Opnames fictiereeks 1985 gestart

11 mei 2021 – De opnames van de fictiereeks over de Bende van Nijvel 1985 zijn gestart op 10 mei. Met jong talent Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon in de hoofdrollen. Daarnaast zijn onder andere Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Ruth Becquart, Peter Van den Begin en Barbara Sarafian te zien.

Eyeworks produceert deze ambitieuze fictiereeks over de Bende van Nijvel voor Eén (VRT) en La Une (RTBF). Voor het eerst werken deze twee openbare omroepen van ons land samen voor een fictieproject voor volwassenen (na een eerdere samenwerking voor kinderen, tussen RTBF en Ketnet in 2017). 1985 brengt het verhaal van een zwarte bladzijde uit onze gezamenlijke geschiedenis. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel volop terreur zaaide. De reeks volgt drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm die België toen op zijn kop zette, wanneer de bende brutale overvallen pleegt en spanningen tussen de onderzoekers verhinderen om de zaak op te lossen.

Het verhaal van de Bende Van Nijvel, de spanningen binnen de rijkswacht en de talrijke gebeurtenissen die ons land ontwrichtten in de jaren 80, staan in het collectieve geheugen van beide taalgemeenschappen gegrift. Het project is dan ook een organische en authentieke coproductie tussen de twee publieke omroepen VRT en RTBF, ontstaan uit het thema van de reeks.

Gemengde Vlaamse en Franstalige cast

1985 wordt gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de drie jongvolwassenen die centraal staan. Andere hoofdrollen en belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor Roda Fawaz, Tom Vermeir, Peter Van den Begin, Guillaume Kerbusch, Yoann Blanc, Titus De Voogdt, Tibo Vandenborre, Baptiste Sornin, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Erico Salamone, Philippe Résimont, Lien Thys, François Maquet, Simon Delecosse, Pieter Piron en Michelangelo Marchese.

De reeks werd geschreven door Willem Wallyn (De 16, All of Us), wordt geregisseerd door Wouter Bouvijn (De twaalfRed Light) en geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks (CordonDe twaalfRed Light). Stijn Coninx (Niet schieten) is betrokken als creatief adviseur.

Drie vrienden belanden ongewild in het oog van de storm

Dossier: fictie
dinsdag 11 mei 2021
11 mei 2021

Meer over fictie

'Chantal' strijkt neer in de Westhoek

Eerste beelden van nieuwe fictiereeks 'Onder vuur'

Ketnet-reeks Hoodie te zien in meer dan 70 landen

In 'Thuis' verliest Christine een van haar ongeboren kindjes

Opnames fictiereeks 1985 gestart

''Vlaamse reeksen staan internationaal voor kwaliteit"

Vlaamse thriller-reeks ‘Beau Séjour’ krijgt Engelstalige remake

Opnames van W817-film 8eraf! van start