woensdag 29 maart 2023
29 maart 2023

Eén-reporter Wouter Deboot fietst 'Met de wind mee'

“Ik heb geen idee waar ik zal belanden. Het enige wat ik met zekerheid weet, is dat ik op de fiets nooit tegenwind zal hebben!”

© VRT

Fietsende reporter Wouter Deboot, bekend van zijn fietsavonturen in onder andere 'Dwars door Oceanië' en 'Dwars door Amerika' in Iedereen beroemd, brengt binnenkort het gloednieuwe programma Met de wind mee op Eén. Al fietsend ontdekt hij de wereld, ontmoet onderweg interessante mensen, en laat zich vooral leiden door het toeval.

"Wat als ik niet op voorhand beslis welke fietsroute ik afleg, maar die route laat bepalen door de wind?" Dat is de vraag die Wouter zich stelde na zijn fietstochten voor Iedereen beroemd. En dus kiest hij voor een nieuw avontuur: Met de wind mee. Een maand lang fietst Wouter elke dag 100 kilometer, in de richting die de wind hem aanwijst. Geen grootschalige operatie aan de andere kant van de oceaan, geen ingewikkelde reisroutes of moeilijke voorbereidingen. Nee, deze keer dwarrelt hij als een blad door Europa, honderd kilometer per dag met de wind mee, het absolute toppunt van vrijheid.

 "Het is naïef om te denken dat je naar de andere kant van de wereld moet reizen om een groot avontuur te beleven. Ik liet het lot zijn werk doen. Zo kreeg het toeval vrij spel en werd het een avontuur om nooit meer te vergeten."

Wouter Deboot
© VRT

Warme ontmoetingen

Wouters tocht begint thuis in Drongen en in dertig dagen doorkruist hij maar liefst negen landen. Waar eindigt hij uiteindelijk na een maand? Dat ontdek je vanaf 13 april op Eén. Wat we wel al kunnen verklappen: Wouter beleeft een mooie tocht met heel wat warme, grappige en ontroerende ontmoetingen.

Het begint al na enkele kilometers met een opmerkelijke ontmoeting aan de Grot van Lourdes – Oostakker. Daar maakt Wouter kennis met Médar, een man die twintig jaar lang een groot geheim met zich meedroeg en daar nog altijd mee in de knoop ligt. Via 3000 kilometer bos-, grind- en bergwegen botst Wouter onder andere nog op een boksende Serviër en een speleoloog die hem tot in de geheime onderwereld van Slovenië meeneemt.

Ook op deze trip wordt Wouter met open armen ontvangen. Zo krijgt hij water aangeboden van de moeder van onze koningin, danst hij op de vrolijke tonen van een Kroatische tambura en schuift hij mee aan een rijkelijk gevulde tafel waarvoor hij in ruil een stinkende ezel de stal moet insleuren.

Met de wind mee: vanaf 13 april elke donderdag om 20.35 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

Boek Met de wind mee - een unieke fietstocht door Europa

Naast in het programma op Eén zijn Wouters fietsavonturen ook te volgen in het boek Met de wind mee, dat hij samen met Tim Van Steendam schreef. In dertig dagen tijd doorkruist Wouter maar liefst negen landen. Hij fietst naar waar de wind hem brengt.

Wanneer er tijd is om stil te staan bij de wereld rondom jou, ziet die er plots helemaal anders uit. Krijgen plekken waar je anders zomaar voorbijrijdt betekenis. Worden toevallige passanten gesprekspartners. En krijgt verwondering vrij spel.

Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Pelckmans en is vanaf 13 april te verkrijgen.

Boek 'Met de wind mee'
Dossier: Interne en externe producties

Meer over Interne en externe producties

Media Invest Vlaanderen investeert mee in animatiestudio Fabrique Fantastique Groep

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers