woensdag 08 maart 2023
08 maart 2023

Vranckx: nieuwe Nomaden-reportages uit Columbia, Tunesië, Nigeria en Ethiopië

Na het tweeluik Verkracht aan het front van Inge Vrancken volgen in Vranckx op zaterdag opnieuw een aantal reportages van de ‘Nomaden’: jonge Vlaamse reporters die net als Rudi Vranckx willen weten wat er in de wereld gebeurt en waarom.

© VRT

Deze keer kwamen ze terug met reportages over een omstreden windenergieproject in Columbia, een 'nieuwe Arabische lente' in Tunesië, het lot van Nigeriaanse vrouwen die in ons land in de prostitutie terechtkomen, en de gevolgen van de burgeroorlog in Ethiopië. Vanaf zaterdag 11 maart om 20.10 u. op Canvas en VRT MAX.

Colombia staat voor een totale energietransitie. Het Zuid-Amerikaanse land wil af van zijn kolen- en gasproductie, en trekt resoluut de kaart van de hernieuwbare energiebronnen – in de eerste plaats windenergie. Maar dat zorgt voor veel tegenstand en controverse bij de plaatselijke bevolking, zo blijkt in de reportage Een wind van verandering van Arne Gillis en Thomas Ceulemans op zaterdag 11 maart.

© VRT

In 2010 gaven de Tunesiërs het startschot voor de Arabische Lente. De overgang naar de democratie werd ingezet. Maar de hoop op verandering heeft intussen weer plaatsgemaakt voor protest. Glijdt Tunesië opnieuw af naar een dictatuur? Nomaden Eugenie D’Hooghe en Robbe Vandegehuchte maken in De foute generatie kennis met de aanvoerders van de protesten. Op zaterdag 18 maart.

© VRT

In 2018 werd de 21-jarige Eunice Osayande vermoord in de straten van Brussel. De jonge vrouw werd vanuit Nigeria naar België gesmokkeld, met de valse belofte dat ze hier kapster mocht worden. Uiteindelijk werd ze in de prostitutie gedwongen en moest ze een gigantische schuld afbetalen. En zij is niet de enige. Dat zien we in Eunice Street van Lara Richir, Michelle Peters en Ellen Boonen.

De rotskerken van Lalibela in het noorden van Ethiopië zijn werelderfgoed. Maar tijdens de burgeroorlog werd het dorp bezet door burgermilities van het Tigray-leger (TPLF) die streden tegen het regeringsleger. De soldaten lieten Lalibela achter als een spookdorp. In Het verdriet van de rotskerken toont nomade Laura Zuallaert hoe het leven er nu is.

Met het Nomaden-project geeft VRT kansen aan jonge en veelbelovende reportagemakers. Vanaf zaterdag 11 maart op Canvas en via VRT MAX.

Dossier: Interne en externe producties

Meer over Interne en externe producties

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Media Invest Vlaanderen investeert mee in animatiestudio Fabrique Fantastique Groep

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen