dinsdag 27 december 2022
27 december 2022

2022… een jaar van erkenning

Ook in 2022 werd het VRT-aanbod in binnen- en buitenland naar waarde geschat.

Albatros

Internationale verkopen

Verschillende VRT-producties en formats werden in het buitenland verkocht.

Wereldwijd via Netflix

Vlaamse fictie weet steeds vaker een internationaal publiek te bekoren. Het eerste seizoen van Onder vuur werd al erg goed bekeken bij Eén. De reeks werd in 2022 ook opgepikt door Netflix, waardoor Onder vuur wereldwijd te zien is.  

Eerder was ook Twee Zomers opgenomen in de catalogus van Netflix. Het was de eerste keer dat een Vlaamse reeks op Netflix in 11 talen gedubd en 30 ondertiteld werd. Twee zomers stond bij Netflix in de eerste week van juni in 34 landen in de top 10.

In Amerika

De reeks Albatros werd dan weer verkocht aan PBS het grootste Amerikaanse niet commerciële televisienetwerk, waar ruim 350 lokale tv-stations bij aangesloten zijn. De omroep is zo in 290 miljoen Amerikaanse huiskamers te bekijken. 

Het format van Switch werd verkocht in de Verenigde Staten aan de Game Show Network. Daarmee wordt het lijstje van landen waar Switch te zien is, aardig lang: de quiz wordt ook al gemaakt in Duitsland, Frankrijk en Nederland, en ontwikkelt in Spanje, Mexico en Turkije. 

Ketnet internationaal

3Hz

Ook de fictie-reeksen van Ketnet kennen internationaal een groot succes. Na Hoodie, Tik Tak en Campus 12 trok ook 3Hz de landsgrenzen over. En #LikeMe breidde zijn succes verder uit want de reeks was te zien bij de Franstalige omroep RTBF.

Down under

De reeks De Twaalf tenslotte kreeg voor een remake in Australië  een AACTA Award in de categorie Best Miniseries or Telefeature.

Internationaal label voor factchecking

VRT NWS kreeg een officiële erkenning van het International Fact-Checking Network (IFCN). Dat is het internationale keurmerk voor factchecking. Wereldwijd zijn een honderdtal media lid van IFCN. Je vindt al de factchecks en andere verhalen over desinformatie en online bedrog ook terug op een vernieuwde pagina van VRT NWS.

Prijzen en nominaties

Opvallend zijn in 2022 de verschillende prijzen die niet gelinkt zijn aan media.

Taalraadsvouw Geertje Slangen met LIA-award

De ‘Schrijfassistenten Nederlands en Nederlands voor anderstaligen en meertaligen’ wonnen een Language Industry Award (LIA) in de categorie 'beste taaldienst'. De schrijfassistenten zijn een samenwerking van KU Leuven, De Standaard, Wablieft, VRT Taal.

VRT, is de negende winnaar van de Randstad Award. VRT werd verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever in België. Van degenen die het bedrijf kennen zegt 51 % graag tot heel graag bij het bedrijf te willen werken. 

Sofie Lemaire JOKKO

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie de ‘VLESP Media Award’ rijkt elk jaar een award uit aan een journalist of mediamaker die suïcide(preventie) op een taboedoorbrekende, zorgvuldige en hoopgevende manier in de media bracht. Presentatrice Sofie Lemaire werd met haar Radio 1-programma ‘De Wereld van Sofie’ winnaar.  

Op de jaarlijkse London Beer Competition, een wedstrijd waar bieren van over de hele wereld tegen elkaar strijden, ging “Ne Kemping” het huisbier van de gelijknamige Eén-reeks De Kemping, naar huis met een zilveren medaille. 

Jeroen Meus © VRT

De Johannes van Damprijs is een internationale oeuvreprijs die wordt uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. En die ging in 2022 naar Jeroen Meus omdat hij miljoenen Vlamingen en Nederlanders inspireert in de keuken

cast van #likeMe op Gala Gouden K's © VRT - Jokko

De jongerenreeks #LikeMe kon de nominatie voor Sparkle 2021, de Çavaria Media Award voor de positieve aandacht en representatie van het LGBTI-thema niet verzilveren, maar kreeg wel de Jan Heemprijs. Een tweejaarlijkse prijs voor een groep of organisatie die bijdraagt tot de uitstraling van Vlaanderen. 

Uiteraard was er ook veel appreciatie voor onze audio en video

De titel Meesterverteller van de stichting Verhalende Journalistiek ging naar Raf Njotea en Lander Kennis voor de podcast Ouder. Een vijfdelige podcast over identiteit, migratie, verlies en onvervulde dromen. De redactie roemt o.a. het hoge niveau en de spanningsboog van de podcast. 

Met je bedrijf op TikTok zitten is niet evident, maar voor MNM is het een eitje. Zij namen dan ook de eerste Jamie voor Beste TikTok Business mee naar huis. Ook Karrewiet en Sporza kwamen creatief uit de hoek. Zij behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats. 

Op de prestigieuze Prix Europa kregen onze audio-en videoproducties verschillende nominaties en de prijs in de categorie TV Iris voor Metissen van België. Er was trouwens ook een eervolle vermelding voor de Prix Europa in de categorie TV-Documentaire voor Sarah in Genderland.

Op de European Script Award op het Geneva International Film Festival was er een prijs voor beste scenario van Lost Luggage toegekend aan scenarist Tiny Bertels.

Beau Séjour 2

Ook op het Fimfestival van Oostende kregen VRT-gelinkte een Vlaamse Oscar- De Ensor- in de categorie Box office als populairste Vlaamse film van 2021 voor de Nachtwacht-film "De dag van de bloedmaan”. In de categorie Beste documentairefilm voor "Hi, my name is Jonny Polonsky". In de categorie Beste documentaire (tv) voor "Het leven in kleur". In de categorie Beste regie (tv-serie) voor Kaat Beels en Nathalie Basteyns voor "Beau séjour 2". In de categorie Beste kostuum voor Catherine Marchand bij "Beau séjour 2". In de categorie Beste montage voor Bert Jacobs voor "Beau séjour 2". En tenslotte in de categorie Beste animatie voor "Meneer Papier"

opname van Snapt ge me nu?

VRT NWS ging aan de haal met twee Belfius persprijzen in categorie Radio en podcast voor Snapt ge me nu? En in de categorie TV & video voor Pano:"Kinderen van de rekening".

Op de valavond van 2022 werden nog twee VRT-gezichten in Nederland genomineerd voor AD mediaprijs in categorie leukste Belg: Arnaut Hauben en Tom Waes. Arnaut ging met de prijs aan de haal.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’