woensdag 26 januari 2022
26 januari 2022

Domina, een sterke vrouw in het oude Rome

26 januari 2022 - Naast elke grote man staat een sterke vrouw. En dat geldt zeker voor Livia Drusilla, de vrouw van de eerste Romeinse keizer Augustus (aka Octavianus). Vanaf woensdag 2 februari op Canvas en VRT NU

Sky UK Ltd.

Haar familie staat aanvankelijk lijnrecht tegenover Octavianus en dreigt daaraan ten onder te gaan. De wereld van Livia lijkt in te storten.

En toch slaagt ze er later in een van de machtigste vrouwen in de Romeinse geschiedenis te worden en de 'stammoeder' van een hele keizerlijke dynastie, met beroemde en beruchte namen als Tiberius, Claudius, Caligula en Nero.

Hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgt, dat zien we in de nieuwe historische fictiereeks Domina: een verhaal over het spel om de macht in het oude Rome, voor een keer bekeken vanuit een vrouwelijk perspectief. Een verhaal ook met een intensiteit, brutaliteit en sensualiteit die de reeks van Sky Atlantic ondertussen al de officieuze bijnaam Game of Romans bezorgde, een verwijzing naar de populaire HBO-reeks Game of Thrones.

Liam Cunningham (Davos Seaworth in Game of Thrones) speelt trouwens de vader van Livia in Domina. Ook Isabella Rosselini heeft een bijrolletje, maar de hoofdpersonages worden vertolkt door bij ons eerder onbekende acteurs. De Pools-Italiaanse Kasia Smutniak speelt Livia en de Britse acteur Matthew McNulty is Gaius (Augustus), al worden beide personages op jongere leeftijd vertolkt door andere acteurs.

Domina: vanaf woensdag 2 februari om 22.00 u. (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU

Videospeler inladen...

Rome, 43 v.C. De 16-jarige Livia Drusilla wordt uitgehuwelijkt aan Tiberius Claudius (Enzo Cilenti). Ze vindt steun bij haar vriendin, de vrijgemaakte slavin Antigone (Colette Dalal Tchantcho). De moord op de dictator Julius Caesar een jaar eerder werpt nog steeds een schaduw over de Romeinse politiek. Livia's vader, de republikein Marcus Livius Drusus (Liam Cunningham), zoekt heimelijk de hulp van andere senatoren in de strijd tegen de politieke erfgenamen van Caesar: diens geadopteerde zoon Gaius Octavianus (Matthew McNulty) en de generaals Marcus Antonius (Liam Garrigan) en Lepidus (Daniel Caltagirone). Maar die drie mannen grijpen samen de macht als het ‘triumviraat’. Drusus vlucht naar Zuid-Italië, net als zijn dochter en haar man. We volgen Livia’s reis en haar evolutie van een naïef jong meisje wier wereld in elkaar dreigt te storten, tot Romes machtigste en meest invloedrijke keizerin. Een vrouw gedreven door een diep verlangen om haar vader te wreken en de macht voor haar zonen veilig te stellen.

Vrouwen aan de macht

Antonello & Montesi

De Romeinse geschiedschrijvers Tacitus en Suetonius en de Britse romanschrijver Robert Graves (I Claudius) portretteerden Livia Drusilla als een manipulatieve feeks die over lijken ging. De reeks Domina neemt een ander standpunt in en toont hoe Livia als jonge vrouw dreigt ten onder te gaan door de politieke keuzes van de mannen in haar leven, maar er toch in slaagt om uit te groeien boven zichzelf en de omstandigheden. Dat zij daarvoor al haar macht en invloed aanwendt, is niet meer dan normaal. Dat doen ook de mannen in haar omgeving.

Maar Livia doet het op haar eigen manier. Want de belangrijke beslissingen in Rome worden niet alleen in de Senaat of op het slagveld genomen, maar ook achter de muren van de statige stadsresidenties. En dat is het domein waar de Domina, de vrouw des huizes, het verschil kan maken. Dat is precies was Livia Drusilla doet, met een even subtiele als subversieve vrouwelijke kracht. Een vrouw die de lakens uitdeelt in het oude Rome. Dat is een primeur.

Topproductie

Antonello & Montesi

De internationale cast van Domina neemt de kijkers mee in deze andere kijk op de officiële geschiedenis. De producenten spaarden kosten noch moeite om het meeslepende en dramatische verhaal tot zijn recht te laten komen. Script, cinematografie, decors en muziek: alles werd tot in de puntjes verzorgd. Zo ook de kostuums, die werden ontworpen door Oscarwinnares Gabriella Pescucci (The Age of Innocence, Once upon a Time in America).

De opnames gebeurden in de beroemde Cinecittà Studios in Rome, waar ook grote namen als Visconti, Scorsese en Bertolucci films opnamen. Het oude Rome werd in spectaculaire decors weer tot leven gebracht. Daarnaast waren er ook opnames op locatie in de Sabijnse bergen, noordoostelijk van Rome.

Een andere kijk op de geschiedenis

Antonello & Montesi

Vrouwen spelen niet alleen belangrijke hoofdrollen in de cast, maar ook in de productie van Domina, met de Britse Faye Dorn (Fortitude, Inspector George Gently) als producent en de Australische cineaste Claire McCarthy (Ophelia, The Luminaries) als hoofdregisseur. Het scenario werd geschreven door Simon Burke (Zen, Fortitude), een Brit met een passie voor geschiedenis én Italië, waar hij 15 jaar woonde: “We hebben ervoor gezorgd dat het verhaal historisch accuraat is. Maar al weten we wat er gebeurd is, wanneer en waar, toch hebben we er vaak geen idee van waarom en hoe het echt gebeurd is. Onze interpretatie van de geschiedenis is gebaseerd op twee grote theorieën. Ten eerste, dat Livia het politieke brein was achter de opkomst van Augustus. En ten tweede dat zij deze opkomst orkestreerde, niet om haar zoon Tiberius op de troon te zetten zoals de geschiedenis gewoonlijk aanneemt, maar in plaats daarvan om die macht terug te geven aan de Senaat van Rome. Livia staat centraal in dit drama en deze geschiedenis. Want het Romeinse huis en zijn slaapkamers, waar de vrouwen regeerden, is ons toneel, en niet zozeer het forum, de senaat of de slagvelden.”

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'