woensdag 02 februari 2022
02 februari 2022

Vigil: vrouw aan het roer in moordonderzoek op duikboot

2 februari 2022 - Vigil is een misdaadreeks van de makers van Line of Duty en Bodyguard.  De reeks gaat over de mysterieuze verdwijning van een Schotse vissersboot en een verdacht overlijden aan boord van de nucleaire duikboot HMS Vigil. 

Door het onderzoek komt de politie in conflict met de Royal Navy en de Britse geheime dienst die niet echt op pottenkijkers zitten te wachten. Hebben zij iets te verbergen?

Vigil is een spannende ‘whodunnit’ die door zijn bijzondere setting in de besloten wereld van de duikboot een beklemmende sfeer krijgt. Aan boord zijn het vooral mannen die de plak zwaaien, maar het misdaadonderzoek wordt gevoerd door twee vrouwen.

Vigil: vanaf zaterdag 12 februari om 20.35 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU.

Videospeler inladen...

Dood in een duikboot

Aan boord van de nucleaire duikboot HMS Vigil wordt alarm geslagen: sonar-expert Craig Burke (Martin Compston, Line of Duty) is dood aangetroffen. Hij lijkt te zijn overleden aan een overdosis heroïne. Omdat het geen natuurlijke dood is en omdat de boot zich binnen de Britse kustwateren bevindt, moet de zaak door de politie worden onderzocht. Een opdracht voor Amy Silva (Suranne Jones, Scott & Bailey), die met een helikopter aan boord wordt ‘gewincht’. Door de strikte veiligheidsprocedures van de Royal Navy kan ze nauwelijks communiceren met de buitenwereld. Ze staat er dus alleen voor. Bovendien stuit ze op een muur van stilzwijgen en zelfs obstructie van officieren als kapitein Neil Newsome (Paterson Joseph) en zijn assistent  Mark Prentice (Adam James, Belgravia).

Onderzoek onder water

affiche

Het wordt dus een lastig onderzoek, maar Amy is er al snel van overtuigd dat Burke vermoord werd. Maar door wie en waarom? De dader moet nog aan boord zijn en dat maakt de situatie voor haar niet alleen spannend, maar ronduit gevaarlijk. In Glasgow wordt ondertussen haar collega en geliefde Kirsten Longacre (Rose LeslieYgritte in Game of Thrones) in elkaar geslagen. Zij deed het onderzoek aan land. Welke duistere krachten zijn hier aan het werk? Wist Burke te veel en werd hem daarom het zwijgen opgelegd? En is er een verband tussen zijn dood en de vissersboot die op dezelfde dag en in dezelfde buurt verging? Het zijn allemaal vragen waarop Amy een antwoord moet zien te vinden.

Doolhof

actiescene met duikboot en helicopter

Om nog te zwijgen over de belangrijkste vraag: hoe vind je de weg in dat duistere doolhof van de gigantische HMS Vigil. De duikboot behoort tot de Vanguard-klasse van de Royal Navy en is ongeveer 150 meter lang, 12 meter breed en 13 meter hoog. Hoofdrolspeelster Suranne Jones: “De set was geweldig. De afmetingen van die duikboten in het echt zijn indrukwekkend: wel vier verdiepingen hoog. De ontwerpers hebben prima werk geleverd, zeker omdat ze geen plannen hadden van de echte duikboten. Die zijn top secret uiteraard. Maar ze hebben wel veel gepraat met experten om op basis daarvan hun eigen ontwerp maken. En dat was bijzonder geslaagd, moet ik zeggen, maar wel claustrofobisch.”

Dat was natuurlijk de bedoeling, zegt bedenker en scenarist Tom Edge: “Vigil is een ‘gesloten –deuren-verhaal’, waarin Amy haar werk moet doen te midden van mogelijke verdachten en  zonder de hulpmiddelen waarover speurders gewoonlijk beschikken: collega's, forensisch materiaal, toegang tot informatie en dossiers. Amy kan zich ook nergens terugtrekken. Het enige waar ze zich achter kan verschuilen, is het dunne gordijn van haar beddenbak.”

Naast de sfeervolle en doeltreffende interieurs bevat de reeks ook spectaculaire actiescènes en speciale effecten. Suranne Jones deed de meeste van haar stunts trouwens zelf. En zo hoort het ook in een reeks over een echte mannenwereld met twee vrouwen in de hoofdrollen.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'