woensdag 02 maart 2022
02 maart 2022

Vansteelant: beklijvend verhaal van twee wereldtoppers in duatlon

2 maart 2022 – De sportieve must-see na de Strade Bianche dit weekend? Dat is Vansteelant, de unieke documentaire over de broers Benny en Joerie Vansteelant. Wereldtop in duatlon, maar waarvan de ene broer - Benny - als meervoudig wereldkampioen op amper 30-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een aanrijding op training. 

In Vansteelant blikt Joerie 15 jaar later voor het eerst terug op de dood van zijn broer, hoe zijn familie met het verlies is omgegaan en hoe het zijn eigen levensverhaal bepaald heeft. Het resultaat is een ingetogen portret, geregisseerd door Ruben Van Gucht, met de stem van Koen De Bouw en muziek van Jef Neve.

Bijzonder levensverhaal

Benny Vansteelant is 30 jaar oud wanneer hij in een ziekenhuis in Roeselare overlijdt aan de gevolgen van een longembolie. Enkele dagen eerder is hij op een mistige zaterdagochtend op training aangereden door een wagen, die een voorrang neemt die niet mocht genomen worden. Vansteelant is de kannibaal van het duatlon. Hij domineert z’n sport als geen ander en heeft op dat ogenblik al 8 wereldtitels en 5 Europese titels op zijn palmares staan. Enkele maanden voor zijn overlijden is hij alweer Europees kampioen geworden en een maand na het fatale ongeval zou hij in Amerika voor een nieuwe wereldtitel gaan. Wie zou hem van de winst gehouden hebben? Een concurrent alvast niet. Een wagen helaas wel.

Fataal ongeval

grafsteen van Benny

Zaterdagochtend 8 september 2007, iets voorbij 9 uur. De Noordabeelstraat in Gits. Een wagen komt plots uit een straat. Vansteelant is verrast, kan geen kant meer op. Hij wordt gegrepen door de wagen en maakt een zware val. Hoewel het om een zware klap gaat, is de situatie aanvankelijk niet zorgwekkend. Hij wordt diezelfde dag nog geopereerd, en zou volgens de dokters volledig herstellen. Enkele dagen later, op donderdag, verlaat hij zelfs de afdeling intensieve zorgen, maar vrijdagmorgen slaat alles om. Er wordt een hartstilstand vastgesteld. Na een halfuur wordt de reanimatiepoging gestaakt wegens de onomkeerbare toestand.

Ultiem eerbetoon

Een kleine maand later zorgt zijn jongere broer voor een ultiem eerbetoon. Joerie Vansteelant bundelt alle pijn en verdriet en wordt in het Amerikaanse Richmond voor het eerst wereldkampioen in de discipline waar zijn broer jarenlang heerste. Hij zal uiteindelijk 5 jaar op rij wereldkampioen worden.

Vansteelant

Centrale figuur in de documentaire is Joerie Vansteelant, de jongere broer van Benny. Joerie heeft de hele carrière van dichtbij meegemaakt, was niet enkel broer of trainingsmaat, maar ook concurrent. Door de ogen van Joerie zien we wat het overlijden van Benny heeft teweeggebracht. Welke emoties er de revue zijn gepasseerd de jaren nadien, welke gedachten er zijn blijven hangen, welke woorden onuitgesproken zijn gebleven.

De documentaire werd geregisseerd door Ruben Van Gucht, in navolging van de Nacht van Vlaanderen, de docu die vorig jaar uitgezonden werd over het wereldrecord van Jean-Paul Praet op de 100 kilometer. Het verhaal van de twee broers wordt met emotie gebracht door de stem van Koen De Bouw en met muziek van Jef Neve.

Vansteelant: zaterdag 5 maart om 16.50 uur op Eén.

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht