Collega Dieter monteert vanuit zijn veranda

25 maart 2020 — De journaalitems die je tijdens de coronacrisis op je scherm ziet, kunnen wel eens van thuis uit gemonteerd zijn. De VRT heeft namelijk in slechts enkele dagen tijd een systeem kunnen opzetten dat monteurs van thuis uit laat monteren. Collega Dieter Duyvejonck toont aan dat het werkt. Zijn werkplek: de veranda.

Van montagecel naar veranda

Dieter is monteur van nieuws- en sportitems. Naar aanleiding van de coronacrisis heeft hij in zijn veranda een soort montagekamer geïnstalleerd. Het was een uitdaging om alles technisch in orde te krijgen. Die nieuwe werkplek verschilt namelijk van een montagecel op de VRT. Maar creatieve en technologische oplossingen zorgen ervoor dat Dieter thuis toch zijn werk kan doen als monteur. 

“Ik heb thuis een kleiner beeldscherm dan op de VRT. Dat maakt het monteren vermoeiender,” vertelt Dieter. “Gelukkig heeft een collega die ook in West-Vlaanderen woont, een extra scherm kunnen langsbrengen. Zo kan ik iets aangenamer werken. Ik heb hier ook geen inleescabines. Het was dus even zoeken naar alternatieven om de klank van de journalist tot bij mij te krijgen. Maar we hebben ons als VRT snel kunnen aanpassen om ons werk te blijven doen, om de Vlaming te blijven informeren.”

Video player inladen...

Remote montage

‘Remote montage’ betekent dat een monteur een montagekamer op de VRT vanop afstand bedient. Dat wil ook zeggen dat de monteur thuis toegang heeft tot alle systemen en programma’s waar hij op de VRT ook aan kan, zoals Arvato, iNEWS, het depot voor archiefmateriaal en uitwisselschijven voor ondertitels en muziek.

“Via mijn laptop bedien ik thuis de montagekamer op de VRT,” zegt Dieter. “Als je in die montagekamer zou binnengaan, zou je daar van alles zien bewegen op het scherm. Via mijn laptop kan ik ook aan mijn e-mail, internet en dergelijke. Ik heb ook een echt montageklavier, zo een met vele kleurtjes.”

Technologische stroomversnelling

Dieter werkt dagelijks samen met journalisten en reporters van onder andere Het journaal, Karrewiet, Terzake en De zevende dag. Bij remote montage verloopt dat contact niet op een fysieke, maar op een virtuele manier. Als je als monteur gewoon bent om te overleggen met een journalist die naast je zit, dan is thuiswerk even wennen. Maar via Microsoft Teams staan de journalist en Dieter in nauw contact. 

De journalist ziet wat ik aan het monteren ben en kan de klank van de reportage beluisteren."

 “Tijdens een videochat zien we elkaar en praten we met elkaar alsof we naast elkaar zouden zitten,” vertelt Dieter. “Meer nog, de journalist kan ook zien wat er op mijn montagescherm gebeurt omdat ik mijn scherm kan delen. De journalist ziet dan wat ik aan het monteren ben en kan de klank van de reportage beluisteren. Zo zie je maar dat crisismomenten voor een soort technologische stroomversnelling zorgen. ’s Avonds houden we rond 19.30 uur nog een afsluitende teammeeting via Teams. Dat is dan een soort videoconferentie met de chef en collega’s waarbij we de hindernissen, maar ook positieve kanten van onze werking bespreken. Op die manier wordt alles niet alleen technologisch goed opgevolgd, maar ook menselijk. En zo zien we onze collega’s nog eens.”

Meer tijd, minder files

“Ik mis het fysieke contact met mijn collega’s wel, de momenten waarop we bijvoorbeeld samen gaan eten of even een babbeltje slaan. Het groepsgevoel dus,” zegt Dieter, “want monteren is vaak een individuele aangelegenheid. Het grote voordeel is wel dat ik me niet meer moet verplaatsen tussen mijn woning in Kuurne en de VRT in Brussel. Dat betekent dat ik meer tijd heb op een dag. Dat ik niet meer in de file hoef te staan en mijn benzinetank wat minder frequent moet bijvullen, is heel mooi meegenomen.” 

Tussen mijn werk door kan ik bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser vullen."

“Ik sta ook wel voor een familiaire uitdaging: hoe houd ik mijn gezin draaiende terwijl mijn vrouw buitenshuis werkt en ik met het thuiswerk tussendoor ook nog voor de kinderen en het huishouden moet zorgen? Gelukkig zijn mijn kinderen al iets ouder. En een goed schema doet wonderen. Bovendien kan ik mijn dag ook iets flexibeler inplannen nu ik van thuis uit werk. Tussen mijn werk door kan ik bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser vullen. Als ik aan het monteren ben, moeten ze me wel met rust laten. Dat is een duidelijke afspraak hier.” 

woensdag 25 maart 2020
25 maart 2020

Bedrijfsinformatie

Denise De Weerdt overleden [1928-2020]

11 VRT-nominaties voor de Belfius persprijzen

De VRT doet mee met de Week van de Mobiliteit

Welke mensen werken er bij de VRT?

Raad voor de Journalistiek vindt klacht tegen Spoed 24/7 op Eén gegrond

5 ex-collega's helpen Studio Brussel uit de nood

Wie is de nieuwe VRT-baas Frederik Delaplace?

VRT versterkt het aanbod van Streamz