vrijdag 31 januari 2020
31 januari 2020

Radio 2 Antwerpen is verhuisd

30 januari 2020 - Mediaminister Dalle en VRT-CEO ad interim Hellemans openen officieel het nieuwe gebouw van Radio 2 Antwerpen.

Radiohuis in Antwerpen Geert Van Hoeymissen

Na meer dan 40 jaar in de Singel in Antwerpen maakt de redactie van Radio 2 Antwerpen radio aan de Sint-Pietersvliet in het centrum van de stad.

Sinds half november is de redactie gevestigd op het gelijkvloers van het kantoorgebouw The Beacon. Ze kijkt uit op de Sint-Paulusplaats. 

Op 30 januari 2020 is de nieuwe redactie ook officieel in gebruik genomen. Verschillende burgemeesters uit de provincie, politici, vertegenwoordigers van de andere bedrijven die in The Beacon zitten, waren daar op uitgenodigd. Daarnaast ook Leo Hellemans, CEO ad interim van de VRT, die zelf zijn carrière begon bij Radio 2 Oost-Vlaanderen in Gent. 

CEO Leo Hellemans

Toekomst

Ook vandaag ziet CEO Hellemans in het snel veranderende medialandschap en in tijden van besparingen zeker nog toekomst voor regionale radio: "We hebben nu geïnvesteerd om alle redacties weer terug te brengen naar het centrum van de hoofdsteden van de provincies. Dat is een investering die zal lonen en die ook nog maar recent gebeurd is, dus het zal nog heel lang duren voor we daar van af stappen."

Mediaminister Benjamin Dalle

Kernopdracht van de VRT

Wat de regionale redacties van Radio 2 doen, ligt ook heel dicht bij de kernopdracht van de VRT, zegt Hellemans nog: "Iemand zei me ooit dat de democratie bij de voordeur begint, dicht bij de mensen." Dat beaamt ook mediaminister Benjamin Dalle (CD&V): "Vlamingen hechten veel belang aan provinciaal, aan lokaal nieuws, nieuws dat dicht bij hen staat. Dus ik denk dat er nog een grote toekomst in zit."

Geschiedenis van de Antwerpse radiohuizen

De radio in Antwerpen begon bij één man: Georges De Caluwé. Het begon in zijn huiskamer, en daarna kwam in 1926 de eerste studio achter het uurwerk van de Christuskirche in de Bexstraat in Antwerpen. De antenne werd vastgemaakt aan de toren, 60 meter hoog. Voor de Antwerpenaar was het onmiddellijk Radio ’t Kerkske. De kerk is intussen verdwenen.

 Radio 't Kerkske verhuisde daarna nog naar een garage op de Belgiëlei, even naar Edegem, en De Caluwé belandde uiteindelijk zelfs op zee, met Radio Uilenspiegel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de radio een plek in het stadhuis in Antwerpen. De omroepers moesten toen soms onder de tafels kruipen als er bommen vielen, maar de uitzending ging door. Na de oorlog kreeg de overheid het monopolie over de Belgische radio en wat ooit begon met een antenne op een kerk, werd Omroep Antwerpen.

Na een paar omzwervingen kwam de Antwerpse radio in een majestueus gebouw op de Prins Albertlei in Berchem.  Radioproducer Guy De Pré heeft halfweg de jaren 70 nog even kunnen proeven van de sfeer in dit prachtige huis: “Toen ik aanbelde werd de enorme en vooral ook chique deur geopend door Walter Grootaers. Walter was nog geen Kreuner, maar portier én discothecaris van Omroep Antwerpen. De trap naar de bovenverdieping was gigantisch, een kasteel waardig."

Begin jaren 70 werd er besloten om samen te huizen met het conservatorium in een nieuw gebouw aan deSingel. De plannen liepen niet van een leien dakje, en het heeft uiteindelijk nog tot 1979 geduurd voor de eerste uitzending van Omroep Antwerpen vanuit deSingel in de ether ging. De redactie werd in de loop van de jaren een stuk kleiner en na 40 jaar sluit Radio 2 Antwerpen de deur in deSingel. Sinds maandagochtend 18 november 2019 zendt Radio 2 Antwerpen uit, vanuit de nieuwe studio aan de Sint-Paulusplaats.

Radio 2 Antwerpen Geert Van Hoeymissen

Bron: Radio 2 Antwerpen

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’