maandag 10 mei 2021
10 mei 2021

Ben Crabbé zorgt voor de opwarming voor het EK voetbal

11 mei 2021 - Op 11 juni gaat het EK voetbal van start. Eindelijk. Het wordt voor de Rode Duivels de zesde deelname aan het tornooi. Van 1972 tot 2016 probeerden de Duivels de titel te halen. Soms waren ze er dichtbij. Veel vaker helemaal niet. Elke deelname heeft zijn eigen verhaal. 

Ben Crabbé met Thibaut Courtois

Het EK van de Duivels blikt in de eerste vijf afleveringen terug naar succes en ontgoocheling.  Aflevering 6  brengt de ultieme vooruitblik naar het komende EK.

Het programma

Presentator Ben Crabbé, voetballiefhebber in hart en nieren, weet van elke wedstrijd exact te vertellen waar hij die gezien heeft. Hij blikt in vijf afleveringen terug naar de kleurrijke geschiedenis van de Rode Duivels op het EK. Van de kuitbeenbreuk van Wilfried Van Moer tot het ontslag van Mark Wilmots. Van "Dag Moeder" tot de flaters van Filip De Wilde.

Elke aflevering brengt het verhaal van één EK. Ben bezoekt telkens één hoofdrolspeler. Van 1972 tot 2021. Zes verschillende verhalen, verteld door zes verschillende centrale gasten.

Ben en zijn gast schuiven aan tafel en duiken in een bad van nostalgie en straffe verhalen. Via archiefbeelden, kranten en foto’s wordt de hele historie van een tornooi gereconstrueerd. Van de kwalificatie tot aan de finale. Vijf deelnames, vijf afleveringen.

In aflevering zes, vlak voor de aftrap van het EK, kijken we vooruit. Ben heeft een afspraak met bondscoach Roberto Martinez en vraagt hem hoe wij nu eindelijk die titel gaan pakken.

De gasten

De gasten speelden allen een hoofdrol tijdens het tornooi. 

  • Voor Paul Van Himst betekende het EK van 1972 de revanche na een mislukt WK. 
  • Het EK van 1980 was voor Jan Ceulemans de absolute doorbraak bij de nationale ploeg. 
  • Frank Vercauteren ontpopte zich in 1984 noodgedwongen tot leider binnen de ploeg. 
  • Euro 2000 was voor Gert Verheyen schipperen tussen trots en prestatiedruk. 
  • Voor Thibaut Courtois was het EK van 2016 het dieptepunt in zijn carrière. 
  • En hopelijk wordt het komende EK het absolute hoogtepunt in de carrière van bondscoach Roberto Martinez.

Grotendeels opgenomen voor corona

Ook voor Het EK van de Duivels was Corona een onaangename spelbreker. Het EK van 2020 werd een jaar opgeschoven. De opnames werden in maart 2020 abrupt gestopt. Ongeveer de helft van het werk was toen al gedaan. Van ongemakkelijke vuistjes, mondmaskers, bubbels en knuffelcontacten was nog geen sprake. Daardoor zitten Ben en zijn gast geregeld gezellig dicht bij elkaar. Zonder plexiglas of handgel. Want toen kon dat nog gewoon.

De afleveringen

Aflevering 1: 1972 – Paul Van Himst

In 1972 mogen de, toen witte, Duivels voor het eerst deelnemen aan de eindronde van het EK voetbal. Het verhaal begint met het afscheid van een misnoegde Paul Van Himst en eindigt met een glorieuze derde plaats. Onderweg belandt Raymond Goethals in een Italiaanse gevangenis en speelt Wilfried Van Moer een halve wedstrijd met een gebroken been. En op het einde winnen de Duitsers. Al had dat wel even anders kunnen lopen.

Naast hoofdrolspeler Paul Van Himst komen ook doelman Christian Piot, Jan Verheyen, Odilon Polleunis, Erik Van Looy en journalisten Carl Huybrechts en Alain Ronsse aan bod.

Aflevering 2: 1980 – Jan Ceulemans

Het EK van 1980 is nu nog steeds de strafste prestatie ooit van de Rode Duivels op een groot tornooi. Voor Jan Ceulemans betekent het zijn absolute doorbraak.

De Belgen plaatsen zich totaal onverwacht voor de eindronde. Ondanks een aartsmoeilijke groep, problemen met de doelmannen en een staking van de spelers wordt dat EK in Italië toch een succes.

Bondscoach Guy Thys smeedt zijn ploeg met bier, Dubbele King en een uitgekiende defensieve tactiek. Een wedstrijd op leven en dood tegen Italië brengt de Duivels in de finale. Daar worden ze genekt door een Duits doelpunt in de slotminuut. 41 jaar later zorgt die goal nog steeds voor discussie.

