woensdag 25 januari 2023
25 januari 2023

De deuren van Restaurant Misverstand openen opnieuw: maak kennis met de acht medewerkers

Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels openen binnenkort opnieuw Restaurant Misverstand, deze keer in een gloednieuwe locatie in Antwerpen en met acht nieuwe medewerkers: Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy. Allemaal kregen ze de diagnose jongdementie.

Nattida-Jayne Kanyachalao

Door hun ziekte moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een stevige deuk. 

Daar willen de acht in Restaurant Misverstand graag verandering in brengen door aan de wereld te tonen wat wél nog kan na hun diagnose. Uiteraard zal in de keuken en de zaal niet alles vlekkeloos verlopen, want de medewerkers hebben niet zo veel horeca-ervaring en bepaalde handelingen worden steeds moeilijker door hun ziekte.  Gelukkig is fouten maken in Restaurant Misverstand geen enkel probleem, en steunen de acht elkaar - net als Dieter, Seppe, en expert Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Misverstanden zijn hier gewoon een deel van de ervaring, net zoals verdriet maar ook veel humor, begrip en vriendschap.

Dit seizoen gaat de groep samen op weekend, en leren Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy elkaar zo nog beter kennen. De acht en hun families vertellen daarnaast openhartig over hoe zij met de diagnose omgaan. Ook duiken er enkele verrassende gasten van de vorige reeks op.

De vaste restaurantstaf is dezelfde als vorig seizoen. Dieter Coppens steekt samen met zijn collega's opnieuw de handen uit de mouwen in de zaal, terwijl Seppe Nobels en hulpchef Romina de keuken besturen. De keuken en zaal van Restaurant Misverstand worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.

“Als ik iets geleerd heb uit Restaurant Misverstand, is het wel dat mensen met de diagnose jongdementie nog zoveel kunnen mits de juiste ondersteuning. Ik houd ontzettend veel warme herinneringen over aan mijn collega’s uit de vorige reeks en ik weet dat er nog héél wat onvertelde verhalen zijn over leven met deze verschrikkelijke ziekte. Een nieuw restaurant met nieuwe medewerkers is dan ook iets waar ik enorm naar uitkijk”

Dieter Coppens
Seppe Nobels en Dieter Coppens Nattida-Jayne Kanyachalao

Restaurant Misverstand: vanaf 6 februari elke maandag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends op VRT MAXRestaurant Misverstand is een programma van Roses Are Blue voor Eén, in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen.

“Toen dat ze mij vroegen om een nieuwe vestiging van Restaurant Misverstand te openen, moest ik daar geen twee keer over nadenken. Het belangrijkste dat mijn medewerkers moeten hebben, is passie en plezier. En wat dat betreft zitten we, ook dit jaar, weer helemaal goed.”

Seppe Nobels

De acht medewerkers

De voltallige keukenbrigade en het bedieningspersoneel van Restaurant Misverstand is tussen 52 en 66 jaar jong. Doordat ze allemaal symptomen hadden voor de leeftijd van 65 jaar, kregen ze de diagnose van jongdementie. Alle acht medewerkers kregen de diagnose van Alzheimer, die zich bij verschillende onder hen op een andere manier manifesteert.

Noëlla - 52 jaar, uit Mechelen (Antwerpen)

Noëlla werkte haar hele leven als kinesiste en psychotherapeute. Ze heeft twee volwassen kinderen, haar ex-man Bart is haar mantelzorger. Na haar diagnose is Noëlla vrijwel meteen verhuisd naar een woonzorgcentrum met een speciale afdeling voor mensen met jongdementie.

Noëlla wil graag meedoen aan Restaurant Misverstand omdat ze zich door haar diagnose en het feit dat ze niet meer mag werken, soms minder mens voelt. Opnieuw iets zinnig om handen hebben, zou haar een enorme boost geven.

Noëlla Nattida-Jayne Kanyachalao

Suz - 57 jaar, uit Mol (Antwerpen)

Suz kent haar diagnose sinds 2021. Ze is alleenstaande en woont in een woonzorgcentrum tussen oudere mensen. Haar zus Conny is haar mantelzorger, maar ook zij kreeg in dezelfde periode exact dezelfde diagnose. De laatste jaren werkte Suz regelmatig in een plaatselijke winkel in Mol.

