donderdag 08 december 2022
08 december 2022

Een heerlijke kerst bij Eén met de Dertigers-kerstspecial, Vrede op aarde en Switch

Vanaf maandag 19 december zet Eén de feestdagen al goed in. Drie weken lang zorgt Eén voor extra gezelligheid met een aangepaste programmatie.

groepsfoto 'Vrede op aarde' © VRT

Zo brengt Jeroen Meus met het nationale kerstmenu inspiratie voor Kerstmis, voorziet Sven de Leijer met zijn gasten weer Vrede op aarde, en vieren de Dertigers-vrienden samen kerst. Fien Germijns Switcht met bekende mensen voor het goede doel, en je kan genieten van muziek op Eén. VRT NWS en Sporza blikken in hun jaaroverzichten terug op 2022.

Ontdek hieronder de aangepaste programmatie:

Dagelijkse kost: het nationale kerstmenu / Dagelijkse winterkost

Jeroen Meus haalt opnieuw alles uit de kast om voor heerlijke inspiratie voor de feestdagen te zorgen. Vanaf 19 december kookt hij een week lang het nationale kerstmenu van Dagelijkse kost. In vijf afleveringen toont Jeroen hoe elke Vlaming een extra kerstig feestmenu op tafel zet waar de gezelligheid van afdruipt.

  • Maandag 19 december: Rolletjes met Cobourg en knolselder, krokante bloemkool met Oosterse dipsaus en mosseltjes in rode curry;
  • Dinsdag 20 december: Gravad lax van zalm met rode biet, tartaar van rode biet, crème van geitenkaas en verse brioche;
  • Woensdag 21 december: Noordzeeviskroketje met gefruite peterselie en grijze garnalen;
  • Donderdag 22 december: Kalkoenrollade gevuld met groene kool, appel met veenbes, gebraiseerd witloof, knolseldercrème, kroketten en cognacsaus;
  • Vrijdag 23 december: Kokoscake met citroenvulling en witte chocolade.

Daarna trekt Jeroen de deuren van zijn keuken in Leuven toe. Toch zal er geweldig gekookt worden tijdens de kerstvakantie, vanuit de Ardennen, want Jeroen brengt twee weken lang heerlijke Dagelijkse winterkost 2022. Op het menu staat onder andere tompoes met mascarponemousse, banaan en chocolade; parelhoen 'au vin' met rode kool en gebakken appelen; en risotto met gamba en courgette.

Jeroen Meus © VRT

Dagelijkse kost, het nationale kerstmenu: vanaf maandag 19 december een hele week lang om 18.15 uur op Eén.

Dagelijkse winterkost: vanaf maandag 26 december twee weken lang om 18.15 uur op Eén.

Switch

Switch, de quiz zonder punten, keert weer even terug uit zijn winterslaap. Fien Germijns trekt haar kleurrijkste kersttrui aan om drie weken lang te Switchen. In deze extra feestelijke wintereditie betreden vijftien bekende Vlamingen de Switch-arena. Onder meer Aster Nzeyimana, Gilles Decoster, Natalia, Bram Spooren, Joke Emmers en Maureen Vanherberghen nemen het tegen elkaar op.

Het concept blijft ongewijzigd: vijf kandidaten spelen een heel week tegen elkaar en trachten door juiste antwoorden te geven op de eerste plaats te geraken. Wie aan het einde van de aflevering op nummer één staat, mag de dagfinale spelen en maakt kans op duizend euro voor het goede doel.

Tijdens de eerste week, van 19 tot en met 23 december, spelen de Switchers voor het De Warmste Week fonds. De volgende twee weken spelen de kandidaten voor een goed doel dat hen nauw aan het hart ligt.

Fien Germijns in Switch © VRT

Switch: vanaf maandag 19 december elke weekdag rond 19.40 uur op Eén.