Theo Custers en Jean-Marie Pfaff halen de oude wonden nog eens open. Walter Meeuws, Luc Millecamps, Julien Cools en Carl Huybrechts blikken met veel graagte terug op de mooiste twee weken van hun carrière.

Aflevering 3: 1984 – Frank Vercauteren

Het EK van 1984 is het kampioenschap dat de Rode Duivels hadden moeten winnen. Frank Vercauteren en de Rode Duivels zijn op dat moment Europese top. Volgens Vercauteren de beste ploeg uit de gouden generatie van de jaren ’80. En dan ontploft de bom. Zwart geld en een omkoopaffaire. De Belgische voetbalwereld staat op zijn kop. Belangrijke spelers worden geschorst en bondscoach Guy Thys moet op zoek naar een nieuwe verdediging. Enzo Scifo en Georges Grün grijpen hun kans.

Walter De Greef wil liever niet meer herinnerd worden aan dat tornooi. Frank Vercauteren praat vrijuit over dat veel te korte EK van 1984. Getuigenissen komen van Georges Grün, Walter De Greef, Kenneth Brylle, Wim De Conick, Jean-Marie Pfaff, Frank Raes en Jan Ceulemans.

Aflevering 4: 2000 – Gert Verheyen

Euro 2000 is misschien wel de pijnlijkste aflevering in de reeks. België mag samen met Nederland Euro 2000 organiseren. Enthousiast en aanvalslustig beginnen de Duivels aan het tornooi. Tevergeefs. België wordt het eerste organiserend land dat de groepsronde niet overleeft. De flaters van De Wilde, de missers van Mpenza en Eric Deflandre met een veel te groot keepershirt. De herinnering aan dat Euro 2000 blijft 21 jaar later even pijnlijk. Gert Verheyen vertelt doodeerlijk over hoe hij dat tornooi beleefd heeft. De enorme druk waarmee de spelers moeten omgaan. De onmacht tegen Italië en die vreemde beslissing van Robert Waseige om de spelers een nachtje bij hun familie te laten slapen.  

Getuigenissen komen van Filip De Wilde, Marc Wilmots, Bart Goor, Lorenzo Staelens, Emile Mpenza en Frank Raes.

Aflevering 5: 2016 – Thibaut Courtois

Het EK van 2016 is het meest controversiële EK dat de Duivels gespeeld hebben. Ben Crabbé trekt naar Madrid waar hij ten huize Courtois terugkijkt naar dat tornooi. Het is voor Thibaut nog steeds de grootste ontgoocheling uit zijn carrière. Het kostte hem zelfs z’n relatie. De fantastische match tegen Hongarije. De machteloosheid tegen Italië en Wales.  Het EK van 2016 is een tornooi van contrasten. De grootste tegenstelling wordt duidelijk na het tornooi. Thibaut Courtois staat lijnrecht tegenover bondscoach Marc Wilmots.

Ook Vital Borkelmans en journalisten Stephan Keygnaert en Ruben Van Gucht geven hun kijk op het tornooi. 

Aflevering 6: 2021 – Roberto Martinez

Na vijf afleveringen terugblikken is het tijd om vooruit te kijken. Wat hebben we geleerd uit vorige deelnames? Hoe pakken we het deze keer beter aan? Aan de vooravond van het EK heeft Ben Crabbé een afspraak met Roberto Martinez. De bondscoach ontvangt Ben in het spelershotel van de Rode Duivels. Samen ontleden ze de tegenstand en het eigen team. Hoe ambitieus mogen we zijn? En wie trapt ons naar goud in de finale? Ben houdt videocalls met Rode Duivels en polst naar hun verwachtingen. Hoe klaar zijn ze voor de strijd? En wat met de Hollanders? Ben vraagt het aan het illustere duo Boskamp-Derksen in de studio van Veronica Inside.

Kenners als Peter Vandenbempt, Aster Nzeyimana en Hans Vandeweghe geven hun kijk op wat komen gaat. En bekend Vlaanderen schaart zich achter de Duivels. Onder andere Jeroen Meus, Tom Waes, Herman Brusselmans en premier Alexander De Croo blikken vooruit naar het tornooi.

Aflevering zes is de ultieme vooruitblik naar het EK van de Duivels. Deze aflevering wordt herhaald op Eén op woensdag 9 juni, na Campus Cup.

Het EK van de Duivels is een programma van De Mensen voor Canvas.

Vanaf maandag 24 mei op Canvas en via VRT NU.

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht