dinsdag 12 april 2022
12 april 2022

5 hoogtepunten van mijn (internationale) stage bij de VRT

12 april 2022 - Een stage op de VRT? Die kan zelfs de landsgrenzen overstijgen. Tessa Cornelis (22) studeert Digital Content Creation aan Arteveldehogeschool en liep niet één maar twee keer stage bij de VRT.

Team van Future Media Hub

 Om anderen warm te maken voor een gelijkaardig avontuur deelt ze enkele hoogtepunten en foto’s achter de schermen.

Al van in het begin van mijn universitaire studies wist ik precies welk beroep ik later zou willen uitoefenen. Wanneer iemand me vroeg naar mijn ambities, dan reageerde ik spontaan: “Ik wil content creëren bij een groot mediabedrijf". Ik had geen idee dat ik een paar jaar later zelfs twee stages mocht volbrengen bij één van de grootste mediaorganisaties van ons land, dé VRT.

In de zomer van 2021 kreeg ik de kans om binnen de studierichting Meertalige Communicatie stage te lopen bij Future Media Hubs, een initiatief van de VRT in nauwe samenwerking met RTBF. Future Media Hubs is een internationaal netwerk van mediaorganisaties dat innoveert door samen te werken en kennis te delen. 

Dat beviel me zo goed dat ik me in de winter van 2022 opnieuw heb aangeboden om bij hen stage te lopen, dit keer in het kader van de studierichting Digital Content Creation. Velen hadden me afgeraden om tweemaal stage te lopen op dezelfde plaats, maar ik ben vooral dankbaar dat ik zo’n leerrijke ervaring mocht herhalen. Bovendien was mijn eerste stage eerder ‘allround’, terwijl mijn tweede stage voornamelijk focuste op contentcreatie.

 Dat was meteen een voorproefje van wat ik later als job zou willen uitoefenen, met enkele hoogtepunten die ik hier graag deel:

1. Bv’s spotten in de wandelgangen

Tessa en een collega met levensgrote foto van Frank Deboosere

Wie de VRT zegt, zegt bekende Vlamingen. Er is geen plaats waar je heen kan gaan zonder een bekende Vlaming te spotten. Weerman Frank Deboosere, verslaggever Riadh Bahri, MNM-dj en Ketnet-wrapper Sander Gillis. Je kan ze elk moment tegenkomen in de koffiekamer! En dat zijn nog maar slechts enkele namen van de vele bv’s die je hier tegen het lijf kan lopen…

2. Op ontdekkingstocht in het VRT-gebouw

Tessa met collega in de Ketnetstudio

Er is niets leukers dan onbewust (of zelfs bewust) te verdwalen in de lange gangen van het VRT-gebouw. Er is gewoon zoveel te zien! Van de verschillende radiozenders, de nieuwsdienst als hart van de openbare omroep, tot zelfs de nostalgische Ketnet-studio. Wie zich per ongeluk aan de andere kant van het gebouw bevindt, kan zelfs bij de RTBF belanden. Het voordeel van twee keer stage te lopen bij de VRT is dat ik dus al verschillende rondleidingen heb gekregen. Enkel de top van de VRT-toren staat nog op mijn bucketlist!

3. Samen innoveren

Tessa en collega met een VR-bril op

Future Media Hubs valt onder de dienst VRT Innovatie en staat bijgevolg in voor verschillende innovatieve samenwerkingen en kennisdeling bij de VRT. Dankzij mijn stage ben ik er heel wat te weten gekomen over opkomende technologieën en trends waar ik vroeger niet bij stilstond. Zo mocht ik onder andere een artikel schrijven over Kiswe, een start-up die wereldleider is op het vlak van interactieve live streaming. Daarvoor gebruiken ze vaak een ‘virtueel publiek’, een fenomeen dat de afgelopen twee jaar steeds vaker voorkwam in tv-programma’s door de uitbraak van het coronavirus. Ook heb ik verschillende meetings mogen bijwonen over hoe media geconsumeerd wordt op smartphones (zoals het verticale formaat ervan) en heb ik zelfs voor het eerst in mijn leven een VR-bril opgezet. Het was geweldig om op de vloer ervaring en kennis te kunnen opdoen over deze onderwerpen.

4. Internationale connecties

werkruimte van Future Media Hub

Een ander aspect dat zeer aanwezig is bij Future Media Hubs is het internationale aspect. Dankzij dit internationaal netwerk van mediaorganisaties kom je met omroepen van over heel de wereld in contact. Zo kan je plots in een Teams-meeting zitten samen met BBC (Verenigd Koninkrijk), NPO (Nederland) en YLE (Finland). Eén van mijn gewoontes was om na elke meeting ook iedereen toe te voegen op LinkedIn. Het is dé manier om je netwerk uit te breiden voor je toekomstige carrière.

5. Een grote hoeveelheid zelfstandigheid

Tessa voor de VRT-toren

Eén van de grootste voordelen van mijn stage was het feit dat ik echt beschouwd werd als een volwaardig lid van het team. Ik kon zelfstandig werken en de verantwoordelijkheid nemen over verschillende projecten. Wanneer ik met goede initiatieven of suggesties kwam, mocht ik die ook zelf uitwerken. Zo kon ik voor enkele mediabedrijven een presentatie geven over TikTok, een meeting leiden tussen Mediafin en enkele start-ups, en zelfs een intern evenement volledig op poten zetten.

Kortom, ik kan een stage bij Future Media Hubs alleen maar warm aanbevelen. Je kan je hier alvast aanmelden.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’