dinsdag 12 april 2022
12 april 2022

Luchthaven 24/7: achter de schermen van de bruisende luchthaven

12 april 2022 - In het nieuwe Luchthaven 24/7 duikt Eén achter de schermen van Brussels Airport. De makers van de reeks kregen uitzonderlijk toegang tot heel wat diensten in de luchthaven.

Piloot en co-piloot in de cockpit © VRT

De makers van de reeks kregen uitzonderlijk toegang tot heel wat diensten in de luchthaven: de wereld van de luchtvaartpolitie en douane, de controletoren van skeyes en het APOC, het operationele zenuwcentrum van de luchthaven, de vrachtafdeling Brucargo, maar ook het splinternieuwe Animal Care & Inspection center, en de medische hulpdiensten van de luchthaven de luchthavenbrandweer.

Luchthaven 24/7 brengt een nooit gezien verhaal van een luchthaven die na de zwaarste COVID-19-periodes weer bruist zoals voorheen. Een verhaal over personeelsleden die gebeten zijn door de unieke luchtvaartmicrobe, en zich dag na dag inzetten om passagiers en goederen van over de hele wereld vlot en veilig op hun bestemming te brengen.

Luchthaven 24/7: vanaf 27 april elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Luchthaven 24/7 is een programma van 100.000Volts voor Eén.

© VRT

Aflevering 1 (woensdag 27/4)

De douane heeft een passagier aangetroffen met een grote hoeveelheid heroïne in zijn bagage. De vlucht naar Afrika wordt geladen en kan op tijd vertrekken. In de vertrekhal wordt een dame geholpen, ze heeft al twee keer haar vlucht gemist omdat ze haar online COVID-19-documenten maar niet ingevuld krijgt.

Aflevering 2 (4/5)

Aan de grenscontrole wordt een reiziger tegengehouden, hij mag het land niet in en zal zijn reisplannen moeten uitstellen. De luchthavenpolitie zoekt een passagier die in Griekenland met een gestolen Belgisch paspoort op het vliegtuig stapte. De bagage van het Olympisch team wordt ingecheckt en het luchthavenpersoneel zet alles op alles om een mindervalide dame toch nog op haar vlucht te krijgen.

Aflevering 3 (11/5)

Een vliegtuig moet net na het opstijgen terugkeren: een van de motoren is getroffen door een vogel. Op de tarmac wordt alles in gereedheid gebracht voor de landing. De douane controleert in de transitzone passagiers op grote hoeveelheden cashgeld en op de aangifte ervan. In de controletoren wordt een nieuwe luchtverkeersleider opgeleid en het cabinepersoneel van de vlucht naar Afrika heeft een verrassing voor hun piloot.

Aflevering 4 (18/5)

Het is opnieuw drukker in Brussels Airport, vooral in de vertrekhal is het voor het luchthavenpersoneel een uitdaging om de passagiers op tijd op hun vlucht te krijgen. De bijkomende administratie door COVID-19 zorgt voor langere wachttijden aan de check-inbalies. De douane controleert de bagage van passagiers uit Afrika op voedingswaren. De luchthavenpolitie betrapt een man die illegaal koffers van reizigers inpakt in plasticfolie.  

Aflevering 5 (25/5)

De luchthavenpolitie controleert aankomende passagiers op valse reisdocumenten: op de vluchten uit Griekenland worden regelmatig reizigers met valse paspoorten aangetroffen. De drukte in de vertrekhal zorgt voor veel stress bij de reizigers, het luchthavenpersoneel heeft alle moeite om de rust te bewaren en de passagiers op tijd op hun vlucht te krijgen. De vlucht naar Ibiza vertrekt alvast perfect op tijd.

Aflevering 6 (1/6)

In het Animal Care & Inspection Center wordt een lading exotische dieren gecontroleerd. De douane controleert de bagages van passagiers op voeding en andere verboden producten. Het medische team haalt een zwangere vrouw van een vliegtuig en in de transitzone wordt een vrouw tegengehouden omdat ze niet in het bezit is van een geldige negatieve PCR-test.

Aflevering 7 (8/6)

Tijdens de ochtendspits is er een defect aan het bagagesysteem, het luchthavenpersoneel zet alles op alles om de passagiers alsnog op tijd op hun vlucht te krijgen. De douane zoekt een verloren koffer en treft een passagier met een grote hoeveelheid tabak in zijn bagage. De luchthavenpolitie controleert een Afghaanse familie. Ze beweren op familiebezoek te komen, maar er wordt gevreesd dat ze hun terugvlucht nooit zullen nemen.

Aflevering 8 (15/6)

Het personeel van Brussels Airport bereidt zich voor op een zeer drukke ochtendspits. Twee bevriende piloten vliegen naar Marrakech. Een verdachte bagage zorgt voor de ontruiming van de vertrekhal.

Aflevering 9 (22/6)

Een vliegtuig heeft schade opgelopen aan de motor en mag niet vertrekken. De vlucht naar Afrika wordt omgeleid en loopt vertraging op, tot grote frustratie van de passagiers. Opnieuw treft de luchtvaartpolitie reizigers met valse documenten aan op de vlucht van Griekenland.

Drie speciale afleveringen

In drie speciale afleveringen in juli zoomt Luchthaven 24/7 specifieker in op de COVID-19-periode. Met gemiddeld 600 vliegbewegingen per dag en meer dan 300 bedrijven op en rond de site, is Brussels Airport een van de meest bedrijvige luchthavens van Europa. In normale omstandigheden … want in maart 2020 werd de wereld stilgelegd door COVID-19. De camera’s van Luchthaven 24/7 registreren een jaar lang hoe luchthaven, personeel en passagiers omgaan met de steeds strenger wordende veiligheidsmaatregelen en wijzigende omstandigheden. Soms met kleine, soms met grotere moeilijkheden tot gevolg.

Luchthaven 24/7: drie specials vanaf 4 juli elke maandag rond 21.15 uur op Eén.

Aflevering 10 (maandag 4/7)

Na de eerste lockdown in 2020 wordt een groot deel van de vliegtuigvloot vanonder het stof gehaald en worden er opnieuw vluchten aangeboden naar vakantiebestemmingen. Het personeel van Brussels Airport mag eindelijk terug aan het werk, al is het wennen aan de nieuwe coronamaatregelen.

Aflevering 11 (11/7)

In de kerstperiode van 2020 zijn de reisbeperkingen opnieuw verscherpt, een reiziger uit de Verenigde Staten mag het land niet in om zijn neef te bezoeken. Een minderjarige passagier die alleen reist, dreigt haar connectievlucht te missen en het luchthavenpersoneel zet alles op alles om haar op het vliegtuig te krijgen. De luchthavenpolitie controleert in de vertrekhal de bagage van passagiers op springstoffen en er wordt een onbemande rugzak aangetroffen die door de explosievenhond moet worden gecontroleerd.  

Aflevering 12 (18/7)

Een tweede coronagolf zorgt opnieuw voor een daling van het personenverkeer in de luchtvaart. Door de geldende coronamaatregelen moet een groep transitpassagiers de nacht doorbrengen in de transitzone. Een Afrikaanse passagier in doorreis mag evenmin de luchthaven verlaten. Een piloot die al een lange tijd niet meer heeft gevlogen, bereidt zich voor op haar eerste vlucht sinds de lockdown. Op de tarmac is het puzzelen met de vliegtuigen die in de COVID-19-periode langere tijd aan de grond blijven.

Meer over Sport en ontspanning

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten