dinsdag 07 maart 2023
07 maart 2023

Vlaanderen toont zich solidair met Syrië Turkije 12-12

Gezamenlijke media-actie doet ingezamelde bedrag ondertussen stijgen naar 11,6 miljoen euro.

De solidariteitsactie van VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije is een groot succes. Het hele land opende de afgelopen dagen – en zeker ook gisteren, met de grote radiodag – hart én portemonnee. Dat zorgde ervoor dat het ingezamelde bedrag voor Syrië Turkije 12-12 steeg tot maar liefst 11,6 miljoen euro. Het is nog maar een voorlopige stand. Heel wat mensen engageerden zich om geld over te schrijven op de rekening van het Consortium 12-12, dat zal in de loop van de week nog toekomen. En de mediagroepen blijven ook de komende weken oproepen om te doneren.

Radiodag én meer

Op maandag 6 maart, exact een maand na de eerste aardbeving, bundelden de twaalf grote radiozenders van de Vlaamse mediahuizen de krachten. Onder het motto People help the people draaiden Radio 1, Radio2, Radio2 BeneBene, Klara, Studio Brussel en MNM (VRT), Qmusic, Joe en Willy (DPG Media), NRJ (Play Media), Nostalgie en Nostalgie+ (Mediahuis) een hele dag op verzoek. Allemaal met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen om de slachtoffers in Syrië en Turkije te helpen.

De radiodag kadert in een grotere campagne om Vlaanderen bewust te maken van de immense nood. Onder andere met spots op radio, televisie en online werd en wordt nog steeds opgeroepen om geld te donderen aan Syrië Turkije 12-12.

Benefietnummer ‘People Help the People’ raakt

Om Syrië Turkije 12-12 te steunen, maakten meer dan dertig topartiesten samen een eigen versie van ‘People Help the People’. Het benefietnummer heeft veel mensen geraakt en zal ook de komende weken Vlaanderen bewust houden van de enorme ramp.

Op VRT MAX krijg je een blik achter de schermen van de muziekopname. Nieuwsanker Fatma Taspinar, zelf van Turkse afkomst, praat daarin met de Artiesten voor 12-12 over hun engagement en met journalist Steven Decraene over de ramp.

Het nummer ‘People Help the People’ is vanaf morgen, woensdag 8 maart, beschikbaar op de streamingdiensten. De opbrengst gaat integraal naar het Consortium 12-12.

Hulp blijft nog lang broodnodig

Wie de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije financieel wil steunen, kan dat ook de volgende dagen, weken en maanden nog via het Consortium 12-12. Doneren doe je op rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be. Alle hulp blijft nodig.

Elke gift die tussen 12 februari en 31 juli 2023 wordt gestort op de 12-12-rekening voor een minimumbedrag van 40 euro, geeft recht op een fiscaal attest in 2024. Het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12 vzw/asbl) lanceert nationale inzamelacties in geval van uitzonderlijke rampen, om maximale bijstand te garanderen tegen minimale kosten. De zeven leden zijn Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, Rode Kruis-Vlaanderen/Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België. Giften op de rekening van het Consortium 12-12 worden volgens de jaarlijkse verdeelsleutel verdeeld onder deze zeven lidorganisaties.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

Acteurs Canvascomedy 'Zonder afspraak' zetten de schouders onder avant-premières ten voordele van Syrië Turkije 12-12

Deze negen acts stoten door naar de shows van The greatest dancer van Vlaanderen

Vlaanderen toont zich solidair met Syrië Turkije 12-12

Uniek: meer dan dertig topartiesten zingen samen 'People Help the People'

Eén draagt opnieuw #steunkousen op 21 maart

De voorleesclub on tour trekt Vlaanderen rond met bekende voorlezers

People help the people: VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis zamelen geld in voor Syrië Turkije 12-12

Kom op tegen Kanker en Eén vormen ‘Het Grootste Lichtpunt tegen Kanker’