donderdag 02 februari 2023
02 februari 2023

‘The greatest dancer van Vlaanderen’ hoort bij VRT

Waarom maakt VRT een programma als The
greatest dancer van Vlaanderen? Simpel. Omdat onze aandeelhouder, het publiek, erom vraagt én omdat het format van BBC bijdraagt aan de opdracht van
de publieke omroep.

Niels, Siska en Aster

In The greatest dancer van Vlaanderen gaat VRT op zoek naar het beste, het mooiste en het meest virtuoze danstalent van onze streken. Daarmee komt de publieke omroep tegemoet aan de vraag van de kijker, om meer in te zetten op kwalitatief entertainment.

Uit onze publieksbevraging ‘Jouw VRT’ bleek immers dat VRT zich volgens de mediagebruiker onvoldoende onderscheidt op vlak van ontspanning, creativiteit en vernieuwing. Het programma is een kans om te connecteren met doelgroepen die we anders moeilijker bereiken, zoals jongeren, mensen met een migratieachtergrond of kortgeschoolden. Het is onze publieke opdracht om ook deze groepen te bereiken. Het is verder ook onze missie om nieuw talent te ontdekken en kansen te geven. Én om dieper te gaan door de verhalen van mensen achter de dansers.

VRT staat voor een gigantische uitdaging. Een steeds groter wordende groep Vlamingen haakt af van het traditionele radio- en tv-aanbod. Wil VRT over tien jaar nog relevant of impactvol zijn, dan moeten we niet enkel investeren in nieuwe (digitale) kanalen maar ook in nieuw aanbod. Aanbod dat toegankelijk en verfrissend genoeg is om bij jongeren, kortgeschoolden, Vlamingen met migratieachtergrond, enzovoort op z’n minst al de interesse op te wekken voor VRT.

Zoveel meer dan glitter en glamour

The greatest dancer van Vlaanderen is gebaseerd op een format van de Britse publieke omroep BBC. Daar scoorde The Greatest Dancer gemiddeld meer dan 5 miljoen kijkers. BBC beschouwt de talentenshow als een succes, omdat het talenten en de demografische realiteit op een creatieve en verhalende manier in de verf zet.

We wilden een grootse, vrolijke show die buitengewone en memorabele dansers van alle leeftijden en met alle achtergronden vierde, en dat is exact wat we gekregen hebben.”

Kate Phillips, BBC Entertainment

‘The greatest dancer van Vlaanderen’ als onderdeel van de maatschappelijke missie van VRT

Aster, Niels en Siska met 2 dansers

De diversiteit van de samenleving wil ook VRT laten zien, met kandidaten van alle leeftijden en achtergronden, en ook met aandacht voor mensen met een beperking en dit op een inclusieve manier. In de eerste afleveringen wordt ingezoomd op de audities. Toch ligt de focus daar niet enkel op het dansen. We belichten eerder de levensverhalen van de deelnemers. Deze zijn een eerlijke blik op Vlaanderen en geeft de kijker een inkijk in enkele precaire, maatschappelijke situaties. The greatest dancer van Vlaanderen zet daarmee in op inclusiviteit, doorzettingsvermogen en kansen bieden aan alle Vlamingen. En natuurlijk is er ruimte voor plezier en ontspanning. Dat laatste staat niet haaks op onze publieke opdracht. Integendeel.

Er wordt enorm veel gedanst in Vlaanderen. Heel veel mensen hebben een passie voor dans, maar dat is al lang niet meer vertegenwoordigd op de televisie. Eén geeft met The greatest dancer van Vlaanderen nu opnieuw een stem aan mensen om hun passie op televisie te tonen, hen te coachen en naar een hoger niveau te tillen.”

Siska Schoeters, presentatrice

Bovendien heeft VRT een interessant verleden met dans. Eerder waren programma’s als Dans Mondial, Alors on Danse en Hanne danst absolute publieksfavorieten die de sport - of kunstvorm - op een positieve manier onder de aandacht hebben gebracht. Ook sport- en cultuurbevordering horen tot de taak van de publieke omroep.

Waarom Niels Destadsbader als coach en niet als presentator?

Er is bewust gekozen om VRT-vedette Niels Destadsbader in te schakelen als coach en niet als presentator. Hij was al jurylid en coach in andere programma’s, bovendien is hij dé artiest van Vlaanderen die met de beste dansers werkt in de grootste zaal van het land. Hij bedenkt zijn eigen choreo’s, samen met Roy Julen die hem ook nu zal assisteren in de shows.

Daarom is de presentatie-opdracht van onze ode aan de dans uitbesteed aan twee andere kleppers: Siska Schoeters en Aster Nzeyimana. Aster is een fris talent en geven we via The greatest dancer van Vlaanderen de kans om breder te gaan dan sport.

Herkenbare, jonge, diverse en populaire schermgezichten spelen een belangrijke rol in het proces om als VRT nog relevant of impactvol te blijven. Niels is daarin een cruciale schakel. Zijn veelzijdig talent wordt door vriend en vijand erkend en hij weet jonge én oude generaties te boeien. In die zin is zijn komst voor VRT een investering in de toekomst van de publieke omroep en een investering op lange termijn. Zijn waarde hangt niet af van het aantal programma’s dat hij per maand aflevert, wel van hoe hij VRT helpt om onze impact te verbreden en te vergroten.

Hoort ‘The greatest dancer van Vlaanderen’ niet meer thuis op een commerciële zender?

The greatest dancer van Vlaanderen had ook perfect op een andere familiezender tot zijn recht kunnen komen, al hadden zij het misschien anders ingevuld. VRT heeft gewacht met de aankoop van het format tot het drie jaar beschikbaar was op de Belgische markt. 

In een efficiëntie-oefening wordt er ook samengewerkt met de buren, de Franstalige publieke omroep RTBF. De Vlaamse en Franstalige versies worden afwisselend opgenomen in dezelfde studio, zodat de logistieke en productionele kosten gedeeld kunnen worden.

The greatest dancer van Vlaanderen: vanaf 4 februari elke zaterdag om 20.20 uur op Eén en VRT MAX.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1