Suz wil graag deelnemen aan Restaurant Misverstand om zich weer nuttig te voelen en opnieuw activiteiten te doen die aangepast zijn aan haar eigen leeftijd.

Seppe Nobels en Suz Nattida-Jayne Kanyachalao

Ingrid - 63 jaar, uit Heule (West-Vlaanderen)

De West-Vlaamse Ingrid kreeg in 2016 de diagnose jongdementie. Ze is weduwe met twee volwassen kinderen, die nu haar mantelzorgers zijn. Bij Ingrid wordt vooral haar zicht aangetast. Voorlopig woont ze nog alleen thuis en gaat ze een aantal dagen per week naar een buddywerking. Ingrid heeft dus best met veel lotgenotencontact. Ze staat heel positief in het leven.

Ingrid © VRT

Marleen - 57 jaar, uit Welle (Oost-Vlaanderen)

Marleen werkte haar hele leven als thuisverpleegster. Ze kreeg haar diagnose in 2021 en sindsdien is ze thuis met haar man Maurice. Marleen heeft drie zonen en een kersverse kleindochter. Marleen is gek op reizen, dus trekt ze vaak samen met Maurice en hun camper de wereld in.

Marleen is haar diagnose nog aan het aanvaarden. Ze heeft daarom voorlopig amper contact met lotgenoten. Ze hoopt dat Restaurant Misverstand daarin voor haar een meerwaarde kan zijn.

Marleen © VRT

Marc - 63 jaar, uit Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Marc werd in 2019 geconfronteerd met de diagnose van Alzheimer. Hij vormt samen met zijn vrouw Chris een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen en drie kleinkinderen.

Marc werkte tot aan zijn diagnose als directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking.

Marc en Noëlla Nattida-Jayne Kanyachalao

Stefaan - 61 jaar, uit Ronse (Oost-Vlaanderen)

Stefaan heeft sinds 2021 de diagnose van Alzheimer, die zich bij hem vooral op zijn taalcentrum richt. Stefaan vormt met Angelique een nieuw samengesteld gezin.

Als enige van de groep is Stefaan vandaag nog steeds aan het werk in de drukkerij waar hij zijn carrière begon. Hij maakt er ontwerpen van doosjes en kreeg sinds zijn diagnose licht aangepast werk. De grote passie van Stefaan is koken en fotografie. Restaurant Misverstand is dus op zijn lijf geschreven.

Stefaan Nattida-Jayne Kanyachalao

Maurice - 66 jaar, uit Kontich (Antwerpen)

Maurice kent zijn diagnose sinds 2019. Hij heeft een zeldzame vorm van dementie waarbij de ziekte eerst zijn visuele vermogen aantast. Niet makkelijk, want Maurice was altijd binnenhuisinrichter waarbij meten en klussen helemaal zijn ding waren. Dat gaat nu veel moeilijker. Maurice vormt met Leen een nieuw samengesteld gezin waarvan alle kinderen ondertussen het huis uit zijn. ​

Maurice bekijkt zijn situatie met veel humor en hoopt met zijn deelname een extra duw te geven in de richting van meer onderzoek naar medicatie en behandelingen.

Maurice, Dieter en Noëlla Nattida-Jayne Kanyachalao

Eddy - 62 jaar, uit Westmeerbeek (Antwerpen)

Eddy werkte zijn hele leven als slager. Hij had tot 2020 zijn eigen zaak. Na zijn diagnose werkte hij nog even in een andere slagerij, maar dat werd al snel te moeilijk. Eddy is alleenstaand en woont in bij een van zijn dochters. Een warme omgeving, maar met ook drie kleinkinderen in huis niet altijd de rustige plek die Eddy zou willen. Er wordt dus uitgekeken om te verhuizen naar een woonzorgcentrum.

Eddy wil graag meedoen aan Restaurant Misverstand om terug met zijn handen én met vlees te kunnen bezig zijn.

Eddy Nattida-Jayne Kanyachalao
Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid

Het ABC van VRT met de P van ... Publieke meerwatte? Publieke meerwaarde! Hoe VRT media maakt die er écht toe doen

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”