maandag 27 mei 2024
27 mei 2024

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Open Wervendag was een succes

Zondag 26 mei 2024 - Aan de Reyerslaan kon vandaag iedereen een kijkje nemen op de werf van het nieuwe VRT-gebouw tijdens Open Wervendag. Het initiatief van Embuild trekt jaarlijks duizenden nieuwsgierigen naar werven over heel het land. 

De VRT-werf kon op heel wat belangstelling rekenen. Om het nieuwe VRT-huis te realiseren, werkt VRT samen met drie Vlaamse bouwondernemingen: Willemen, Jan De Nul en EEG. Aangevuld met Jaspers-Eyers Architects, Office Kersten Geers David Van Severen en Bureau Bas Smets, en ingenieursbureaus Tractebel Engineering, CES en Ideal Acoustics vormen ze het consortium VRT Morgen. Zo’n 2000-tal geïnteresseerden zakten af naar VRT om er, in primeur, een eerste glimp van het toekomstig gebouw van de publieke omroep op te vangen.

Een exclusief kijkje achter de schermen

Aannemers Willemen, Jan De Nul en EEG verwelkomden, samen met VRT, heel wat enthousiaste bezoekers op de werf voor een unieke blik achter de schermen. Het uitgestippeld parcours doorheen de ruwbouw hield halt bij de indrukwekkende inkomhal, de drie nieuwe televisiestudio’s en de decorstraat. Ook belangrijke en innovatieve technische aspecten voor het nieuwe VRT-huis werden in de kijker gezet, waaronder de noodstroomgeneratoren om steeds op antenne te kunnen blijven, en de ENG-parking met de parkeerzone voor Electronic News Gathering-voertuigen. Dankzij verschillende infostands en animaties, konden alle bezoekers meer te weten komen over de werf en het nieuwe VRT-gebouw.

Indrukwekkende werf

Het nieuwe gebouw van VRT bevindt zich momenteel in de ruwbouwfase. Na vijf ondergrondse verdiepingen komt het gebouw nu uit de bouwput. Boven op de dubbelhoge gelijkvloerse verdieping, die een onregelmatige achthoek vormt, wordt een vierkant gebouwd van drie verdiepingen van 89 bij 89 meter. Dit zorgt voor een aantal bouwkundige uitdagingen, zoals een indrukwekkende staalstructuur en uitkragingen tot meer dan 15 meter. Ook de realisatie van de televisiestudio’s is geen alledaagse klus.

“De akoestische eisen voor en de grootte van de tv-studio’s zijn heel specifiek in vergelijking met andere werven. Zo is elke studio ongeveer 19 bij 19 meter en wel 11 meter hoog. Om die ruimte te realiseren zijn er grote stalen vakwerkliggers nodig tot wel 46 ton per stuk.”

Jelle Machiels, Project Manager bouwconsortium VRT Morgen
© VRT - Philippe van Gelooven

Nieuw huis voor de publieke omroep

Het nieuwe VRT-huis is een belangrijke volgende stap in de vernieuwing van de publieke omroep. Daarom wordt het huidige gebouw aan de Reyerslaan ingeruild voor een horizontaal gebouw waar samenwerken centraal staat. Het nieuwe en open gebouw zal de medewerkers van VRT volledig ondersteunen in het hele proces van media maken. Daarbij zal het ook inspelen op de jongste technologische evoluties in het medialandschap. Het moet een inspirerende werkomgeving worden die uitwisseling, dialoog en co-creatie stimuleert. Bovendien met aandacht voor groen dankzij vijf binnentuinen en 5.000 m² aan groene ruimte.

“Met dit mediahuis van de toekomst bieden we een antwoord op de nieuwste technologieën en evoluties in een snel veranderend medialandschap. Het innovatieve ontwerp zorgt voor een inspirerende werkplek voor al onze collega’s, en dat in een duurzaam en groen jasje.”

CEO Frederik Delaplac
Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep