vrijdag 19 april 2024
19 april 2024

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Donderdag 18 april 2024 – In Londerzeel werd vandaag het nieuwe Bedrijvenpark Stone officieel geopend. Het bedrijvenpark wordt uitgebaat door Groep Bouwen en zal binnen enkele jaren een zeventigtal bedrijven onderbrengen. VRT is het eerste actieve bedrijf op de Stone-site. Al het materiaal en de wagens van de publieke omroep om reportages en opnames te maken – in vakjargon ‘op captatie gaan’ – vertrekken vanaf nu vanuit dit nieuwe magazijn. 

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Officiële opening Stone-site

Afgelopen donderdag werd het nieuwe Bedrijvenpark Stone in Londerzeel officieel geopend met de feestelijk inhuldiging van het nieuwe captatiemagazijn van VRT. Het eerste bedrijf op de Stone-site werd geopend in de aanwezigheid van Frederik Delaplace (CEO VRT), Patrick Bouwen (CEO Groep Bouwen), burgemeester Conny Moons en Schepenen van de gemeente Londerzeel,  Provinciegouverneur van Vlaams Brabant Jan Spooren en de voltallige Deputatie van de Provincie Vlaams Brabant. De genodigden kregen een unieke blik achter de schermen van het magazijn van het mediabedrijf. 

© VRT - Geert Van Hoeymissen

(Met een druk op de knop was de inhuldiging van het capatatiemagazijn een feit.)

Een duurzaam bedrijvenpark op maat van de gemeente

Met 60.000 m2 is er plaats voor een zeventigtal bedrijven op de Stone-site. Welke bedrijven er zich naast VRT zullen vestigen, is niet willekeurig. Zo komen er geen grootschalige of vervuilende bedrijven, en geen logistieke activiteiten of andere hinderende bedrijven in park. Er is in het bijzonder aandacht voor de aard van de bedrijfsactiviteit, met voorrang voor lokale en regionale KMO’s. Op termijn zullen er zo’n 600 à 700 mensen worden tewerkgesteld. Een boost voor de lokale economie.

De Stone-site wordt een innovatief KMO-park met een groen en duurzaam karakter. “Door in te zetten op duurzame bouwmethoden, bewust te kiezen voor hernieuwbare energie en door de KMO-zone te integreren in een groene omgeving zal deze Londerzeelse KMO-zone Stone een voorbeeld zijn van een hedendaags innovatief bedrijvenpark, waarop de gemeente terecht fier kan zijn”, besluit Patrick Bouwen, CEO van Groep Bouwen.

Meer dan 35% van de oppervlakte wordt groenzone, waarvoor er specifieke aandacht werd geschonken aan een invulling die de biodiversiteit extra moet versterken. “Wat dit bedrijvenpark werkelijk uniek maakt in Vlaanderen, is dat er rondom het volledige project een groenbuffer wordt gecreëerd van 6 meter hoog die het bedrijvenpark letterlijk en figuurlijk afscheidt van de residentiële omgeving”, zegt Conny Moons, burgemeester gemeente Londerzeel. “Naast de groene berm werd er ook rekening gehouden met de buurt door de aanleg van een ventweg langs de A12. Zo wordt het verkeer uit het dorpscentrum gehouden."

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Londerzeel als centrale locatie voor VRT

VRT opteert voor een extern captatiemagazijn, een zeer bewuste en strategische keuze. De publieke omroep wil zich met het externe magazijn op een meer centrale positie in Vlaanderen vestigen, buiten het centrum van Brussel. Londerzeel is hiervoor de ideale locatie.

Het magazijn werd gebouwd door Groep Bouwen in opdracht van VRT. De publieke omroep is niet de eigenaar van het gebouw, maar sloot een huurcontract af voor 15 jaar. “Voor het nieuwe VRT-huis opteerden we voor een extern captatiemagazijn. Londerzeel is een doordachte en strategische keuze van VRT. Het bedrijvenpark Stone ligt vlakbij de A12 en is de ideale uitvalsbasis om captaties te verzorgen over heel Vlaanderen. Bovendien staan we van hieruit ook snel op de Reyerslaan”, zegt Frederik Delaplace, CEO VRT.

Ook de nabijheid van het openbaar vervoer en de fietssnelweg zorgen voor een goede bereikbaarheid van het Bedrijvenpark Stone. De komende jaren wordt er ook een nieuw op- en afrittencomplex gebouwd met een bijhorende tramhalte voor de sneltramverbinding Brussel-Willebroek. 

© VRT - Geert Van Hoeymissen
© VRT - Geert Van Hoeymissen
Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep