vrijdag 03 maart 2023
03 maart 2023

Je krijgt wat je verdient in Arcadia - spannende nieuwe fictiereeks met onder andere Lynn Van Royen, Gene Bervoets en Natali Broods

Vrijdag 3 maart 2023 - Hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen? Met die vraag wordt een familie geconfronteerd in de gloednieuwe reeks Arcadia, vanaf zondag 19 maart te zien op Eén en via VRT MAX.

Maarten De Bouw Photography

Arcadia neemt je mee naar een nabije toekomst, een nieuwe ideale wereld, waar wetten en regels je een veilig gevoel bezorgen en een burgerscore je levenskwaliteit beoordeelt. Maar wat als je als burger niet kan of wil voldoen aan de verwachtingen? 

Pieter Hendriks (Gene Bervoets) leeft met zijn vrouw Cato Christiaens (Monic Hendrickx) en zijn vier dochters Milly (Abigail Abraham), Luz (Lynn Van Royen), Hanna (Ellie de Lange) en Alex (Melody Klaver) in de nieuwe maatschappij Arcadia. Als gezagsgetrouwe burgers hebben ze een hoge score en leiden ze een goed leven. Wanneer aan het licht komt dat Pieter met de score van een van zijn dochters heeft gefraudeerd, wordt hij verbannen naar de onbewoonbare buitenwereld. Cato en haar vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor Pieters fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of elkaar?

Internationale samenwerking met meeslepend verhaal

De cast van Arcadia bestaat uit een mix van grote Vlaamse en Nederlandse namen, en frisse nieuwe talenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Gene Bervoets, Lynn Van RoyenAbigail Abraham,Natali Broods, Monic Hendrickx, Melody Klaver, Ellie de Lange en Maarten Heijmans. Andere belangrijke rollen zijn voor Jean Janssens, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Lukas Bulteel, Aus Greidanus sr., Rutger Messerschmidt, Mustafa Duygulu, Mathijs Scheepers en Ward Kerremans. 

Arcadia is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). De reeks wordt gemaakt door het Vlaamse productiehuis jonnydepony in coproductie met de Nederlandse producent Big Blue. Arcadia werd geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck, en geregisseerd door Tim Oliehoek. De reeks is dus niet enkel in Vlaanderen op Eén te zien, maar is vanaf 19 maart meteen ook in Nederland en later in Duitsland te bekijken.

De samenwerking tussen de verschillende omroepen en producenten heeft de ruimte gecreëerd om van Arcadia een grootschalige productie te maken, met een sterke en diverse cast, een meeslepend verhaal, uitgekiende sets en spectaculaire locaties in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

“Met ons productiehuis jonnydepony proberen we onze projecten te enten op wat speelt in de samenleving. Dat hebben we ook met Arcadia gedaan. Het idee van een maatschappij die een betere versie van zichzelf wil worden na een ramp, is fascinerend. Toen we er vijf jaar geleden, nog voor de uitbraak van corona, aan begonnen, konden we niet voorzien dat dit basisidee plots zo dichtbij zou komen. Ik ben erg trots op het resultaat dat we nu eindelijk aan het publiek kunnen tonen. Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dat is alleen maar gelukt dankzij de geweldige cast en crew waarmee wij hebben mogen samenwerken. Samen hebben wij een verhaal gecreëerd dat meer dan ooit relevant is en zal blijven. Ik ben ervan overtuigd dat we de kijkers mee zullen krijgen in de wereld van Arcadia.”

Scenarist Philippe De Schepper
© VRT

Arcadia vertelt een verhaal dat ons nauw aan het hart ligt. We hopen dat het publiek dat voelt, en de reeks ook hen weet te raken.”

Producer Helen Perquy

Arcadia: vanaf zondag 19 maart om 20.35 uur op Eén. Vanaf 19 maart zijn alle afleveringen van Arcadia meteen in boxset via VRT MAX te bekijken. 

Arcadia is ook beschikbaar met VRT-audiodescriptie. De audiodescriptie kan je op Eén activeren via het taalkeuzemenu van je decorder, of elke zondag rond 21.10 uur op het Ketnet-kanaal afstemmen. Je vindt alle programma's met audiodescriptie ook op VRT MAX.

© VRT

Een nieuwe en betere samenleving?

Na een grote catastrofe is een nieuwe samenleving ontstaan: Arcadia. Omdat grondstoffen schaars zijn geworden, heeft de overheid een aantal specifieke regels ingevoerd. Die moeten ervoor zorgen dat de mensen gezond, gedisciplineerd en productief blijven. De sociale status van de bewoners van Arcadia wordt bepaald door de mate waarin ze zich houden aan die regels. Om dat te controleren is bij iedereen een chip ingeplant, zodat de overheid haar burgers overal en altijd kan volgen. Daarnaast is een puntensysteem geïntroduceerd: de burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

De hoofdpersonages

Pieter Hendriks (Gene Bervoets) is de pater familias van de familie Hendriks-Jans en directeur van de Dienst Algoritme in Arcadia. Als ambtenaar is hij verantwoordelijk voor het algoritme dat de burgerscore van alle burgers van Arcadia beheert. Ondanks zijn status en het harde werk, is hij in de eerste plaats een betrokken familieman.

  • Gene Bervoets heeft meer dan honderd projecten in film, televisie en theater op zijn palmares staan. Hij won een Ensor voor Beste Acteur (Paradise trips) en is ook bekend voor grote rollen in een aantal reeksen zoals Beau Séjour 2, Professor T., Tabula rasa, Lockdown, Déjà vu en Aspe.

Cato Christiaens (Monic Hendrickx) is de mama van Alex en Hanna. Ze werd weduwe na een tragisch voorval en is hertrouwd met weduwnaar Pieter Hendriks. 

  • Monic Hendrickx is een gevierde Nederlandse actrice, bekend van onder andere de Nederlandse serie Penoza als Carmen van Walraeven. Voor deze vertolking won ze meerdere prijzen waaronder een Gouden Kalf voor Beste Actrice in een dramareeks. Ze speelde ook mee in Café Derby van Lenny van Wesemael en verscheen in de internationale vampierenreeks Heirs of the night. ​
Maarten De Bouw Photography
Maarten De Bouw Photography

Milly Hendriks (Abigail Abraham) is de oudste dochter van Pieter Hendriks. Ze is een ambitieuze officier bij het Schild, de politiedienst van Arcadia. Hoewel Milly een rechtgeaarde burger en een plichtsgetrouwe officier is, komt haar familie altijd op de eerste plaats.

  • Abigail Abraham is een actrice, zangeres en presentatrice. Abigail is te zien in Dealer, The chapel en Kom hier dat ik u kus. Daarnaast vertolkte ze verschillende rollen in televisiereeksen waaronder Vermist, Storm Lara, Spitsbroers, Hidden assets en binnenkort in de tweede reeks van De twaalf. 

Luz Hendriks (Lynn Van Royen): Al snel wordt voor Luz' vader Pieter en Cato duidelijk dat ze ‘anders’ is. Luz leeft in haar eigen wereld en doet vooral waar ze zin in heeft. Luz heeft altijd een beschermd leven geleid, dankzij de hoge scores van haar ouders én het frauduleus script dat Pieter op haar eigen score heeft geprogrammeerd.

  • Lynn Van Royen is vooral bekend vanwege haar hoofdrol in Beau Séjour (2016) waarvoor ze in 2018 op het televisiefestival van Monte Carlo de prijs voor beste actrice voor dramareeks ontving. Ze verscheen naast Veerle Baetens in de internationaal geprezen Eén-reeks Tabula rasa (2017) en in 2018 kreeg ze de hoofdrol in het tweede seizoen van de succesvolle Duits-Deens-Belgische coproductie The team (2015). Ze speelde ook belangrijke rollen in de reeksen De dag, De twaalf, Spitsbroers en Luizenmoeder.
Maarten De Bouw(c)
Maarten De Bouw Photography

Alex Jans (Melody Klaver) is de dochter van Cato Christiaens en wordt net zoals Milly lid van het Schild. Alex werkt hard voor haar hoge score en stort zich na een tragische gebeurtenis in haar leven helemaal op het werk. Ze is een trouwe soldaat, krijgt lovende evaluaties en geldt als voorbeeld voor de natie.

  • Op 14-jarige leeftijd werd Melody al genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste actrice voor de film Diep. Ze studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht en won op het ITS-Festival de Kemna-Award voor meest veelbelovende acteur/actrice van Nederland en België. Ze speelde in meerdere films en televisieseries, waaronder Oorlogswinter van Martin Koolhoven, waarvoor ze een Rembrandt-Award voor Beste Actrice won. Voor haar hoofdrol in de internationale speelfilm Rafaël ontving ze in 2019 het Gouden Kalf voor Beste actrice.

Hanna Jans (Ellie de Lange) is de tweede dochter van Cato Christiaens en een arts in opleiding. Ze is daarnaast ook een kritische twintiger. Rebels zelfs, tenminste naar de maatstaven van Arcadia. In het ziekenhuis waar ze werkt, wordt ze geconfronteerd met de onrechtvaardigheid van het systeem. 

  • Ellie de Lange studeerde in 2019 af als acteur aan de Toneelacademie van Maastricht. Sindsdien heeft ze diverse rollen vertolkt in reeksen zoals Keizersvrouwen en The Serpent.
Maarten De Bouw Photography
Maarten De Bouw Photography

Marco Simons (Maarten Heijmans) is een trouwe soldaat van het Schild. Hij stelt de wetten niet in vraag, maar controleert streng of ze worden nageleefd. Als ‘Regulator’ voert hij onderzoek naar de waarheid. Dat is voor Marco het hoogste goed en daarom bijt hij zich vast in het dossier van de familie Hendriks. 

  • Maarten Heijmans vertolkte de hoofdrol in de reeks Ramses, waarvoor hij een Gouden Kalf, een TV-beeld en een Emmy Award voor Beste acteur ontving. Sindsdien is hij te bewonderen in Klem, Wat is dan liefde, De 12 van Schouwendam, Penoza: The final chapter en Hemelrijken. 

Simon Simons (Aus Greidanus sr.): is de vader van Marco en een eigenwijze oude man die ondanks zijn leeftijd nog altijd hard moet werken om zijn score op peil te houden. 

  • Aus Greidanus sr. speelde onder andere mee in de speelfilm Hoge hakken, echte liefde. In 2016 vertolkte hij de rol van Pieter Menten in de tv-serie De zaak Menten, hij was daarnaast te zien in de film Taiki en de dramaserie Swanenburg. 

Lena Harms (Natali Broods): nadat Lena Harms haar moeder verliest bij de aanslag op de Koepel, gooit ze zich op haar carrière als Revisor bij het Vizier (staatsveiligheid), om te vergeten en te onderzoeken wat er nu écht gebeurd is die dag. Ze is ondertussen acht maand zwanger. Net zoals haar moeder kiest ze voor wel een kind, maar geen man.

  • Natali Broods maakt al jaren deel uit van de artistieke kern van theatergezelschap De Koe. Ze vertolkte een van de hoofdrollen Any way the wind blows, was te zien in Een ander zijn geluk en De helaasheid der dingen. In 2016 won ze de Ensor voor Beste actrice in een bijrol voor de film Galloping mind van Vandekeybus en in 2018 won ze een Ensor voor Beste actrice in de film Façades. Broods was ook te zien in tal van televisieseries, zoals Tabula rasa, Over water, De infiltrant en Déjà vu.
Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'