dinsdag 10 mei 2022
10 mei 2022

Waarom is familie zo belangrijk?

10 mei 2022 - Vanaf maandag 23 mei gaat Lidewij Nuitten in het nieuwe We are family op zoek naar haar eigen roots en die van anderen, en probeert ze dichter bij haar eigen familie te komen. Een zesdelige reeks over wat familie écht betekent.

Lidewij met de twee zussen

Lidewij ging vorig jaar in de driedelige reeks Waar is Mark? op zoek naar haar eerste jeugdliefde. Het werd een ontroerend verhaal waarin ze hulp kreeg van verschillende geadopteerde mensen die hun ervaringen met haar deelden. Na de uitzendingen werd Lidewijs mailbox overspoeld door berichten van kijkers die geraakt werden door het programma. Dat deed haar beseffen hoe belangrijk het kennen van je roots is voor je identiteit. Daarom wil Lidewij meer te weten komen over haar eigen voorouders en vraagt ze zich af waar ze eigenlijk vandaan komt en hoe ver ze kan teruggaan in de tijd.

Van een DNA-staal tot een spectaculaire oproep in Chinese media

In We are family gaat Lidewij niet alleen op zoek naar haar eigen roots; ze helpt ook Noëmi en Anéline bij hun zoektocht naar hun biologische ouders. De twee Chinese adoptiezussen uit Leuven zouden graag verloren familieleden terugvinden, maar hebben geen enkel idee hoe daaraan te beginnen. Wat begint met een klein staaltje DNA, mondt al snel uit in een grote zoekactie met een spectaculaire oproep in de Chinese media.

Toenadering zoeken

Mede dankzij het verhaal van Noëmi en Anéline komt Lidewij al snel tot het inzicht dat ze het zelf niet zo ver moet gaan zoeken. Ze laat de zoektocht naar haar roots dan ook varen. Want terwijl het voor veel mensen haast onmogelijk lijkt om er ooit achter te komen wie hun biologische familieleden zijn, heeft Lidewij dicht bij huis twee broers met wie ze samen opgegroeid is, maar met wie ze nog zelden contact heeft.

Uit haar kindertijd herinnert Lidewij zich alleen momenten van ruzie en vijandschap. Ondertussen zijn we twintig jaar verder en behoren de ruzies tot het verleden, maar van verbinding is er nauwelijks sprake. Wanneer Lidewij plots verrassend nieuws krijgt van haar oudere broer, beseft ze dat het tijd is om weer toenadering te zoeken en iets te doen wat nooit eerder gebeurd is: samen met haar twee broers afspreken.

We are family: vanaf 23 mei elke maandag om 21.30 uur op Eén.

De twee zussen

De adoptiezussen Noëmi en Anéline © VRT

De adoptiezussen Noëmi en Anéline stuurden Lidewij een bericht nadat ze Waar is Mark? hadden gezien. Die reeks overtuigde hen om iets te doen wat ze al jaren van plan waren: de zoektocht naar hun biologische ouders echt starten.

Noëmi en Anéline hebben geen biologische verwantschap met elkaar, maar werden door hetzelfde gezin in Leuven geadopteerd uit China. Daar werden ze in de jaren 90 geboren en door de eenkindpolitiek als baby afgestaan voor adoptie. Misschien hadden hun biologische ouders al een kind en werden ze na de geboorte door de overheid uit hun gezin weggenomen. Of misschien hoopten hun ouders op een jongen – in de Chinese cultuur veel waardevoller dan een meisje – en legden ze hun dochter(s) daarom ten vondeling.

Veel scenario’s zijn mogelijk, maar Noëmi en Anéline hebben geen enkele informatie over hoe ze op de wereld terechtkwamen. En hoewel ze samen een mooie jeugd hebben beleefd en in een warm gezin zijn opgegroeid, blijven de onbeantwoorde vragen over hun roots hen steeds achtervolgen in hun identiteitsvorming.

Samen met Lidewij zetten de twee zussen alle mogelijke stappen die hen maar dichter bij hun biologische ouders kunnen brengen. Via DNA-testen, zoekposters en media-oproepen hopen ze bruikbare tips uit China binnen te krijgen, maar een makkelijke zoektocht belooft het niet te worden. Met één kans op een miljoen om iets te vinden, lijkt het zoeken naar een speld in een hooiberg. En toch leveren hun inspanningen iets op dat niemand ooit voor mogelijk hield…

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen