dinsdag 16 mei 2023
16 mei 2023

'Het jaar van Yoica' volgt het spoor van wielrenster Yoica De Kock

Een jaar geleden sloeg het noodlot toe voor Yoica De Kock. Aan de vooravond van het begin van haar wielercarrière verliest ze bij een ongeval haar voet en een deel van haar onderbeen. De documentaire Het jaar van Yoica volgt haar vanaf de dag dat haar lange revalidatie start tot een jaar na haar geplande wielerdebuut. 

Regisseur Els Gillaerts was erbij op de belangrijkste momenten in haar revalidatie en leven, op momenten van hoop en vooruitgang, maar ook van eenzaamheid en ontgoocheling. Het verhaal van Yoica is er voor wie van dichtbij of veraf met tegenslag te maken krijgt. Een ongeval haalt de kranten, maar wat er nadien gebeurt, blijft meestal binnen de muren van een ziekenhuis. 

“In één klap zag mijn leven er voorgoed anders uit. Dromen en zekerheden moest ik inruilen voor twijfels en vrees, maar zelfs uit het grootste verdriet groeien nieuwe kansen. Ik wil niet meer denken aan de dingen die niet meer mogelijk zijn. Door te focussen op de dingen die nog wél kunnen, probeer ik mijn leven langzaamaan weer op de rails te krijgen.”

Yoica

Op haar 28ste genoot Yoica De Kock van elke dag die kwam. Ze had een huisje gekocht in De Klinge en was net begonnen als uitzendconsulente, maar het allergelukkigst was ze op de fiets. Ze had haar zinnen gezet op een wielercarrière. Daarom had ze zich aangesloten bij een wielerploeg, trainde ze tot vijftien uur per week en was ze helemaal klaar om op 1 mei 2022 haar allereerste wedstrijd bij de elitevrouwen te rijden.  

Maar exact twee weken voor haar debuut in het wielerpeloton gaat het fout. Op zaterdag 16 april wordt Yoica tijdens een trainingsrit aangereden door een vrachtwagen. Ze belandt onder een van de wielen en verliest haar voet en een deel van haar onderbeen. Met de riem van een getuige bindt ze zelf haar been af en voorkomt ze dat ze leegbloedt.

Of ze wel ooit nog zal kunnen fietsen, wil Yoica meteen weten als ze ontwaakt in het ziekenhuis. Ze is vastberaden om haar leven opnieuw op te pikken. Ze wil een leven leiden zoals elke andere jonge vrouw én wil sportief opnieuw grenzen aftasten.

“Het is heel inspirerend om te zien hoe Yoica omgaat met wat haar is overkomen. Er is haar overtuigde geloof om opnieuw een normaal leven te leiden, de eindeloze kracht om nog maar eens recht te krabbelen na een zoveelste domper en de onverzettelijkheid om haar doelen te bereiken. Op 1 mei 2023, exact een jaar na haar geplande debuut in het peloton, wil Yoica absoluut weer op een fiets zitten …” 

Regisseur Els Gillaerts

Het jaar van Yoica: donderdag 1 juni om 20.40 uur op VRT 1 en via VRT MAX.

Meer over Sport en ontspanning

'Het jaar van Yoica' volgt het spoor van wielrenster Yoica De Kock

Documentaire ‘Kim Clijsters: come back home’ gunt eerlijke blik achter de schermen bij haar comeback

'De Ronde van Vlaanderen' breekt dubbel kijkcijferrecord

Een spetterende paasvakantie beleef je bij VRT met aanbod voor jong én oud

Francisco Schuster daagt twee modeontwerpers uit en helpt Merol, Charlotte Adigéry en William Boeva aan exclusieve outfit

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Yoshadiinho kroont zich tot The greatest dancer van Vlaanderen

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels