donderdag 23 maart 2023
23 maart 2023

5 redenen waarom de nieuwste topreeks Arcadia ook iets voor jou is

Lynn Van Royen Maarten De Bouw Photography

Afgelopen zondag startte de gloednieuwe fictiereeks Arcadia op Eén en VRT MAXArcadia neemt je mee naar een nabije toekomst, een nieuwe ideale wereld, waar wetten en regels je een veilig gevoel bezorgen en een burgerscore je levenskwaliteit beoordeelt. Maar wat als je als burger niet kan of wil voldoen aan de verwachtingen? 

Dat is wat de familie Hendriks overkomt. Pieter Hendriks (Gene Bervoets) leeft met zijn vrouw Cato Christiaens (Monic Hendrickx) en zijn vier dochters Milly (Abigail Abraham), Luz (Lynn Van Royen), Hanna (Ellie de Lange) en Alex (Melody Klaver) in de nieuwe maatschappij Arcadia. Als gezagsgetrouwe burgers hebben ze een hoge score en leiden ze een goed leven. Wanneer aan het licht komt dat Pieter met de score van een van zijn dochters heeft gefraudeerd, wordt hij verbannen naar de onbewoonbare buitenwereld. Cato en haar vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor Pieters fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of elkaar?

Zag je de reeks nog niet? Dan geven we je 5 goede redenen waarom je zeker moet kijken

1) Een topcast die de pannen van het dak speelt

In Arcadia herken je heel wat bekende namen die het beste van zichzelf geven, zoals Lynn Van Royen, Natali Broods en Gene Bervoets in de hoofdrollen. Maar je spot ook Wim Opbrouck, Michaël Pas en Boris Van Severen in belangrijke bijrollen. Liever wat nieuw talent ontdekken? Dan valt je oog zeker op de charmante Abigail Abraham. En kende je de Nederlandse actrices Ellie de Lange en Melody Klaver al?

Gene Bervoets Maarten De Bouw(c)
Natali Broods Maarten De Bouw Photography

2) Internationale allure

Arcadia is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). De reeks wordt gemaakt door het Vlaamse productiehuis jonnydepony in coproductie met de Nederlandse producent Big Blue. En ook het team achter de schermen is een mix van nationaliteiten: zo schreven Vlamingen Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck het scenario, en nam Tim Oliehoek uit Nederland de regie voor zijn rekening.

De samenwerking tussen de verschillende omroepen zorgt ervoor dat Arcadia een grootschalige productie kon worden, met een sterke en diverse cast, een meeslepend verhaal en uitgekiende sets. Bovendien is het near-fy genre – de reeks speelt zich af in de nabije toekomst – iets helemaal nieuw in Vlaanderen. Lotte Vermeir, netmanager Eén: "Ik ben heel blij dat we onze kijkers eigen fictie met internationale allure kunnen aanbieden, dankzij de Europese samenwerkingen.”

3) Geweldige settings en prachtige decors

“De fictieve wereld met futuristische gebouwen en desolate landschappen is echt ontzagwekkend.” (Het Laatste Nieuws)

Ja, de reacties zijn lovend: Arcadia ziet er géweldig uit. De makers filmden op bestaande locaties in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, die achteraf soms nog met de computer bewerkt werden. Zo roept Arcadia een heel nieuwe wereld op, eentje die we nog niet zagen in Vlaanderen.

© VRT
© VRT

4) Laat je prikkelen door de prangende thema’s

“De reeks stelt gaandeweg steeds meer prangende vragen over vrijheid, verraad, veiligheid en solidariteit.” (De Standaard)

Hoe ver zou jij gaan om je familie te beschermen? Met die vraag wordt een familie geconfronteerd in Arcadia. Maar de reeks prikkelt ook de kijkers zelf met haar meeslepende verhaal en fundamentele vragen die worden opgeworpen. Wat zou je zelf doen in deze situatie? Ben je solidair of kies je voor jezelf?

5) Kijk op je eigen tempo

Alles meteen bingen of elke week uitkijken naar meer? Jij kiest! Arcadia is elke zondagavond te zien op Eén, en nu al volledig te bekijken via VRT MAX.

© VRT
Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'