dinsdag 05 april 2022
05 april 2022

Volop vrouwelijke topsport op de VRT

5 april 2022 - Vorige zondag zag op het piekmoment een recordaantal van 829.905 tv-kijkers hoe Lotte Kopecky naar de zege sprintte in de Ronde van Vlaanderen. Haar tweede grote overwinning dit jaar, na winst in de Italiaanse klassieker Strade Bianche.

Lotte Kopecky

Beide wedstrijden waren rechtstreeks te volgen bij de VRT. En dat is geen toeval, want de publieke omroep trekt al een tijdje volop de kaart van de vrouwensport met aandacht voor tal van sporten: van atletiek, veldrijden en wegwielrennen over basketbal tot voetbal en volleybal.

Vrouwensport wordt dan ook steeds populairder, met als voorlopig hoogtepunt het volksfeest na de overwinning van Lotte Kopecky in ‘Vlaanderens Mooiste’.  De komende maanden is het uitkijken naar nog veel meer vrouwensport bij Sporza en de VRT, met onder meer het EK vrouwenvoetbal, de Tour de France voor vrouwen, het WK vrouwenbasketbal en de documentairereeks Sport/vrouw

Videospeler inladen...

Het wielervoorjaar dendert ondertussen voort, zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Komende zondag staat de Nederlandse klassieker Amstel Gold Race (10/04) op het programma, een week later ‘de Hel van het Noorden’ namelijk Parijs-Roubaix (16/4 en 17/04) en daarna de Ardense klassiekers Waalse Pijl (20/04) en Luik-Bastenaken-Luik (24/04). Eind juni is het Belgisch kampioenschap wielrennen een ideale opwarmer voor de zomervakantie. In juli en augustus schakelt Sporza nog een versnelling hoger.

Van 21 t.e.m. 26 juni is er het WK 3x3 basketbal in Antwerpen, met zowel een nationale vrouwen- als mannenploeg. 

De ambities bij de Red Flames  zijn intussen flink gegroeid. Ook bij de VRT groeien we mee, want we zenden alle wedstrijden rechtstreeks uit. "

Imke Courtois
Imke Courtois

Begin juli beginnen de Red Flames aan het EK voetbal in Engeland. De VRT zendt alle 31 wedstrijden van het Europees kampioenschap uit. Imke Courtois kan niet wachten om er voor Sporza aan te beginnen. “Op het vorige EK was ik nog speelster. Je voelt dat de ambities bij de Red Flames intussen flink zijn gegroeid. Ook bij de VRT groeien we mee, want we zenden alle wedstrijden rechtstreeks uit. We schenken uiteraard extra aandacht aan ons nationaal elftal, met een omkaderingsprogramma hier in Brussel en een ploeg ter plaatse.” Daarenboven kan je in de EK-periode ook de vierdelige documentaire Red Flames op Canvas zien.

Op 24 juli, de slotdag van de Ronde van Frankrijk voor mannen, start de gloednieuwe Tour de France Femmes. De achtdaagse door ‘la douce France’ is live bij de VRT te volgen en er is nog veel meer.

Atleten, sportliefhebbers en journalisten komen samen in één gaststad, zo kunnen minder bekende sporten profiteren van de aandacht voor bekendere sporten."

Imke Courtois

 “Zo zenden we in augustus ook de Europese kampioenschappen in München uit”, glundert Imke Courtois. “Dat is een verzameling van negen sporten: atletiek, beachvolleybal, kanosprint, sportklimmen, roeien, wielrennen, turnen, tafeltennis en triatlon. Atleten, sportliefhebbers en journalisten komen samen in één gaststad, zo kunnen minder bekende sporten profiteren van de aandacht voor bekendere sporten. Dat zal een groot volksfeest worden.”

In september en oktober wachten ook nog de wereldkampioenschappen wielrennen, basketbal, volleybal en gymnastiek: allemaal live te volgen bij de VRT.

Later dit voorjaar start ook Sport/vrouw op Eén. Deze nieuwe, zesdelige documentairereeks geeft een bijzondere inkijk in het leven van zeven vrouwelijke topsporters: olympisch kampioene Nina Derwael, Belgian Cat Emma Meesseman, Red Flame Janice Cayman, tennisster Elise Mertens, atletiektalent Rani Rosius, voormalig wielrenster Jolien D'hoore en paralympisch atlete Gitte Haenen. In interviews met sportjournalist Ruben Van Gucht vertellen de zeven topatletes over hun drijfveren, carrièreplannen en over de impact van de sport op hun lichaam en hun gezinsleven. Interviews met ex-topsportsters, coaches, begeleiders en experts geven extra duiding bij hoe vrouwensport de voorbije decennia is geëvolueerd en welke grote uitdagingen zij zien voor vrouwen in de sport in de toekomst, zoals mentale gezondheid en een fair loon.

Een rijkgevulde sportkalender dus, haal de Belgische vlag maar boven.

Meer over Sport en ontspanning

Mis niets van de Belgische prestaties op de Olympische en Paralympische Spelen op VRT

Missie medaille: volg onze Belgische atleten op weg naar een olympische medaille

Wie wint Zomerhit 2024?

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten