Een huzarenstukje voor de sportploeg. En corona heeft de zaken er niet eenvoudiger op gemaakt."
De collega’s van Sporza hebben bakken ervaring met het capteren en verslaan van grote sportevenementen over de hele wereld. Maar in 2022 liggen de kaarten natuurlijk ietsje anders. Covid zorgt ervoor dat onze mensen enkel binnen zeer strenge regels hun werk kunnen uitvoeren. De organisatie van een Vlaamse VRT-ploeg in Peking was dus zeker geen routinejob.
“Het is lang onduidelijk geweest of de Winterspelen wel zouden doorgaan”, vertelt Leen Sannen, Sporza-producer en covidmanager. “We hadden een basisplan klaarliggen, maar pas in september werd duidelijk of en onder welke omstandigheden het evenement georganiseerd zou worden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had vorige zomer de prioriteit immers op de Spelen in Tokio gelegd, waardoor Peking op de lange baan werd geschoven.”
Peking is trouwens niet de enige plek waar de wedstrijden doorgaan. Disciplines als bobsleeën, skiën en skeleton gaan door in Yanqing. Schansspringen, snowboarden, langlaufen en biatlon gaan dan weer door in de bergen van Zhangjiakou, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van de Chinese hoofdstad.
Sannen: “We moesten dus goed nadenken wie we naar waar zouden sturen. De covidregels laten immers niet toe dat journalisten buiten de Olympische site komen. In gewone omstandigheden gebeurt de verslaggeving heel spontaan en kunnen journalisten zich makkelijk verplaatsen om wedstrijden bij te wonen of atleten te strikken voor interviews. Nu is alles strikt geregeld, om te zorgen dat covid niet de bovenhand neemt.”
Sporza heeft 5 mensen ter plaatse. Journalist Inge Van Meensel en cameraman Jochen Maes zitten in Peking. Journalist Marc Willems en online redacteur Pieter Wittstock zitten in Yanqing, waar ze gewapend met iPhone als videoreporter ten strijde trekken. En journalist Bert Sterckx becommentarieert het snelschaatsen vanuit Peking. “Op die manier proberen we zoveel mogelijk te coveren, maar houden we ook in het achterhoofd dat er altijd iemand kan uitvallen en in quarantaine moet”, aldus Sannen. “Dan moeten we de puzzel leggen: wie kan wie vervangen?”
Tegelijk zijn er een dertigtal mensen aan het werk in Brussel. Die dagflow verzorgt de verslaggeving op de radio, bijdragen voor de journaals en het dagelijkse magazine met Imke Courtois op tv. “De onlineploeg start om 1 uur ’s nachts, omwille van het tijdverschil met China. Rond 3 uur ga ik zelf naar de VRT, om overleg te plegen met de organisatie ter plaatse zodat onze journalisten daar vlot hun werk kunnen doen. En tussen 6 en 8 uur start de rest. Dat is het hoogtepunt van de dag, wanneer de nacht- en dagploeg elkaar kruisen.”
Toch klinkt het allemaal een pak minder rock-'n-roll dan de Spelen in gewone tijden. Sannen: “Dat is het ook. Het is enorm geregeld, het zijn lange vermoeiende dagen. Maar het blijven de Olympische Spelen. Het is belangrijk dat we daarbij zijn, en het is fantastisch wat onze mensen ter plekke doen.”