Dertigers vieren samen kerst

Op dinsdag 20 december is het zover: de originele vriendengroep uit Dertigers komt een allerlaatste keer samen in een heerlijke kerstspecial. Saartje, Alex, Elias, Pieter, Bart, Caroline, Tinne en hun (plus)kinderen Robbe, Louise en Thomas trekken naar Fins Lapland om in de sneeuw en tussen de rendieren kerst te vieren. De vrienden verheugen zich ontzettend op de vakantie samen: gezellig samen aan het haardvuur zitten in een besneeuwde chalet, een wandeling in de sneeuw ​ maken, relaxen in een Finse sauna, elkaar verrassen met een secret santa …

Ontsnappen aan verbouwstress

Alex (Kristof Goffin) kijkt hard uit naar de reis. Na de quizzen die hij traditiegetrouw maakt voor de jaarlijkse Ardennen-trip van de vrienden, heeft hij zich nu op een heuse kerstquiz gesmeten. Hij wil tijdens de vakantie zo graag ontsnappen aan alle verbouwstress. Want hij en Elias (Yemi Oduwale) zitten midden in een zware verbouwing die weegt op hun relatie.

Ook de groep heeft genoeg van alle discussies over hun huis… Daarom dagen de vrienden het koppel uit om niet over de werken te praten tijdens de reis. Maar of Alex en Elias zich hieraan kunnen houden?

Een haar in de boter

Caroline (Carmen Lauwers), de vriendin van Bart (Tom Dingenen), ontpopt zich tot de reisleidster van de vakantie. Dat tot Tinnes frustratie (Evelien Van Hamme) - zeker omdat de twee heel verschillende ideeën hebben over hoe ze kerst gaan organiseren.

Bart probeert tijdens de trip vooral te bemiddelen tussen zijn ex-vrouw en zijn nieuwe vriendin. Maar ook tussen dochter Louise (Bente Slembrouck) en pluszoon Thomas (Cédric Galle) loopt het niet zoals gepland. Het jonge koppeltje heeft ruzie en dat dreigt de kerstsfeer te verstoren.

Gewoon vrienden?

Alex zit naast de verbouwingen nog met iets anders in zijn hoofd: stiekem probeert hij om Saartje (Kim Van Oncen) en Pieter (Yannick de Coster) terug naar elkaar te doen toegroeien. Maar zij zoeken vooral uit hoe ze zich tegenover elkaar moeten gedragen. Zijn ze nu vrienden, of speelt er toch nog meer?

Dertigers kerstspecial © VRT

Dertigers kerstspecial: op dinsdag 20 december om 20.45 uur te zien op Eén.

Vrede op aarde

Vanaf 24 december brengt Sven de Leijer twaalf avonden lang weer Vrede op aarde. Sven blikt op zijn onnavolgbare manier terug op het voorbije jaar. Dat doet hij niet alleen: elke aflevering ontvangt Sven drie gasten om samen op het beste, meest bizarre, grappigste of ontroerendste van 2022 terug te blikken. Onder andere Metejoor, Danira Boukhriss Terkessidis, Tom Waes, Fien Germijns, Kamal Kharmach, Toby Alderweireld, Steven Van Herreweghe, Ella Leyers, Martin Heylen en Jan Balliauw komen langs.

Natuurlijk is er geen Vrede op aarde zonder de prestigieuze Vrede op aarde-awards in de chalet in de Ardennen. En dus ook niet zonder de vakkundige jury. Ze debatteren over de belangrijke en iets minder belangrijke personen, gebeurtenissen en thema’s van 2022. Dit seizoen wordt hij er bijgestaan door gastvrouw Soe Nsuki. Jan Peumans is voor de zesde keer juryvoorzitter. Daarnaast bestaat de jury uit: Fatma Taspinar, Aster Nzeyimana, Jeroen Meus, Erik Van Looy, Gloria Monserez, Hannelore Knuts, Jelle De Beule en Ann Wauters. Zij reiken naar goede gewoonte de belangrijkste prijzen van het jaar uit: de Vrede op aarde-awards. Verdienen onder andere een prijs: flater van het jaar, beste Belg in het buitenland, ophef van het jaar, internationale hit van het jaar, ploeg van het jaar ...

Soe zorgt ook voor de reportages dit jaar. Ze verraste of hielp doorheen het jaar mensen die het verdienen, en dat vaak pas in de Vrede op aarde-studio ontdekken. Soe organiseerde onder andere een Oekraïnse feestdag in een nooddorp, stak een hart onder de riem in de kinderopvang, richtte een fanclub op voor iemand die het écht verdiende, zamelde geld in voor de Red Flames, en nog veel meer.

Oudejaarsavond

Op oudejaarsavond telt Sven de Leijer in een speciale Vrede op aarde samen met zijn gasten af naar het nieuwe jaar. Hierna kan je op Eén genieten van prachtig vuurwerk, live vanuit Antwerpen.

groepsfoto 'Vrede op aarde' © VRT

Vrede op aarde: vanaf zaterdag 24 december elke dag (behalve vrijdag) te zien op Eén - op weekdagen rond 21.30 uur, in het weekend rond 20.00 uur.

Jaaroverzicht

Ook de sportliefhebbers kunnen deze weken terecht op Eén. Op zondag 25 december en zondag 1 januari brengt Sporza op Eén het sportjaaroverzicht, dat in twee afleveringen een overzicht brengt van de successen van de Belgische profsporters in 2022. Met onder andere Lotte Kopecky, Wout Van Aert, Remco Evenepoel, Bart Swings en de 3X3-ploeg.

In het jaaroverzicht van VRT NWS, 2022 - In oorlog, gidst Wim De Vilder de kijker door de hoogtepunten van het afgelopen jaar. ​ In 2022 breekt een oorlog uit op Europees grondgebied. Rusland valt Oekraïne binnen en bezet een deel van het land. Maar de Oekraïners zijn taai, vechten terug en heroveren een deel van hun grondgebied. Aan beide zijden is de menselijke tol hoog.

Ook wij voelen de gevolgen van die oorlog. In 2022 kampen we allemaal met dure supermarktrekeningen en hoge gas- en elektriciteitsprijzen. De hoge inflatie knabbelt aan ons spaargeld. We nemen dit jaar afscheid van heel veel bekende mensen. Arno, Will Ferdy en Nicole Josy verliezen de strijd tegen een ziekte. De Britten rouwen massaal om hun geliefde koningin Elizabeth. In de politieke arena sneuvelen twee Britse eerste ministers: Boris Johnson en Liz Truss. Bij ons moeten Wouter Beke, Joachim Coens en Eva De Bleeker de handdoek in de ring gooien.

Veel veldslagen van 2022 zijn nog niet beslecht. Bart De Wever en Vincent Van Quickenborne vechten tegen de drugsmaffia. Zuhal Demir vecht tegen stikstofvervuiling en de boeren vechten voor hun boterham. 

2022 brengt ons ook veel fijne zaken. We heroveren geneugten die we door corona te lang hebben moeten missen: een terrasje doen, een festival bezoeken en op reis gaan. En we genieten van een zomer die tot diep in de herfst mooi weer brengt.

Wim De Vilder

2022 - In oorlog: het jaaroverzicht van VRT NWS: op donderdag 29 december om 20.40 uut op Eén en VRT MAX.

Sporza: jaaroverzicht: op zondag 25 december en zondag 1 januari, rond 19.25 uur op Eén en VRT MAX.

Eindejaarsconference Kamal Kharmach - Mag ik even? 2022

2022 is tot nu toe al een bewogen jaar geweest. Een invasie van Rusland in Oekraïne, stijgende energieprijzen en een nieuwe koning in het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig heeft Kamal Kharmach met zijn drie vorige eindejaarsconferences de nodige ervaring om een jaar als 2022 te fileren. Benieuwd naar wat Kamal in petto heeft met zijn komische kijk op taferelen als het ontslag van Wouter Beke en het stikstofakkoord? Hij deelt het allemaal in zijn eindejaarsconference als afluiter van het jaar, op 31 december te zien op Eén.

Kamal Kharmach

Mag ik even 2022: op zaterdag 31 december om 21.15 uur op Eén.

Muziek en spektakel met Cirque du Soleil en Adele

Op kerstavond brengt Eén de special Cirque du Soleil: Volta, een wervelend spektakel van de internationale circus- en theatergroep Cirque du Soleil. Op oudejaarsavond is de muziekdocumentaire Adele: 30 greatest moments te zien. Van recordcijfers bij albumreleases, emotionele performances en carrièrehoogtepunten tot persoonlijke overwinningen en grappige momenten: geniet van de 30 meest memorabele gebeurtenissen uit de carrière van Adele sinds ze bekend werd in 2008. Via interviews met mensen die haar kennen krijgen kijkers een bijzondere blik op haar unieke persoonlijkheid.

Cirque du Soleil Matt Beard Photography

Cirque du Soleil: Volta: zaterdag 24/12 rond 22.10 uur.

Adele: 30 Greatest Moments: zaterdag 31/12 rond 22.15 uur.

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht