maandag 04 april 2022
04 april 2022

Fictiereeks 1985 in wereldpremière op Canneséries

3 april 2022 - de nieuwe fictiereeks 1985 - een
samenwerking tussen Eén en RTBF - ging  in wereldpremière op Canneséries in het
bijzijn van cast en makers.

Belgische delegatie nop Canneseries

 De reeks is op Canneséries geselecteerd in de officiële competitie. 1985 volgt drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm die België toen op zijn kop zette, wanneer de bende brutale overvallen pleegt en spanningen tussen de onderzoekers verhinderen om de zaak op te lossen.

Canneséries - uitreiking woensdag

1985 is geselecteerd voor de officiële competitie op Canneséries en neemt het daar op tegen negen andere internationale topreeksen: Etterglød (Afterglow, uit Noorwegen), Audrey est revenue (Audrey's Back , uit Canada), Bang Bang Baby (Italië), El Inmortel (Spanje), Jeux d'influence, les combattantes (The Inside Game, Seeds of Wrath, uit Frankrijk), Strafe (Punishment, uit Duitsland), Souls (Duitsland), Drømmeren – Karen Blixen bliver til (The Dreamer - Becoming Karen Blixen, uit Denemarken) en Sh׳at Efes (The Lesson, uit Israël).

Woensdagavond 6 april weten we of 1985 een prijs in de wacht kon slepen, de reeks dingt mee in de categorieën: Best series, Best screenplay, Best music, Special interpretation award, Best performance, Dior grand award, en High school award for best series.

Het verhaal van 1985

1985 volgt vrienden Marc, Franky en zijn zus Vicky in de turbulente jaren 80. Marc en Franky verruilen hun geboortedorp op het platteland voor Brussel, om een opleiding en carrière bij de rijkswacht, het elitekorps van de ordehandhaving, te volgen. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar onverwachts belanden ze in een korps in volle crisis, wanneer het land geteisterd wordt door een reeks brutale overvallen. Vicky studeert rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer een invloedrijke rijkswachtcommandant veroordeeld wordt voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op majoor Vernaillen die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen die later worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

1985 brengt het verhaal van het verlies van onschuld: niet enkel van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, wanneer het vertrouwen van de bevolking in het politiekorps en de politiek een flinke deuk krijgt door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij.

1985 is een coproductie tussen VRT en RTBF voor Eén en La une, een primeur voor ons land. De reeks wordt gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de drie jongvolwassenen die centraal staan. Andere hoofdrollen en belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor Roda Fawaz, Tom Vermeir, Peter Van den Begin, Guillaume Kerbusch, Yoann Blanc, Titus De Voogdt, Tibo Vandenborre, Baptiste Sornin, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Erico Salamone, Philippe Résimont, Lien Thys, François Maquet, Simon Delecosse, Pieter Piron en Michelangelo Marchese.

1985 werd geschreven door Willem Wallyn (De 16All of Us), geregisseerd door Wouter Bouvijn (De twaalf) en geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks (Cordon, De twaalf). Stijn Coninx (Niet schieten) is betrokken als creatief adviseur.

1985 is in 2023 te zien op Eén.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'