donderdag 20 januari 2022
20 januari 2022

Vanaf 2 februari op Eén: de intieme docureeks 'Niets gaat over'

20 januari 2022 - Een eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeval in Sierre. Op 13 maart is het 10 jaar geleden dat ons land ontwaakte met vreselijk nieuws: bij een ongeval met een Belgische bus op de terugweg van sneeuwklassen in Zwitserland kwamen 28 mensen om het leven. 

6 volwassenen en 22 kinderen uit twee scholen: basisschool Het Stekske in Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee. 

Voor actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils werd de gebeurtenis een onderdeel van hun leven. Katrien omdat ze in 2013 in Lommel Kolonie is komen wonen en Lieven omdat een van de slachtoffers, Meester Frank uit Heverlee, een heel goede vriend was.

Eén staat stil bij deze gebeurtenis in de zesdelige reeks Niets gaat over. Lieven en Katrien zoeken ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel terug op. Met hun getuigenissen willen ze een eerbetoon brengen aan de overleden kinderen. En staan ze, naast het immense verdriet, ook stil bij de verhalen van hoop en troost. Want alles gaat voorbij maar niets gaat over…

Katrien De Ruysscher met een mama

Katrien“In 2013 ben ik samen met mijn man en drie kinderen verhuisd van het kille Hoboken naar het warme Lommel-Kolonie en sindsdien ben ik een trotse inwoner van deze hechte gemeenschap. Na onze verhuis gingen onze kinderen naar school in ‘t Stekske. Ze kwamen in de klas met broertjes en zusjes van de slachtoffertjes en overlevenden van het busongeval in Sierre, het jaar voordien. We woonden voor de eerste keer de herdenking bij… Het was snel duidelijk wat voor immense impact het ongeval had gehad op de Kolonie, hoe getraumatiseerd alle betrokkenen zijn en waren. Door het ongeval, maar ook door de onredelijke aanpak van de media. Intussen is het bijna 10 jaar geleden, 10 jaar waarin ik zelf zag hoe ouders, familie, de hele Kolonie opnieuw probeerde te ademen. Hoe ze gedwongen zijn om verder te leven met het ergste wat je als ouder kan overkomen. Hoe de overlevenden de draad van hun leven probeerden op te pikken. Ik wil een eerbetoon brengen aan de Kolonie, aan die gemeenschap die ondertussen zo erg in mijn hart is gaan zitten… Aan meester Raymond en aan juf Veerle, aan de hele klas… Want we mogen de kinderen niet vergeten, we willen hen herinneren als de prachtige kinderen die ze waren en vooral nog altijd zijn.”

Lieven Van Gils op bezoek bij een getroffen familie

Lieven“Dit jaar zal het 10 jaar geleden zijn dat ik mijn vriend Frank verloor. We speelden elke week samen voetbal. ‘Meester Frank’, zoals hij gekend was in de Sint-Lambertusschool van Heverlee, was een van de 28 mensen die het leven liet bij het tragische busongeval. In al die jaren sinds het ongeval groeide het idee om iets te doen voor meester Frank, zijn nabestaanden, en alle andere slachtoffers van dit vreselijke ongeval. Om te laten zien dat we nog veel aan hen denken en hen nog altijd keihard missen. Hij was zo goed bezig. Zijn leerlingen droegen hem op handen en hij was een geweldige papa voor zijn mooie gezin. Met dit initiatief wil ik die herinnering levend houden. Ik wil laten zien dat wij hem, de kinderen van zijn klas, en alle andere slachtoffers nooit zullen vergeten."

getroffen families bij de grafstenen

Niets gaat over: vanaf 2 februari elke woensdag om 20.35 uur op Eén.

Niets gaat over is een programma van Borgerhoff & Lamberigts voor Eén.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

Het ABC van VRT met de P van ... Publieke meerwatte? Publieke meerwaarde! Hoe VRT media maakt die er écht toe doen

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”