar deed aan streetcasting. De hoofdrollen worden vertolkt door Ahmed Bouchama Sabar, Frederique Figah, Metouka Vlasbomn en Ilias Ennahachi. Ook Martha Madueke, Mohamed Alem, Roshan Nazari, Lima Kas, Claude Deeklo, Brigitte George, Loise Koné, Younes El Amrioui, Freek Meeusen, Souleymane Manzo, Chahid Doudah, Zaynah Salhi en tweeling Levi en Mathias Köhne zijn te zien in de reeks. Daarnaast spelen Clara Cleymans, Koen Van Impe, Guido De Craene en Bas Van Weert een rol.

De Studio’s gaat op maandagavond 30 januari in première op het Filmfestival van Oostende, en is binnenkort ook te zien op VRT MAX.

De Studio's Gerson Ntiti

De club: de club waar je niet bij wil horen

Een kindje krijgen zou makkelijk moeten zijn, niet? En toch... Drie koppels die op het eerste zicht totaal verschillend lijken, blijken toch één ding gemeenschappelijk te hebben: het lukt hen niet om zwanger te worden. Tegen wil en dank vormen ze een club. Een club waar je niet bij wil horen. Daar zitten ze dan, beschaamd voor zich uit te staren in de kille wachtzaal van de dienst fertiliteit: Bert en Kirstie, Ziggy en Charlie, Ellen en Ellen. Geen van hen dacht dat ze ooit bij de afstandelijk academische en wat vreemde fertiliteitsarts Eva Deseure terecht zouden komen om hun droom waar te maken. Ze hadden ook nooit verwacht dat ze een hechte vriendschap zouden sluiten met elkaar. Maar toch gebeurt het. Omdat ze het gevoel hebben dat de buitenwereld hen niet begrijpt. De buitenwereld; een wereld vol babyborrels, joelende peuters en de steeds terugkerende vraag “wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?” Maar is dit wel een echte club? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Zijn ze echt vrienden of vluchten ze gewoon samen van de harde realiteit? Overleeft hun vriendschap én hun relatie de beproeving die IVF is? En wat als één van hen wel zwanger wordt en een kindje krijgt… 

De tragikomische fictiereeks De club is coproductie van VRT en Les gens, in samenwerking met Amazon Prime Video. De reeks brengt een hartverwarmend en taboedoorbrekend verhaal dat raakt, over zes mensen die hun toekomst al gepland hadden maar er plots een nieuwe moeten maken. Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickman, Achraf Koutet en Lies Visschedijk vertolken de hoofdrollen. De regie is in handen van Toon Slembrouck. De club werd geschreven door het Vlaams-Nederlandse schrijfteam Leander Verdievel, Sara en Zita Theunynck, Hilde Pallen en Astrid Van Keulen.

De club beleeft zijn première op dinsdagavond 31 januari op Filmfestival Oostende. De reeks is later dit voorjaar te zien op Eén en via VRT MAX.

De Club © VRT

Zonder afspraak: kleurrijke comedy over dromen

Zonder afspraak is een eigentijdse tragikomische reeks over een Gentse kapper die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt. Het is een kleurrijke comedy over de dromen die we allemaal koesteren, de praktische bezwaren die daarbij in de weg staan, en de soms verrassende en verregaande gevolgen wanneer die twee botsen.

Aziz is 40 en runt het kapsalon ‘Zonder afspraak’. Maar eigenlijk zou hij veel liever muzikant zijn. Op een dag besluit hij ervoor te gaan, een beetje geholpen door het toeval, een vroege midlifecrisis en een buurman die hem onbewust een duwtje in de rug geeft. Maar tussen droom en daad staan onder meer zijn vrouw, een puberende dochter, een zoon met eigen plannen, een verlamde vader, een criminele schoonbroer en een bende afpersers. Kortom: De perfecte arena voor een snedige en snelle comedy vol misverstanden, gefnuikte ambities, gebroken harten, pittige ruzies en pijnlijk herkenbare confrontaties.

De reeks is een samenwerking van Canvas met het productiehuis W2 van Willem Wallyn. Die schreef eerder mee het scenario van die andere Canvas-reeksen De 16 en Albatros, maar is deze keer producent. Het scenario is van de hand Nuran Karaca (Spitsbroers) en Yahya Terryn (Professor T.), die ook de regie doet. De cast bestaat in grote mate uit Gentenaars, zoals Ali Can Ünal (Amigo's en De Shaq), Souad Boukhatem (De Twaalf, Offline, De Maagd van Gent) en muzikant Farouk Jomâa N. Ben Ali, naast onder meer Tom Vermeir (Twee zomers, De twaalf), Ann Miller (Twee zomers, De bunker) en Otto Jan Ham.

Zonder afspraak gaat op donderdagavond 2 februari in première op het Filmfestival van Oostende, en is later dit voorjaar te zien op Canvas en via VRT MAX.

Zonder afspraak

Arcadia: hoe ver ga je om je gezin te beschermen?

In de gloednieuwe reeks Arcadia, die zich afspeelt in de nabije toekomst, ontstaat na een grote catastrofe een nieuwe samenleving. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt. Hoe overleef je in een wereld waar een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt? En hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen?  

In Arcadia, een reeksn van productiehuis jonnydepony,schitteren onder anderen Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Gene Bervoets, Jean Janssens, Natali Broods en de Nederlandse acteurs Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Ellie De Lange en Melody Klaver. De reeks is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). 

Arcadia is de afsluiter van het Filmfestival van Oostende, met een première op vrijdagavond 3 februari in het bijzijn van de voltallige cast. De reeks is later dit voorjaar te zien op Eén en via VRT MAX.

Arcadia Maarten De Bouw Photography

Naast de vertoning van deze vier VRT-reeksen is er nog op een andere dag een VRT-kantje aan het Filmfestival van Oostende:

Het Debat – met netmanager van Eén en Canvas Lotte Vermeir

Op zondag 29 januari vindt het Debat van De Ensors opnieuw plaats in het kader van het Filmfestival van Oostende. De genomineerde films vormen de basis voor het Debat van De Ensors: ‘Wat zegt die selectie over ons audiovisuele landschap?’. Dit jaar ligt de focus op ‘publiek & distributie’, de manier waarop Vlaamse audiovisuele producties al of niet succesrijk tot bij het publiek raken. Het gaat over elk scherm (tv, bioscoop, kleinere digitale schermen) en elk genre (fictie, docu, animatie).

Over onder meer deze vragen brengen directeur-intendant VAF Koen Van Bockstal, netmanager Eén en Canvas Lotte Vermeir, CEO Streamz Bart De Groote, producent Eyeworks Peter Bouckaert en journaliste Valerie Droeven (De Standaard) hun visie. Lieven Van Gils (VRT) zal het gesprek modereren.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'