dinsdag 24 november 2020
24 november 2020

60 jaar Sportweekend: een terugblik

24 november 2020 - Vanaf zondag 6 december huldigt Eén het iconische programma Sportweekend, dat intussen zijn zestigste verjaardag viert. Geen zondag gaat voorbij zonder een Sportweekend om alle sportliefhebbers het laatste nieuws te brengen, en dat al zes decennia lang. 

Sammy Neyrinck

 In 60 jaar Sportweekend blikt sportjournalist Sammy Neyrinck terug op meer dan een halve eeuw sportverslaggeving op de Vlaamse televisie.

Sammy Neyrinck laat alle protagonisten aan het woord die Sportweekend hebben gemaakt tot een van de best bekeken, langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. Van de pioniers uit de jaren zestig van de vorige eeuw tot de vertrouwde gezichten van nu. Hugo Symons, Louis De Pelsmaeker, Ivan Sonck, Carl Huybrechts, Alain Coninx, Dirk Abrams, Dirk De Weert, Mark Uytterhoeven, Frank Raes, Stef Wijnants, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen: allemaal vertellen ze over wat er zich de voorbije tientallen jaren voor en achter de schermen van de tv-sportredactie heeft afgespeeld. Aangevuld met bekende en al lang vergeten fragmenten uit het rijkgevulde sportarchief van de VRT.

Zes decennia Sportweekend, dat zijn bijna 2.500 uur of meer dan 100 dagen non-stop sportverslaggeving op onze schermen:

Aflevering 1: de geschiedenis van Sportweekend (zondag 6/12)

Sportweekend heeft vele levens gehad, heel vele levens…" 

Frank Raes
Marc Uytterhoeven

In de nazomer van 1960 kwam Sportweekend voor het eerst op de buis. Sindsdien is het een van de langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. 

In deze eerste aflevering van 60 jaar Sportweekend wordt in vogelvlucht teruggeblikt op de beeldrijke geschiedenis van Sportweekend die inmiddels zes decennia jong is. Samen met de presentatoren van vroeger en nu.

Aflevering 2: de making-of Sportweekend 1960-1990 (13/12)

Wij waren heerlijk oneerbiedig, maar wel liefhebbers," 

Carl Huybrechts
Carl Huybrechts

De geschiedenis van Sportweekend is perfect op te splitsen in twee hoofdstukken van telkens dertig jaar. 

In de tweede aflevering van 60 jaar Sportweekend worden de pioniersjaren onder de loep genomen: van de gouden jaren zestig tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw.

Aflevering 3: de making-of Sportweekend 1990-2020 (20/12)

Sportweekend opent nog steeds de deuren,"

Ruben Van Gucht
Ruben Van Gucht

De voorbije zestig jaar zijn er drie programma’s onafgebroken op de Vlaamse televisie geweest. Sportweekend is daar één van. De andere twee zijn Het journaal en Pano(rama)

Deze aflevering van 60 jaar Sportweekend draait rond wat er de voorbije dertig jaar is gebeurd voor en achter de schermen van een van de best bekeken televisieprogramma’s in ons taalgebied. Vanaf de komst van de Vlaamse Televisiemaatschappij, of kortweg VTM, tot nu.

Aflevering 4: de vele levens van Sportweekend (27/12)

Zondagavond waren het kroketten, het Liegebeest en dan Sportweekend," 

Maarten Vangramberen
Maarten Vangramberen

Sportweekend staat nu al zestig jaar aan de zijlijn of aankomststreep van elke historische sportprestatie in binnen- en buitenland. Of dat nu in het voetbal of wielrennen was, of in een andere topsport. 

In deze laatste aflevering van 60 jaar Sportweekend wordt teruggekeken op de verslaggeving van de belangrijkste momenten in de Vlaamse en internationale sportgeschiedenis. De vertrouwde gezichten van Sportweekend vertellen over hun beste jaren op de tv-sportredactie van de openbare omroep.

60 jaar Sportweekend: vanaf 6 december elke zondag om 21.25 uur op Eén.

Meer over Sport en ontspanning

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten