dinsdag 27 september 2022
27 september 2022

Classique Gilbert: afscheid van een van de grootste renners van de laatste decennia

Philippe Gilbert hangt in oktober 2022 zijn fiets aan de wilgen. Na een profcarrière van negentien jaar stopt de sympathieke Ardennees met koersen. De driedelige docureeks Classique Gilbert volgt hem en zijn entourage in de vijf laatste seizoenen van zijn carrière, in zijn zoektocht naar nog twee overwinningen: Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, twee van de vijf topklassiekers die hij nog niet kon winnen.

Philippe Gilbert © VRT

Gilbert wordt gezien als een van de beste klassieke renners van de laatste twee decennia. Classique Gilbert volgt de belangrijkste koersen die hij nog rijdt, blikt terug op de grote overwinningen die hij al boekte voordien, en krijgt een unieke blik in het privéleven van Gilbert en zijn familie.

In het rijtje met de groten

In 2017 wint Gilbert als Belgisch kampioen redelijk onverwacht de Ronde van Vlaanderen. Plots heeft hij drie van de vijf topklassiekers gewonnen: de Ronde van Lombardije (tweemaal zelfs), Luik-Bastenaken-Luik en dus de Ronde. Gilbert maakt er een doel van om in het rijtje te komen van Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Rik Van Looy. Zij wonnen allen de vijf topklassiekers. Dat betekent dus in de nadagen van zijn al rijk gevulde carrière nog Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix winnen. “Het zal moeilijk zijn. Maar alles is mogelijk in de koers”, zegt Gilbert, die toen nog voor de succesploeg Quick-Step reed.  

In drie meeslepende afleveringen volgt Classique Gilbert de renner en zijn entourage. De docureeks volgt uiteraard de belangrijkste koersen die hij nog rijdt, en blikt terug op de grote overwinningen die hij voordien al boekte.

Philippe Gilbert © VRT

Classique Gilbert is een programma van Watertower TV productions voor Eén.

Een levensgenieter uit de Ardennen

Gilbert laat de camera ook toe in zijn privéleven: we leren zijn nieuwe vriendin Bettina kennen, met wie hij later trouwt. Ze krijgen samen ook een dochter Valentine, waardoor het nieuw samengesteld gezien plots met zes is. 

De reeks gaat ook terug naar Gilberts roots in Aywaille, in de Ardennen. Daar waar hij tot rust komt en zich vermaakt met vrienden. Want naast een harde werker is hij ook een levensgenieter die - ondanks dat hij in Monaco woont - houdt van zijn land en vooral van de bossen van de Ardennen. 

Tot slot brengt de reeks ook Gilberts afscheidstournee in beeld. Het laatste jaar staat niet meer in teken van winnen, maar van eerbetonen van de vele fans uit Wallonië, Vlaanderen, Brussel, maar ook uit Frankrijk, Italië … Gilbert is een wereldburger, is geliefd, en gaat gemist worden in de koers.

Classique Gilbert: vanaf 4 oktober elke dinsdag om 20.40 uur op Eén en vanaf 6.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

Meer over Sport en ontspanning

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Bijna 440.000 euro: Vive le Vélo zamelt een nieuw recordbedrag in voor Kom op tegen Kanker